Η ενεργειακή ανασφάλεια, ο διχασμός της Ευρώπης και οι κινήσεις της κυβέρνησης

Διαψεύδει η Κυβέρνηση τα σενάρια για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος από τη ΡΑΕ, αν και στο Μαξίμου υπάρχει «plan B», για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, με δεδομένο ότι η Ρωσία έχει πατήσει το κουμπί για το «μαρτύριο της σταγόνας» προς την Ευρώπη και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει άγνωστη ημερομηνία λήξης.

Του Κώστα Πασίση

«Τέτοιο

ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα, αλλά απέχουμε από αυτό το σενάριο γιατί η χώρα μας τροφοδοτείται από άλλο αγωγό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκαι.

Όπως λέγεται στην καθημερινή γλώσσα η κυβέρνηση είναι στην …πρίζα για τα ενεργειακά, επειδή το ζήτημα της επάρκειας εκτός των μεγάλων οικονομικών επιπτώσεων έχει και αμιγώς πολιτική διάσταση.

Στο «κακό» σενάριο, ένα δελτίο στην ενέργεια, στην καρδιά του Χειμώνα, αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις και κραδασμούς στην κοινωνία, που η Κυβέρνηση πρέπει να προλάβει και να απορροφήσει, καθότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία των εκλογών και η αντιπολίτευση ψάχνει ευκαιρίες για να «πυροβολήσει» το Μαξίμου.

Το ενεργειακό διαμορφώνει ένα πιεστικό κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον και στη βάση αυτή έχει ξεκινήσει η διαχείριση της νέας κρίσης σε δυο μέτωπα: Στο ευρωπαϊκό αλλά και στο εγχώριο γίγνεσθαι.

Κοινή γραμμή με τις χώρες του Νότου

Κατ αρχήν η Κυβέρνηση δε συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν, που ζητά απ όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023.

Ο βασικός λόγος είναι ότι υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και έχουν προνοήσει να καλύψουν τις ανάγκες τους, από εναλλακτικές πηγές ενέργειες.

Ένα δεύτερο ισχυρό επιχείρημα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας κατευθύνεται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και η όποια μείωση στις ροές θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σε αυτή την περίπτωση οι λογαριασμοί θα εκτιναχθούν σε νέα δυσθεώρητα ύψη…

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει στο Συμβούλιο Κορυφής, μια σειρά από προτάσεις που αφορούν τόσο τις τιμές, όσο και την προμήθεια φυσικού αερίου.
Επιμένει στις προτάσεις του για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και

στην αποσύνδεση των τιμών του αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου και η μάχη αναμένεται σκληρή καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, προωθούν τη λύση του «κόφτη» 15% στο φυσικό αέριο, ζητώντας την αλληλεγγύη των χωρών του νότου!

Ωστόσο χθες βγήκαν δυο ενδιαφέρουσες «ειδήσεις», που προσμετρά το Μαξίμου στο σχεδιασμό του.

Η πρώτη αφορά τη διάσωση από το Γερμανικό θησαυροφυλάκιο της Uniper (εταιρεία ενέργειας), με ένα πακέτο 15 δις ευρώ. Γεγονός που δείχνει ότι το Βερολίνο αρχίζει να αλλάζει στάση.

Και η δεύτερη τη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για εξαγωγή σιτηρών, που απομακρύνει το κίνδυνο της επισιτικής κρίσης.

Στο παρασκήνιο, εντείνονται οι διαβουλεύσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτακης με τους ηγέτες των χωρών του Νότου, προκειμένου να αυξήσουν τη διαπραγματευτική ισχύ τους και να πετύχουν μια κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή και κυρίως δίκαιη λύση στην καλπάζουσα ενεργειακή κρίση, σε μια περίοδο που η Ευρώπη είναι για άλλη μια φορά διχασμένη…
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Στο εσωτερικό της χώρας το Μαξίμου εκπέμπει θετικό μήνυμα για την ενεργειακή επάρκεια.
Ήδη έχει ανακοινώσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο στόχος είναι να υπάρξει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% μέσα στη χρονιά.
Επίσης, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατέπλευσε, ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και υπάρχει ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της.
Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα προμήθειας περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία.
Ενώ έτοιμο είναι και το σχέδιο για χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

The post Η ενεργειακή ανασφάλεια, ο διχασμός της Ευρώπης και οι κινήσεις της κυβέρνησης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα