Η αποτύπωση των αμερικανικών εκλογών για το Ισραήλ. Γράφει ο Άριελ Λευκαδίτης

Εδώ και 48 ώρες η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εκλογές στην Αμερική. Η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι γεμάτη από ανατροπές και κατηγορίες εκατέρωθεν για νοθεία σε ορισμένες πολιτείες. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής και δύσκολα θα ανατραπεί, ο νέος πρόεδρος της Αμερικής θα είναι ο Τζο Μπάιντεν.

Κάθε κράτος έχει τους λόγους του είτε να χαίρεται είτε να λυπάται. Στη διπλωματία δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ των κρατών αλλά κοινά συμφέροντα. Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά αλλά διακριτικά

τις εξελίξεις στις αμερικάνικες εκλογές. Γιατί το Ισραήλ αλλά και το 75% των ισραηλινών υποστήριξαν τον Τράμπ;

Γράφει ο Άριελ Λευκαδίτης*

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το Ισραήλ και η Αμερική είναι δυο διαφορετικές χώρες όσο αναφορά την εκλογική διαδικασία. Στην Αμερική ψήφισαν οι Αμερικανοί και όχι οι Ισραηλινοί. Τόσο το Ισραήλ όσο και ο νυν πρωθυπουργός Νετανιάχου είχαν μια άριστη συνεργασία με τον πρόεδρο Τράμπ. Ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει το Τράμπ ως έναν πραγματικό φίλο του Ισραήλ και θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα για το ότι μεταξύ χωρών, υπάρχουν μόνο συμφέροντα και όχι φιλίες. Γιατί όμως υπάρχει αυτή η αγάπη και η άριστη συνεργασία στο πρόσωπο του νυν προέδρου; Γιατί ο Τράμπ είναι ο καλύτερος πρόεδρος για το Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια;

Ο Τράμπ μετέφερε την πρεσβεία της Αμερικής από το Τελ Αβίβ στη Ιερουσαλήμ. Για εμάς τους Εβραίους η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη που έχει περίοπτη θέση στο DNA μας. Άλλοι το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους , άλλοι για ιστορικούς και άλλοι γιατί έτσι προσδιορίζουν την εβραϊκή τους ταυτότητα. Και άλλοι πρόεδροι το είχαν υποσχεθεί μεταξύ των οποίων ο Ομπάμα, ο Κλίντον, ο Μπους Τζούνιορ αλλά μόνο ο Τράμπ το πραγματοποίησε.

Ο Τράμπ ακολούθησε μια πιο σκληρή τάση έναντι των Παλαιστίνιων γεγονός που ικανοποίησε το Ισραήλ. Πριν μερικές μέρες ο Μπάιντεν είχε δηλώσει μεταξύ των άλλων ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα ανοίξει ξανά τη Διπλωματική Αποστολή του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης στην Ουάσιγκτον και θα αποκαταστήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης ότι θα ανοίξει ξανά το προξενείο των ΗΠΑ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τους Παλαιστίνιους.Προτεραιότητα τώρα για την ειρήνη έχει να ξαναρχίσει τον διάλογό με τους Παλαιστινίους και να πιέσει το Ισραήλ να μην προβεί σε ενέργειες που καθιστούν αδύνατη τη λύση δύο κρατών , δήλωσε ο Μπάιντεν στην JTA(Jewish Telegraphic Agency).
«Θα ανοίξω ξανά το αμερικανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, θα βρω έναν τρόπο να ανοίξω εκ νέου τη διπλωματική αποστολή της PLO στην Ουάσιγκτον και να συνεχίσω τις προσπάθειες οικονομικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους που σταμάτησε η κυβέρνηση Τράμπ».

Η κυβέρνηση Τράμπ έκοψε ουσιαστικά όλη την αμερικανική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή λόγω του προγράμματος «pay to slay » της Ραμάλα, επιβραβεύοντας τους τρομοκράτες και τις οικογένειές τους. Η αποστολή της PLO σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Νετανιάχου λατρεύει πολιτικά τον Τράμπ ειδικά για την ακύρωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν το οποίο είχε επιτρέψει ο Ομπάμα. Ο Τράμπ είχε δηλώσει χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης πως όσο είναι αυτός πρόεδρος το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά. Αυτή την περίοδο το Ιράν είναι ο νούμερο ένας εχθρός για το εβραϊκό κράτος και μια επιστροφή στις πολίτικες Ομπάμα θα ήταν ένα αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών.

Ο Μπάιντεν μιλά για την επιθυμία του να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία, αλλά δεν είναι πολύ σαφές πώς θα το κάνει αυτό , δήλωσε ο Raz Zimmt πριν μερικούς μήνες, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ θα συνεργαστεί όπως οφείλει και με τον νέο πρόεδρο. Βέβαια θεωρώ πως θα είναι πιο δύσκολο, σε σχέση με τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων. Ο Μπάιντεν δεν έχει κρύψει την φίλο-Παλαιστινιακή του προτίμηση και ατζέντα. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh είχε δήλωσε ότι η νίκη του Τράμπ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι καταστροφική για τον λαό του. Βέβαια το Ισραήλ είναι δυνατή χώρα, δεν είναι τυχαία η 6η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο και μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο ανεξάρτητα με το ποιος είναι πρόεδρος στην Αμερική. Δυστυχώς η πλειοψηφία των εβραίων της Αμερικής προτίμησαν τον Μπάιντεν σε ποσοστό 75%, μη σκεπτόμενοι σε τι θέση θα φέρουν το Ισραήλ. Προτίμησαν να λειτουργήσουν ως Αμερικανοί και όχι ως Εβραίοι. Κλείνοντας θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπάρχει είτε υπάρχει βοήθεια από τους Αμερικανό-Εβραίους είτε όχι. Οι Εβραίοι όμως της Αμερικής δεν θα μπορούν να σταθούν αν εξαφανιστεί το Ισραήλ από το χάρτη. Δεν μένει λοιπόν από το να περιμένουμε να αναλάβει ο νέος πρόεδρος για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

Ο Άριελ Λευκαδίτης είναι ιστορικός του Ολοκαυτώματος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ολοκαύτωμα από το πανεπιστήμιο της Χάιφα

The post Η αποτύπωση των αμερικανικών εκλογών για το Ισραήλ. Γράφει ο Άριελ Λευκαδίτης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα