Η Αποκάλυψη έρχεται, τη φέρνουν τα εμβόλια! Γράφει η Μ.Σπυράκη

Αν υπάρχει μια λέξη που σηματοδοτεί το 2020 και στηρίζει την πανανθρώπινη ανάγκη για ελπίδα δεν είναι άλλη από το εμβόλιο. Στη εποχή που ανατέλλει τα εμβόλια διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο όχι μόνο γιατί θωρακίζουν όλους μας απέναντι στον ιό αλλά και γιατί αποκαλύπτουν ανισότητες και διαλύουν  λαϊκιστικές προσεγγίσεις που χρόνια τώρα αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης:

Αποκάλυψη πρώτη:

-Χωρίς την Ευρωπαική  Ένωση δεν θα είχαμε εμβόλιο τόσο γρήγορα και με τόση αποτελεσματικότητα. Η ΕΕ διέθεσε πακτωλό χρημάτων για την έρευνα  για το εμβόλιο, κάτι αρχήν 1 δις

από το Horizon 2020 ,επιπλέον 500 εκ στη διεθνή πρωτοβουλία COVIX και εκατοντάδες ακόμη εκατομμύρια από επιμέρους προγράμματα στήριξης έρευνας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μια μικρομεσαία επιχείρηση στη Γερμανία η BioNTech τα κατάφερε και άνοιξε το δρόμο ώστε σε συνεργασία με τη Pfizer να έχουμε μαζική παραγωγή εμβολίου, του πρώτου εγκεκριμένου σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αποκάλυψη δεύτερη:

-Τα εμβόλια που φθάνουν και θα φθάσουν στην Ευρώπη επαρκούν για όλους τους Ευρωπαίους που αποφασίζουν να εμβολιαστούν. Η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει προκαταβολικά 3 εταιρείες που έκαναν έρευνα και φθάνουν στο εμβόλιο

,έχει συνολικά υπογράφει 6 συμφωνίες  με εταιρείες και βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την υπογραφή και της 7ης συμφωνίας. Η διαφοροποίηση των προμηθευτών  και στα εμβόλια είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των προμηθειών , καθώς συμβαίνει οι εταιρείες κάποιες φορές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα αρχικά σχέδια παραγωγής.Ήδη η ΕΕ προχώρησε σε νέα παραγγελία επιπλέον 100 εκ δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και συνεχίζει. Όσοι έβγαζαν «πύρινους» λόγους κατά της Ευρώπης αυτή την περίοδο έχουν λουφάξει, αναμένοντας προφανώς να εμβολιαστούν πρώτα και να συνεχίσουν…

Αποκάλυψη τρίτη:

-Οι χώρες μέλη έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και χωριστές παραγγελίες , εφόσον το επιλέγουν, όμως το κόστος σε σχέση με την ευρωπαική παραγγελία είναι σαφώς υψηλότερο. Ωστόσο ο «εθνικισμός των εμβολίων» δεν είναι  η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας μια και ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού χρειάζεται εύλογο χρόνο για να αποδώσει και να θωρακίσει τις κοινωνίες μας και μέχρι τότε τα εμβόλια από την ΕΕ θα φθάνουν και θα περισσεύουν. Οι κοινές παραγγελίες της ΕΕ ,που έγιναν πρώτη φορά για υγιειονομικό υλικό μέσα στην πανδημία και χωρίς να υπάρχει σχετική αρμοδιότητα στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τη Συνθήκη, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που οφείλουμε να περιφρουρίσουμε και να επεκτείνουμε. Τα μέτρα προστασίας με πρώτα τη σωστή εφαρμογή της μάσκας παντού και την κοινωνική απόσταση θα είναι μέρος της καθημερινότητας μας για πολλούς μήνες ακόμη.

Αποκάλυψη τέταρτη:

-Οι φτωχότερες χώρες δεν φαίνεται αυτή την ώρα να έχουν ίση πρόσβαση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ στα εμβόλια. Αυτή η ανισότητα πέρα από τις προφανείς κοινωνικές επιπτώσεις ,καθυστερεί σοβαρά την συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας.Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ,τουλάχιστον.Συνολικά για αυτό χρειάζεται να παραχθούν 8 δις δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 , όταν για όλες τις ασθένειες σε όλο τον κόσμο παράγονται 5 δις δόσεις εμβολίων το χρόνο , σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσε στην ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Magdalena Rodriguez de Azero, Executive Director, Vaccines Europe, της European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations .

Αποκάλυψη πέμπτη:

-Ο εμβολιασμός και η πιστοποίηση του θα είναι το διαβατήριο για τη νέα κανονικότητα. Όποιος δεν έχει το πιστοποιητικό  δεν θα μπορεί να ταξιδεύει ,πρώτα από όλα με αεροπλάνο, δεν θα μπορεί ενδεχομένως να έχει φυσική παρουσία σε συνεδριάσεις ή μαζικές συναντήσεις. Η συζήτηση άνοιξε από τον Τόνι Μπλερ, προσδιορίστηκε από την κυβέρνηση της Ισπανίας και πλέον το δίλημμα θα είναι σαφές: Που σταματούν τα προσωπικά δεδομένα και που  αρχίζει η δημόσια ασφάλεια της υγείας; Όσο αυτό το δίλημμα δεν λαμβάνει ξεκάθαρη απάντηση η τηλεργασία θα γίνεται νέα κανονικότητα,στο Βέλγιο ήδη είναι υποχρεωτική προς το παρόν για το 50% των εργαζομένων σε όλους τους τομείς ,τα ταξίδια θα εξελίσσονται σε μια επικίνδυνη πολυτέλεια και η ζωή μας δεν θα έχει τις ευκαιρίες του παρελθόντος για ανθρώπινες σχέσεις, εικόνες από τόπους και ερεθίσματα από πολιτισμούς.

*Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ

The post Η Αποκάλυψη έρχεται, τη φέρνουν τα εμβόλια! Γράφει η Μ.Σπυράκη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα