Η Γερμανία θέλει να αναπτύξει στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Η Γερμανία θέλει να αναπτύξει στρατιώτες στο Αφγανιστάν προκειμένου να απομακρύνουν τους τελευταίους Γερμανούς που βρίσκονται εκεί, καθώς και τους Αφγανούς που απειλούνται στη χώρα, την οποία ανακατέλαβαν οι Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, δήλωσαν σήμερα κοινοβουλευτικές πηγές στο AFP.

Η Άγγελα Μέρκελ θα ζητήσει εντολή από τους βουλευτές προκειμένου να

αναπτυχθούν “εκατοντάδες στρατιώτες” της Μπούντεσβερ για τις εκκενώσεις αυτές, σύμφωνα με ενημέρωση της καγκελαρίας σε στελέχη της κοινοβουλευτικής της ομάδας χθες, Κυριακή, to βράδυ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα δημιουργηθεί μια αερογέφυρα προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν 2.000 Αφγανοί που είχαν εργαστεί για τους Γερμανούς, “γυναίκες που απειλούνται ιδιαίτερα, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι υπάλληλοι ΜΚΟ”, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη το σχέδιο αυτό, το οποίο θα εξετάσουν οι βουλευτές την ερχόμενη εβδομάδα σε έκτακτη συνεδρίασή τους.

Έπειτα από διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια επιχείρηση εκκένωσης “έως τις 31 Αυγούστου”, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αν και η κυβέρνηση δεν αποκλείει να ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Ένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στην Καμπούλ αναμένεται εξάλλου να απομακρυνθεί προς την Ντόχα με αμερικανικά αεροσκάφη.

Μια ομάδα περίπου 80 ατόμων αναμένεται να παραμείνει στην αφγανική πρωτεύουσα για να οργανώσει την εκκένωση των υπόλοιπων Γερμανών.

Ένα πρώτο αεροσκάφος της Μπούντεσβερ αναχώρησε χθες, Κυριακή, το βράδυ για την Καμπούλ προκειμένου να συμμετάσχει τις επόμενες ημέρες σε αυτή την επιχείρηση εκκένωσης.

Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες παρουσίας στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η Μπούντεσβερ ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από τη χώρα στα τέλη Ιουνίου.

Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι εκτρέπει πτήσεις προκειμένου να αποφύγει τον αφγανικό εναέριο χώρο μέχρι νεωτέρας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

“Όλα τα αεροσκάφη του ομίλου Lufthansa αναστέλλουν τις πτήσεις πάνω από το Αφγανιστάν μέχρι νεωτέρας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε μήνυμα που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος πτήσης προς την Ινδία και άλλους προορισμούς θα επιμηκυνθεί έως και κατά μία ώρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Lufthansa ανέφερε ότι εξετάζει πώς μπορεί να βοηθήσει τη γερμανική κυβέρνηση να απομακρύνει πολίτες και εργαζόμενους που είχαν προσφέρει υποστήριξη τοπικά από το Αφγανιστάν στο εγγύς μέλλον.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε στο Reuters πως ένα δεύτερο γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος βρίσκεται εν πτήσει προς την Καμπούλ για την απομάκρυνση Γερμανών πολιτών και Αφγανών που έχουν μείνει εκεί.

Ένα πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος A400M αναχώρησε νωρίς το πρωί από την αεροπορική βάση στο Βούνστορφ στη βόρεια Γερμανία. Το αεροσκάφος θα πραγματοποιεί δρομολόγια ανάμεσα στην Καμπούλ και την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, προκειμένου να διασώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας χαρακτήρισε σήμερα την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν ως «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και προειδοποίησε πως «δεν είναι η στιγμή» να αναγνωριστούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας.

«Είναι μια αποτυχία της διεθνούς κοινότητας, η οποία δεν κατάλαβε πως τα πράγματα δεν διευθετούνται από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε στο BBC ο υπουργός, ο οποίος είχε ήδη επικρίνει ανοικτά την περασμένη εβδομάδα την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ωστόσο πως η βρετανική δέσμευση στο Αφγανιστάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 457 βρετανούς στρατιώτες στα 20 χρόνια που διάρκεσε η επέμβαση, «δεν έγινε για το τίποτε».

Αποδεχόμενος το γεγονός ότι «οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», ο Μπεν Ουάλας δήλωσε στο Sky News πως «δεν είναι προς το παρόν η στιγμή» να αναγνωρισθούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν πριν ληφθούν οι αποφάσεις αυτές», υπογράμμισε εκτιμώντας πως οι ενέργειες των Ταλιμπάν «δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις τους».

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν, απελπισμένοι και μέσα σε πλήρες χάος, να διαφύγουν από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ωστόσο οι σκηνές πανικού «εντοπίζονται στην πολιτική πλευρά του αεροδρομίου. Η στρατιωτική πλευρά του είναι ασφαλής και υπό έλεγχο, οι στρατιωτικές πτήσεις προσγειώνονται και απογειώνονται», διαβεβαίωσε ο Ουάλας.

«Χθες και προχθές απομακρύναμε 370 βρετανούς εργαζόμενους και πολίτες», διευκρίνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως μια ομάδα 782 Αφγανών θα απομακρυνθεί από τη χώρα «μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες».

«Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε να απομακρύνουμε 1.200 ως 1.500 ανθρώπους την ημέρα», δήλωσε.

Καθώς το πράγμα επείγει, ο Μπεν Ουάλας δήλωσε πως τα αιτήματα για βίζα Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις «υποβάλλονται σε επεξεργασία το συντομότερο δυνατό» και εξήγησε πως «οι κανόνες αλλάζουν» εκεί όπου αυτό είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

The post Η Γερμανία θέλει να αναπτύξει στρατιώτες στο Αφγανιστάν appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα