Ο λόγος τώρα στους απόδημους συμπολίτες μας! – Γράφει ο Χρ.Μπουτσικάκης

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Κράτους, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πήρε την πρωτοβουλία και με το Ν. 4648/2019 τόλμησε και ενεργοποίησε τη συνταγματική επιταγή για συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις εκλογικές διαδικασίες από τον τόπο κατοικίας τους.

Του Χριστόφορου Μπουτσικάκη*

Η πρότασή μας ήταν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, με επιστολική ψήφο, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, πλην όμως αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε τους όρους

που έθεσε η Αντιπολίτευση -παραμονή 2 χρόνων κατά την τελευταία 35ετία και υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά το προηγούμενο ή το τρέχον έτος για τους άνω των 30 ετών- ώστε να εξασφαλίσουμε την αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτεί η σχετική συνταγματική διάταξη. Σε αντίθετη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα ήταν να μην ψηφίζει κανείς. Ωστόσο, ήρθε μετά η αρμόδια αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, και δήλωσε -σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα»- ότι η ίδια η Αξιωματική Αντιπολίτευση τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης αυτών των περιορισμών! Υποσχέθηκε μάλιστα η κυρία Τζάκρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους καταργήσει αμέσως μόλις επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας!

Κατόπιν αυτού, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε άμεσα νέα νομοθετική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά για την κατάργηση των σχετικών περιορισμών. Μάταια όμως, αφού για ακόμα μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» την Τομεάρχη του, αξιώνοντας συγχρόνως -αν είναι δυνατόν!- να μην προσμετράται η ψήφος του απόδημου Ελληνισμού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα! Αυτό προφανώς και δεν μπορούσε να γίνει δεκτό. Οι απόδημοι Έλληνες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχουν ελληνική παιδεία και γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Ενημερώνονται για τις θέσεις και τις δράσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Οι ελληνικοί νόμοι επιδρούν και στη δική τους νομική κατάσταση. Εν τέλει, είναι Έλληνες όσο κι εμείς, αν όχι περισσότερο, τη στιγμή που τηρούν και διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά μας, ζώντας μέσα σε άλλους πολιτισμούς. Παρόλο αυτά, η ανεύθυνη, μικροκομματική και εθνικά μικρόψυχη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στη διατήρηση των -και κατά τα δικά τους λεγόμενα- «άδικων» και «υποτιμητικών» περιορισμών. Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας συγκέντρωσε μεν ευρεία πλειοψηφία 190 βουλευτών, αλλά όχι την πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Η Ελληνική Διασπορά αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Από τους Έλληνες του εξωτερικού έχουμε μόνο να κερδίσουμε: εθνικά, πολιτισμικά, οικονομικά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα έπρεπε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ομονοούμε στην ανάγκη να διατηρήσει ή ακόμα και να ανακτήσει ο απόδημος Ελληνισμός τους δεσμούς του με την Πατρίδα. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό και ειλικρινά λυπάμαι που ένα θέμα εθνικής σημασίας απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με τους υπάρχοντες περιορισμούς, η θεσμοθέτηση της δυνατότητας συμμετοχής του απόδημου Ελληνισμού στην εκλογική διαδικασία παραμένει μια εμβληματική μεταρρύθμιση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του Ν. 4648/2019 για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εφαρμογή του. Προς το σκοπό αυτό ζητεί και την ανάλογη κινητοποίηση των συμπατριωτών μας από το εξωτερικό. Είναι πλέον στο χέρι, τουλάχιστον όλων όσοι δεν εμπίπτουν στους ανωτέρω περιορισμούς, να επιλέξουν να ασκήσουν στην πράξη τα εκλογικά τους δικαιώματα…

*Άρθρο του Χριστόφορου Μπουτσικάκη, Βουλευτή ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων

The post Ο λόγος τώρα στους απόδημους συμπολίτες μας! – Γράφει ο Χρ.Μπουτσικάκης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα