Το ευχαριστώ για τον άνθρωπο του Τουρισμού – Γράφει η Φωτεινή Ανέστη

Ο τουρισμός αποτελεί για την χώρα μας ,την βαριά βιομηχανία της οικονομίας μας αφού το ¼ του συνολικού ΑΕΠ της  βασίζεται στον τουρισμό. Καλά είναι τα νούμερα και τα ποσοστά, αλλά όλο αυτό το θα ήταν ένα τίποτα χωρίς το ζωτικό του στοιχείο τον άνθρωπο του τουρισμού.

Άλλος με σπουδές στο εξωτερικό στις καλύτερες σχολές και πανεπιστήμια συνήθως της Ελβετίας, μεταπτυχιακά διδακτορικά και μία σειρά από πολύτιμες πρακτικές ανά τον κόσμο που σου δίνουν το διαβατήριο της καλύτερης επιλογής όσο αφορά την εύρεση εργασίας ιδιαίτερα στην χώρα

σου. Άλλος από εμπειρία ξεκινώντας από ανάγκη ή μην έχοντας εναλλακτική ιδίως για αυτούς που ζουν σε νησιά και γενικά σε τουριστικές περιοχές.

Γράφει η Φωτεινή Ανέστη*

Με αγωνία οι  χιλιάδες αυτοί άνθρωποι  περιμένουν για ακόμα μια βασανιστική χρονιά, να δουν αν θα καταφέρουν να δουλέψουν την σεζόν ή στο καλύτερο σενάριο μια ολόκληρη σεζόν. Και λέω βασανιστική γιατί κάθε χρόνο κάθε νέα σεζόν δεν αποτελεί συμβόλαιο το γεγονός ότι δούλεψες την προηγούμενη.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εν μέσο πανδημίας μαζί με όλες τις αλλαγές και τις απαγορεύσεις που έχει φέρει μαζί στις αποσκευές της χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι περιμένουν το πράσινο φώς για να  σιδερώσουν τις στολές ,να γυαλίσουν τα παπούτσια ή αν μπορούν να αγοράσουν καινούρια, προκειμένου να πάρουν τις θέσεις τους για να υποδεχτούν τους τουρίστες και όχι μόνο.

Ενεργοποιούν την καλύτερη τους διάθεση το χαμόγελο τους τα ψυχικά αποθέματα σε ευγένεια χαμόγελο, σωματική ευεξία μιας και οι απαιτήσεις είναι αρκετά υψηλές και σαν άλλοι στρατιώτες ρίχνονται στην μάχη. Μια μάχη λίγο άνιση μιας και όταν όλοι κάνουν διακοπές εσύ δουλεύεις, πίσω από μια υποδοχή ξενοδοχείου, πίσω από το εστιατόριο, το μπαρ, το play room ,την πισίνα και την παραλία αλλά ,και το τμήμα συντήρησης και ιματισμού.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σφίγγουν τα χείλη και χαμογελούν ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά προκειμένου ο επισκέπτης – φιλοξενούμενος να μην καταλάβει τίποτα. Είναι εκείνοι, που όταν όλοι κάνουν μπάνιο στις παραλίες, βουτιές στις πισίνες και γευματίζουν σε όμορφα ταβερνάκια δίπλα στην θάλασσα ή σε εστιατόρια υπό το φως των κεριών, εξαντλημένοι από την κούραση και την ζέστη να βάζουν μπροστά το πρόγραμμα του στρατιώτη για ξεκούραση καλό φαγητό ωφέλιμο ύπνο να φορτίσουν από δυνάμεις για την επόμενη μέρα.

Το περσινό καλοκαίρι, αλλά και το φετινό, λόγω της πανδημίας, προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο, για όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους, και πέρα από τα νούμερα και τις αναλύσεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία που θα έχει το πόσο καλά ή όχι θα πάει η φετινή τουριστική σεζόν, κανείς δεν δίνει τη δέουσα σημασία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που εάν καθίσει και το σκεφτεί κανείς, είναι μια κοινωνική και εργασιακή ομάδα, που έχει τεράστια συνεισφορά για να κρατηθεί, αυτός ο παράδεισος που λέγεται Ελλάδα, όρθια. Είναι οι άνθρωποι που διαφημίζουν την πατρίδα μας στα πέρατα του κόσμου, και της δίνουν το καλό όνομα που έχει μείνει γνωστό για δεκαετίες, ως Ελληνική φιλοξενία.

Ας δείξουμε λοιπόν, όλοι εμείς οι απλοί Έλληνες πολίτες, τον απαιτούμενο σεβασμό σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που εργάζονται για την βαριά βιομηχανία της χώρας μας χωρίς να τους αναγνωρίζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το ελάχιστο των σπουδών τους, ο κόπος τους, το ψυχικό τους σθένος, με το οποίο προσφέρουν τα μέγιστα στην πατρίδα μας.

Και πέρα από την κοινωνία και τον απλό Έλληνα πολίτη, θα πρέπει, άμεσα, και το κράτος να δείξει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του σε αυτή την ομάδα ανθρώπων που κρατά με κόπο και παρρησία, το Ελληνικό brand name,  και την Ελληνική Σημαία ψηλά. Η χρονιά και ειδικά ο χειμώνας (όπως και ο προηγούμενος), όσο και καλά να πάει η τουριστική σεζόν, θα είναι δύσκολη για αυτούς τους ηρωικούς ανθρώπους και τις οικογένειες τους, οπότε θα πρέπει από τώρα να υπάρξει σχέδιο ενίσχυσης και στήριξής τους, όταν θα κλείσουν τα φώτα του καλοκαιριού και θα έλθει η σκοτεινιά του χειμώνα.

Ο τουρισμός δεν είναι μόνο τα παραδεισένια νησιά μας, οι κρυστάλλινες και καταγάλανες παραλίες μας, τα όμορφα βουνά μας, τα εξαιρετικά ξενοδοχεία μας, η πασίγνωστη μεσογειακή κουζίνα μας. Ο τουρισμός είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν όλα αυτά τα χαρίσματα που έδωσε σε αυτό τον τόπο η φύση και ο Θεός.

Κοινωνία και πολιτεία, ας πούμε  έμπρακτα ένα ηχηρό ευχαριστώ!

Φωτεινή Ανέστη είναι Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας και Δημοσιογράφος.

The post Το ευχαριστώ για τον άνθρωπο του Τουρισμού – Γράφει η Φωτεινή Ανέστη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα