Η παραγωγή υδρογόνου, η δυσφορία για τη ΡΑΕ, και τα κίνητρα για νέες επενδύσεις

Οι μεγάλοι «παίχτες» της ενεργειακής αγορές έχουν πάρει θέση. Κόκκαλης, Περιστέρης, Μυτιληναίος, Κοπελούζος και Βαρδινογιάννης ετοιμάζονται για το επόμενο big business project. Που δεν είναι άλλο από το πράσινο υδρογόνο. Η αρχή θα γίνει από το project white dragon

που θα τρέξει ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ. Ύψους; Πάνω από 8 δις. ευρώ, με διάρκεια έργου 2022-2029, δημιουργίας 18.000 θέσεις εργασίας. Στοχεύει στην παραγωγή υδρογόνου περίπου 250.000 τόνων ετησίας, ενώ οι μεγάλοι της αγοράς ετοιμάζονται για μερίδιο. Από τη μάχη, σήμερα, θα πάμε στις συνέργειες , αύριο…

Μαθαίνουμε, πως κυβέρνηση και θεσμοί απεργάζονται νέα φορολογικά κίνητρα προκειμένου να προωθηθούν μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπερεργαλείο προσέλκυσης επενδύσεως περιλαμβάνει την αγροδιατροφή, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαχείριση απορριμμάτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε αυτό εντάσσονται: one stop ίδρυση εταιρειών, γρήγορες εγκριτικές πράξεις επενδύσεων, νέες δομές στα υπουργεία για να πατάξουν τη γραφειοκρατία, φορολογικά κίνητρα και βεβαίως επιδοτήσεις. Οι επίσημες ανακοινώσεις μέσα στο έτος.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ΡΑΕ και ιδιωτικών παρόχων, με τους δεύτερους να ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικά κατά της αρχής. Η αλήθεια είναι πως η διοίκηση της ΡΑΕ την έχει «πιστέψει» και ζητά απίστευτα πράγματα, διαθέτει έντονη γραφειοκρατία και οι αποφάσεις της, μπλοκάρουν επενδύσεις έως και δύο χρόνια. Τα ζα μου τα αργά δηλαδή. Αθάνατο ελληνικό δημόσιο.

Νέα δεδομένα προέκυψαν για τη Shelman. Το αυτί μου πήρε στο υπουργείο Ανάπτυξης πως θα ενταχθεί, λέει, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τότε και εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες, που συνήθως ισχύουν, αλλάζει το πράγμα και ίσως και ξαναλειτουργήσει το ιστορικό εργοστάσιο. Το πιο πιθανό σχήμα είναι κοινοπραξία εταιρειών, χωρίς να γνωρίζουμε αν κάποια EPS Wood, που δεν δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα και δεν έχει εμπειρία , θα είναι μέσα σε αυτό το σχήμα.

Το ηθικό των διοικήσεων των τραπεζών έχει ανέβει κατακόρυφα. Δεν είναι μόνο τα stress tests που πέρασαν οι τέσσερις συστημικές, αλλά οι εκθέσεις οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών που ακολούθησαν. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι κινήσεις που έγιναν από τις διοικήσεις των συστημικών αποτιμώνται θετικά. Ειδικότερα JPMorgan, Moody’s, Fitch και εγχώριοι αναλυτές βλέπουν αύξηση εσόδων, μείωση των NPEs και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Μάλιστα, αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση με τις κυπριακές τράπεζες. Αυτό ίσως να μην είναι και πολύ κολακευτικό, αλλά στην ουσία κλείνουν το μάτι σε μία πιθανή αναβάθμιση στο μέλλον. Καθώς οι κυπριακές τράπεζες είναι στην επενδυτική βαθμίδα, που έχουμε να δούμε τραπεζικά ιδρύματα καμιά δεκαετία.

The post Η παραγωγή υδρογόνου, η δυσφορία για τη ΡΑΕ, και τα κίνητρα για νέες επενδύσεις appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα