Γιατί ο Μητσοτάκης έθεσε θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας

Τα «πιόνια» στην πολιτική σκακιέρα άρχισε να κινεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνέντευξη του στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου όπου για πρώτη φορά, άνοιξε ένα «παράθυρο» για σχηματισμό  κυβέρνησης συνεργασίας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πάνω απ όλα βάζει  το συμφέρον της χώρας και όχι το Παραταξιακό…

Του Κώστα Πασίση

Το στοίχημα για την  κυβέρνηση παραμένει η αυτοδυναμία, αλλά δεν είναι προσωπικό πολιτικό καπρίτσιο, όπως φάνηκε από την  επιχειρηματολογία του. «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω

η αυτοδυναμία», ανέφερε χαρακτηριστικά, πυροδοτώντας πλήθος σεναρίων και ερμηνειών για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης απρόσμενης κίνησης του.

Στην προκειμένη περίπτωση, έθεσε επί τάπητος  θέματα και κυρίως έβαλε πολιτικά διακυβεύματα αλλά και διλήμματα που θα δώσουν τον τόνο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το πρώτο διακύβευμα είναι: η πιθανή επικίνδυνη  ακυβερνησία για τον τόπο. Ισοβαρές είναι και το δίλημμα:  «πάμε μπροστά με σταθερή κυβέρνηση, ή γυρίζουμε  στο παρελθόν», που θα τεθεί εκ των πραγμάτων και επιμόνως από τον Πρωθυπουργό, προκειμένου όλες οι πολιτικές δυνάμεις  να εκφράσουν καθαρές θέσεις.

Στο ίδιο δίλημμα βέβαια θα κληθούν να απαντήσουν με τη ψήφο τους και οι πολίτες…

«Από εκεί και πέρα, ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», τόνισε.

Στο επίπεδο αυτό συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, που μεταφράζεται σε μια περίοδο  πολιτικής αναστάτωσης, με- ενδεχομένως- απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία.

Οι διεργασίες μόλις άρχισαν…

«Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ίδιος.

Επίσης, τόνισε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα τέλη της άνοιξης του 2023, ζητώντας επί της ουσίας, από τους υπουργούς του να σηκώσουν τα μολύβια και τα στυλό και να παράξουν κυβερνητικό έργο, με βάση  τον προγραμματισμό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές  πηγές, ένας από τους λόγους που ο Πρωθυπουργός άνοιξε το «παράθυρο» των πολιτικών συνεργασιών ήταν για να «πιέσει» το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν είναι με τον αστυφύλαξ ή με τον Χωροφύλαξ…

Από το ίδιο βήμα πάντως, το Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δε δίδει σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη της…

Ένα σχόλιο που δεν …ενθουσίασε το Μαξίμου και αυτό προκύπτει από την απάντηση της κυβέρνησης: «Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε σήμερα ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία. Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του  εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «ξέκοψε» κάθε σενάριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας τους λόγους: «υπάρχει ένα πολιτικό, πολιτισμικό, αισθητικό χάσμα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε μια σειρά από πράγματα. Όταν τριγύρω, για παράδειγμα, έχεις πόλεμο και οι άλλοι σου λένε ότι δεν βοηθάς τον κόσμο, γιατί υπάρχουν «κλεφτόδενδρα», υπάρχει αδυναμία ανάλυσης του τι συμβαίνει».

Η συνέντευξη Μητσοτάκη έγινε στον απόηχο των τελευταίων μετρήσεων όπου η ΝΔ εμφανίζεται να είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ακρίβεια να έχει προκαλέσει  «ρηγματώσεις» στην κυβέρνηση.

«Ο Πρωθυπουργός δε ζει σε γυάλινο πύργο. Βλέπει τις διεργασίες που υπάρχουν στην κοινωνία. Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να προσαρμόζεται σε αυτά», σχολίασε κυβερνητικός βουλευτής ερμηνεύοντας το παράθυρο Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια…

The post Γιατί ο Μητσοτάκης έθεσε θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα