Η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και το παρασκήνιο της απόφασης για lockdown

Με το βλέμμα στην αγορά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και με την …ευχή να πάνε όλα καλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγησε τους λόγους που πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε νέο lockdown.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός με αφορμή ερώτηση για πιθανές πολιτικές εξελίξεις μίλησε για «πόλεμο» με τον κορωνοϊό, θέλοντας να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και παράλληλα  να θέσει όλους προ των ευθυνών τους.

Ένα

μήνυμα, όμως, που …χάθηκε και δεν έφθασε ποτέ στην Κουμουνδούρου,   και τις λοιπές …δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας.

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στην εισαγωγική ομιλία του όσο και στις  απαντήσεις του, προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, απέφυγε τις περιττές και άνευ ουσίας τριβές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, βρήκε την  ευκαιρία για αντιπολίτευση πάνω στα «αποκαΐδια» που αφήνει πίσω του ο COVID 19.

Ο Τσιόδρας δίπλα στον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς εξωραϊσμό της κατάστασης. Έκανε ακόμη και αυτοκριτική, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες, ακόμη και των υπουργών του που υπέπεσαν σε αστοχίες.

«Έγιναν λάθη τα οποία διορθώσαμε», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται οι πολιτικές αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα».

Στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός έγινε «ασπίδα» στις επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα, από διάφορα κέντρα οι λοιμωξιολόγοι γιατροί για τις εισηγήσεις τους.

Ακριβώς δίπλα του σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος δέχεται και τα περισσότερα πυρά της Κουμουνδούρου..

«Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ανυπόστατη», αυτή ήταν μια από τις ελάχιστες αναφορές, χαμηλών τόνων που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στάση της.

Ωστόσο η απάντηση των κομμάτων έβαλε φωτιά στα τόπια…  Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τους τόνους κατακόρυφα κατηγορώντας την κυβέρνηση «για εγκληματική αμέλεια, λόγω  εφησυχασμού 8 μηνών».

Μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας,  στρώνει το αντιπολιτευτικό αφήγημα του πάνω στη καταστροφολογία και τα «καμένα»  που αφήνει στο πέρασμα του ο κορωνοϊός.

Στη ΝΔ δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που πιστεύουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε το παραμικρό πρόβλημα η Αθήνα να γίνει …Μπέργκαμο, η πόλη της Ιταλίας με τους περισσοτέρους νεκρούς λόγω κορωνοϊού, στην πρώτη φάση της πανδημίας, για να ρίξει το ανάθεμα στον Μητσοτάκη.

Να σημειώσουμε ότι μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και το lockdown, δεν θα πραγματοποιηθεί  η σημερινή συζήτηση της ερώτησης που είχε καταθέσει ο κ. Τσίπρας για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αντίθετα την ερχόμενη Τρίτη η Βουλή και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Παρά ταύτα  σήμερα ο κ. Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για να συντηρήσει την αντιπολιτευτική κόντρα.

Την ίδια στιγμή πάντως, η Φώφη Γεννηματά άφησε  αιχμές κατά της Κυβέρνησης λέγοντας πώς «αυτό το lockdown μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει, είναι μια κυβερνητική αποτυχία».

Όμως πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη μάχη που αφορά ανθρώπινες ζωές είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, στην ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι. Όπως πράξαμε και την άνοιξη. Ώστε να ξαναβγούμε και πάλι νικητές». Άφησε έτσι μια χαραμάδα αισιοδοξίας για χαμηλές αντιπολιτευτικές «πτήσεις», αν η δεύτερη παράγραφος της ανακοίνωσης δεν ειπώθηκε για το θεαθήναι… και δεν υπακούει  στο «στόρυ» της υπεύθυνης αντιπολίτευσης του ΚΙΝΑΛ.

Σε σκληρή γραμμή και ο Περισσός. Σε δήλωση του ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε μέτρα όταν έπρεπε, εγκληματώντας κατά λαού μας.

Δυο σκληρές αλήθειες και ένα …δώρο

Όσον αφορά τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει την σκληρή απόφαση και  να θέσει όλη τη χώρα σε κατάσταση γενικευμένης καραντίνας, ο Πρωθυπουργός ήταν απόλυτα ειλικρινής.

Η πρώτη και βασική αιτία που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του lockdown ήταν η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με κατάληξη στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, που γέμισαν εν μια νυκτί, προκαλώντας τρόμο στους αρμόδιους.

Οι τελευταίοι  με τη σειρά τους, σήμαναν συναγερμό, προτού το «κάστρο» της υγείας καταρρεύσει…

Μόλις χθες είχαμε 29 νεκρούς, ενώ 187 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στοιχεία που «σοκάρουν» και δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση για γενικευμένη καραντίνα.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι πήρε τα μέτρα τώρα, τον Νοέμβριο, ελπίζοντας ότι θα μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού, τα κρούσματα θα πέσουν σε διψήφια νούμερα, για να ανοίξει η αγορά τον Δεκέμβριο.

Το «κάλο» νέο μέσα σε αυτό τον «κυκεώνα» των εξελίξεων  είναι ότι όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534. Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας. Ενώ, θα  δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη ενεργούς μακροχρόνια ανέργους.

Θετικό απόηχο άφησαν  και οι ανακοινώσεις-μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τον υπουργό Οικονομίας Χρίστο Σταϊκούρα. Ένα συνολικό πακέτο βοήθειας ύψους 3.3 δις ευρώ.

The post Η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και το παρασκήνιο της απόφασης για lockdown appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα