Αλληλεγγύη στον ισραηλινό λαό. Του Άριελ Λεκαδίτη

Χάιφα καλοκαίρι, 2014, σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία Neve Sha’anan κοντά στο Πολυτεχνείο. Μια καυτή καλοκαιρινή νύχτα, όπου κανείς δεν άκουγε τίποτε άλλο, πάρα μόνο τον ήχο των κλιματιστικών,  σε ένα μικρό δωμάτιο, με χαμηλό φως, ένας Έλληνας φοιτητής, σκυμμένος στα βιβλία του προσπαθούσε να αποτελειώσει την εξεταστέα ύλη για το μεταπτυχιακό του. Χωρίς να το καταλάβει, η ώρα είχε πάει 3:30 το πρωί και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί μερικές μόνο ώρες, με σκοπό

να σηκωθεί το πρωί, να συνεχίσει το διάβασμα.

Ξαφνικά, ακούγονται οι σειρήνες σε όλη την περιοχή της Χάιφας και αιφνιδιάστηκα γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης. Δεν μπορώ να πως, πως πανικοβλήθηκα αλλά παρέμεινα ψύχραιμος, χωρίς να κάνω κάτι, γεγονός, που μετέπειτα το σκεφτόμουν, αν έπραξα σωστά ή λάθος.  Σήμερα, μετά από 7 χρόνια παρακολουθώ την  ίδια κατάσταση στο Ισραήλ, όπως και τότε περίλυπος.

Γράφει ο Άριελ Λεκαδίτης*

Σήμερα, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις διαμάχες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων της Χαμάς, η οποία Χαμάς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα εσωτερικά προβλήματα του Ισραήλ, μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου.  Η πρόφαση για την έναρξη των ταραχών αυτών, είναι ότι οι Εβραίοι, προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο Όρος του Οίκου, όπου για τους Μουσουλμάνους είναι το πιο ιερό μέρος.

Όλα αυτά βέβαια,  καθώς πλησιάζουμε σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο στην επέτειο της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ από τον Πατέρα του Έθνους, τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν. Το Ισραήλ παρέμενε ψύχραιμο και δεν ήθελε να κλιμακώσει τις εντάσεις, μέχρι που η Χαμάς άρχισε τη μαζική εκτόξευση πυραύλων προς τον άμαχο πληθυσμό. Το Ισραήλ δεν μπορούσε να αφήσει τους πολίτες του στο έλεος της τρομοκρατίας και απάντησε με μαζικούς βομβαρδισμούς, όχι σε τυφλούς στόχους, αλλά σε κτήρια, όπου στεγάζονται, ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

Βέβαια οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες αρέσκονται να κρύβονται σε σπίτια με άμαχο πληθυσμό, προκειμένου να θυσιάζουν παιδάκια και ηλικιωμένους , προκειμένου να προκαλούν τον οίκτο των ανθρώπων στις Δυτικές χώρες  που δεν γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση.

Στην Ελλάδα η κατάσταση, όσο αναφορά την στάση των Ελλήνων είναι σαφέστατα υπέρ του Ισραήλ, λόγω της άριστης συνεργασίας που έχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπινιαμίν Νετανιάχου. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον το συμφέρον του και αντιλαμβάνεται πως η Χαμάς είναι δεκανίκι του Ερντογάν στην περιοχή.

Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία η Ελλάς, να σταθεί ακόμα πιο κοντά στο Ισραήλ και να απομονώσει  ιδεολογικά τον Ερντογάν. Βέβαια αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ήδη περιμένει τον Ερντογάν στη γωνία λόγω του προβληματικού του χαρακτήρα και των θεμάτων  που δημιουργεί στην Ευρώπη.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πω, πως ο κόσμος στην Ελλάδα αποτινάσει από πάνω του, το αφήγημα του ταλαιπωρημένου Παλαιστίνιου και αντιλαμβάνεται πως το Ισραήλ κάνει ότι κάνει προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες του, καθώς πως και τόσα χρόνια υποστήριξης των Παλαιστινίων, το κέρδος για την Ελλάδα, δεν ήταν παρά μηδέν εις το πηλίκων.  Βέβαια υπάρχουν και οι αριστεροί οι οποίοι συνεχίζουν να βλέπουν φαντάσματα και να κλείνουν τα αυτιά τους στις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αλλά εδώ είχαν κάνει άνω κάτω την Αθήνα για τον Κουφοντίνα που στέρησε τις ζωές τόσων ανθρώπων, δεν θα το κάνουν για τους τρομοκράτες της Χαμάς;

Η κατάσταση στο Ισραήλ, θεωρώ πως θα δεν θα τελειώσει άμεσα, τουλάχιστον παρασκηνιακά, αλλά θα έχει μέλλον. Πάντως τρία στρατιωτικά στελέχη της Χαμάς δεν θα έχουν μέλλον γιατί σκοτώθηκαν από τις στοχευμένες ισραηλινές επιδρομές. Επιπλέον, οι οργανισμοί που στέλνουν χρήματα στη Λωρίδα της Γάζας, θα πρέπει να ελέγχουν εξονυχιστικά που καταλήγουν τα χρήματα και πως επενδύονται γιατί όπως βλέπουμε γίνονται ρουκέτες, όπλα και κρυφές υπόγειες σήραγγες.

* Ο Άριελ Λεκαδίτης είναι ιστορικός του Ολοκαυτώματος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ολοκαύτωμα από το πανεπιστήμιο της Χάιφα

The post Αλληλεγγύη στον ισραηλινό λαό. Του Άριελ Λεκαδίτη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα