Έρχεται νέο πακέτο ενίσχυσης για τους ευάλωτους – Στήριξη και από Βρυξέλλες

Τη δύσκολη εξίσωση της ενεργειακής κρίσης, της στήριξης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, αλλά και την πλειοδοσία της αντιπολίτευσης στα μέτρα ενίσχυσης, καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση, η οποία παράλληλα “λοξοκοιτάζει” και προς τις δημοσκοπήσεις για να μετρήσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Του Κώστα Πασίση

Στον απόηχο της έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών της Ε.Ε στις Βερσαλλίες, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε να  μπει πλαφόν στη χονδρική τιμή του

αερίου για να  προστατευθούν  καταναλωτές, επιχειρήσεις και αγρότες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται στις επόμενες 24 ώρες να διαθέσει νέο «πακέτο» βοήθειας.

«Πρώτα από όλα, θα έχουμε τη συνέχιση της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο», «ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η οικονομική ενίσχυση, κυρίως στους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους» και «ο τρίτος πυλώνας είναι η παρέμβαση στα καύσιμα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αποκαλύπτοντας το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση.

Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αναμένεται να γίνει μέσω της «επιταγής ακρίβειας» που το ύψος της  προσδιορίζεται  στα 200 έως 300 ευρώ. Ποσό που θα λάβουν  οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και σίγουρα όσοι παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Κομβικής σημασίας είναι και το υπό ανακοίνωση νέο μέτρο  για την επιδότηση των καυσίμων οι τιμές των οποίων έχουν ξεφύγει επικίνδυνα, τρομάζοντας όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και παρεμβαίνει με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για μια  στοχευμένη κίνηση  σε διαπιστωμένα ευάλωτους πολίτες και θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη το  ύψος και ο τρόπος καταβολής.

Πολιτικός «τζόγος» από την Αντιπολίτευση

Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και πολιτικού τζόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας να ανοίγεται ένας ευνοϊκός χώρος για σύγκρουση με τη κυβέρνηση και μια ευκαιρία για να δείξει το …φιλολαϊκό του πρόσωπο κατηγόρησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια και ζήτησε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η πρόταση του θα απορριφθεί.

Όπως τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο η μείωση του ΕΦΚ είναι πολύπλοκο θέμα καθώς τα χρήματα που συγκεντρώνονται από το συγκεκριμένο φόρο οδεύουν προς κρίσιμα κομμάτια του κράτους, όπως είναι  η Υγεία και η Ασφάλεια.

Εκτός αυτού το Μαξίμου επ ουδενί δε θέλει να «ναρκοθετήσει» το γενικότερο οικονομικό σχεδιασμό του για μόνιμες φοροελαφρύνσεις, όπως προβλέπονται στο προεκλογικό της πρόγραμμα της ΝΔ, με δεδομένο ότι ο χρόνος για να στηθούν κάλπες, έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, είτε γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, είτε πρόωρα…

Στη μάχη κατά της ακρίβειας η κυβέρνηση μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει ρίξει τα εθνικά  «όπλα», που είναι τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Περιμένει όμως και γενναίες ενισχύσεις από τις Βρυξέλλες καθότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.

Στο τελευταίο  Eurogroup άνοιξε ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, μετα τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη μίας «ισχυρής, κοινής απάντησης» στο πρόβλημα της ακρίβειας στην Ευρώπη στα πρότυπα της πανδημίας, προκειμένου να θωρακιστούν οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών.

Προς αυτή την κατεύθυνση την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, με το  Μάριο Ντράγκι, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Σάντσεθ και τον  Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας.

Στόχος ο κοινός βηματισμός των χωρών του Νότου  στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενόψει του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα «έσκασε» και η δημοσκόπηση της GPO όπου η ΝΔ διατηρεί καθαρό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,8% . Ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2% . Το ΚΙΝΑΛ 13,8%. Το ΚΚΕ με 5,5% , η Ελληνική Λύση με 4,1%  το ΜΕΡΑ 25 έχει  2,3%, ενώ οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο  11,4%.

The post Έρχεται νέο πακέτο ενίσχυσης για τους ευάλωτους – Στήριξη και από Βρυξέλλες appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα