Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την ημερομηνία των εκλογών

«Γρίφος» παραμένει η ημερομηνία των εκλογών καθώς μέχρι στιγμής κανείς στο Μαξίμου δεν έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τις μύχιες σκέψεις του Πρωθυπουργού για ένα θέμα που έχει ανοίξει από τα τέλη Σεπτέμβριου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

Του Κώστα Πασίση

Σε αυτή τη συγκυρία ο Πρωθυπουργός εστιάζει περισσότερο στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας αλλά και της κοινωνικής συνοχής και λιγότερο ασχολείται με την ημερομηνία των εκλογών.
Εκτιμάται ότι η σχετική

απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του νέου έτους.
Ίσως κατά τη διάρκεια ενός χειμερινού τριημέρου σε κάποιο βουνό της χώρας, μιας και εκεί ενίοτε λαμβάνει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, κατά παλαιότερη δήλωση του.

Όπως τονίζει στενός συνεργάτης του το σενάριο που έχει «καεί» είναι να στηθούν κάλπες κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου, επειδή ο Χειμώνας υποκρύπτει πολλές επικίνδυνες παγίδες…
«Μια πιθανή θεομηνία στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στην «εικόνα» της κυβέρνησης και κανείς δεν έχει ξεχάσει το κόστος από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές πριν από δυο χρόνια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο ή το Μάϊο, που ουσιαστικά σηματοδοτούν το τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης.
Από το δεύτερο μήνα της Άνοιξης, αφαιρείται η 16η Απριλίου που συμπίπτει με τον εορτασμό του Πάσχα, ενώ αποκλείεται και η 4η Ιουνίου καθότι δυο ημέρες νωρίτερα ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι δυο πρώτες Κυριακές του Απριλίου. Διαφορετικά πάμε για Μάϊο…
«Όλα θα γίνουν στο πλαίσιο του Συντάγματος», διαβεβαιώνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.
Ένας βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του είναι γιατί θέλει να σταθμίσει μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους, όπως είναι η πορεία της οικονομίας, τα ελληνοτουρκικά που βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, το μεταναστευτικό ακόμη και η δημοσκοπική πορεία της κυβέρνησης.
Επίσης αυτονόητο είναι ότι η ανακοίνωση μιας ημερομηνίας …σήμερα είναι δεσμευτική για τον Πρωθυπουργό, που θέλει ελευθερία κινήσεων.
Μέχρι να στηθούν κάλπες, το επιτελείο του Μαξίμου θέλει να εξασφαλίσει ότι η ΝΔ θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στο πολιτικό σκηνικό, με διαφορά ασφαλείας από το δεύτερο κόμμα.
Στόχος παραμένει η αυτοδυναμία η οποία θα επιτευχθεί εάν η ΝΔ την πρώτη Κυριακή εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξεως του 35%-36%.
Ένα πήχης που είναι εφικτός, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έτσι η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα σταθεί μέχρι το τέλος της κρίσης δίπλα από τα ευάλωτα νοικοκυριά και τρέχει δράσεις ανακούφισης τους, όπως είναι το καλάθι του νοικοκυριού, που εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές σε μια σειρά βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.
Παράλληλα στη Βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο που επιλύει το χρόνιο πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις.
Προς επίτευξή του στόχου της αυτοδυναμίας το Μαξίμου καθ ολη τη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου θα ξετυλίξει πολιτικές για προσέγγιση των λεγόμενων κεντρώων ψηφοφόρων και των νέων, ενώ η κυβέρνηση θα εμφανιστεί ως η εγγυήτρια πολιτική δύναμη που θα συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στην Ελλάδα 2.0…

The post Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την ημερομηνία των εκλογών appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα