Η θετική ατζέντα της κυβέρνησης, τα ψηφοδέλτια και η σεναριολογία των εκλογών

Η κυβέρνηση διαψεύδει τις πρόωρες εκλογές, αλλά η ανακοίνωση υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και οι εξαγγελίες για νέες εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις, με ορίζοντα υλοποίησης στις αρχές της  επόμενης τετραετίας, «αναζωπυρώνουν» τα σενάρια για κάλπες πριν την ώρα τους…

Του Κώστα Πασίση

Τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση

προέβη σε  κινήσεις που έβαλαν φωτιά στα …τόπια, αναφορικά με το στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό της, ενόψει εκλογών, είτε γίνουν το Φθινόπωρο είτε αργότερα…

Το «σινιάλο» που προκάλεσε αναταραχή στα πολιτικο-δημοσιογραφικά στέκια, έδωσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ προανήγγειλε ένα ευρύ πρόγραμμα παροχής φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια και νέους. Και όπως επισημαίνεται οι λεπτομέρειες του θα ανακοινωθούν κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου όπου τα κόμματα θα ξεδιπλώσουν τα σχέδια της επόμενης ημέρας.

Επιπλέον με αφορμή το Δημογραφικό, που αποτελεί εθνικό και υπαρξιακό ζήτημα, ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων έως τις 6 το απόγευμα.

Προφανώς το νέο μέτρο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για το νέο αναβαθμισμένο σχολείο, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα και θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2023 και μετά.

Σε εκδήλωση για την Υγεία ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε καινοτόμες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα ανέβει επίπεδο και θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες.

Μόλις χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της οικογένειας της εκλιπούσας πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, που δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν μαστογραφίες στις δικαιούχους.

Το εν λόγω σωτήριο πρόγραμμα θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σημείων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, με αντίστοιχα μπόνους για όσους πετύχουν τους στόχους.

Νέες υποψηφιότητες

Το επίσημο χρίσμα που έδωσε το Μαξίμου σε τέσσερα κυβερνητικά στελέχη, γένους θηλυκού να είναι υποψήφιες στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, εξίταρε τη φαντασία πολιτικών αναλυτών και δημοσιογράφων.

Ειδικότερα η  υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, θα είναι υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, στην Εύβοια.

Η ερμηνεία της κυβέρνησης γι’ αυτή την κίνηση είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στα προαναφερόμενα στελέχη να προετοιμαστούν στις περιφέρειες τους χωρίς να σημαίνει ότι αυτό θα γίνει σε βάρος των κυβερνητικών καθηκόντων τους.

Ενώ για τους προεκλογικούς ρυθμούς που κινείται σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο η εξήγηση σχετίζεται με την  ενεργοποίηση της θετικής ατζέντας για την πλήρη αναστροφή του κλίματος, μετά τις μικρές φθορές που κατέγραψε η κυβέρνηση, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Κάτι που πέτυχε η κυβέρνηση καθώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ παρουσιάζει άνοδο των ποσοστών της.

Στο παρασκήνιο πάντως, η σεναριολογία για πρόωρες εκλογές έχει φουντώσει. Παρότι ο Πρωθυπουργός κατηγορηματικά διαψεύδει τις πρόωρες εκλογές, όλες οι σχετικές δηλώσεις του σκανάρονται στο απειροελάχιστο…

Έτσι η φράση του  «…είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη πολιτική τοξικότητα», απομονώθηκε και μεταφράστηκε σε άνοιγμα παραθύρου που οδηγεί σε κάλπες που είναι προ των πυλών…

Τα στελέχη πάντως που εισηγούνται κάλπες προτείνουν η οριστική απόφαση να ληφθεί στο τέλος Αυγούστου, όταν θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για τη δυναμική της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι ο Χειμώνας θα είναι δύσκολος, αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

The post Η θετική ατζέντα της κυβέρνησης, τα ψηφοδέλτια και η σεναριολογία των εκλογών appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα