Με αίσθημα ευθύνης, θα ξεπεράσουμε την κρίση. Γράφει η Νόνη Δούνια

Η Χώρα μας, όπως, άλλωστε, και ολόκληρος ο πλανήτης αντιμετωπίζει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο την μεγαλύτερη υγειονομική πρόκληση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ποτέ. Βρίσκεται σε έναν αόρατο πόλεμο, με τον «εχθρό» να αλλάζει συνέχεια μορφή, αφήνοντας στο πέρασμά του αναρίθμητα θύματα και σοβαρότατες συνέπειες για την οικονομία και τον τουρισμό. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα, τις σταθερές και τον τρόπο της ζωής όλων μας.

Της Νόνης Δούνια *

Όπως είναι φυσικό, όλοι μας θέλουμε να τελειώσει  αυτή η άνιση μάχη και να επιστρέψουμε, χωρίς φόβο,  στην «φυσιολογική», γνώριμή μας ζωή. Το πότε θα γίνει αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, πολλούς από τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως είναι οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις του ιού. Βρίσκεται, όμως και σε άμεση συνάρτηση με το πόσο γρήγορος και αποτελεσματικός θα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών.

Ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τίτλους τέλους στην περιπέτεια που ζούμε από το 2020. Η Κυβέρνηση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη ενός γρήγορου ρυθμού εμβολιασμών, ακολουθώντας ένα μεθοδικό και οργανωμένο σχέδιο. Και, όπως φαίνεται, τα έχουν καταφέρει πολύ καλά, καθώς οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα είναι από τους πιο ταχείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασφαλώς, ο  εμβολιασμός δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι υποχρεωτικός.  Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Προσωπικά σκοπεύω να εμβολιαστώ, καθώς αυτό μου έχει συστήσει ο προσωπικός μου ιατρός, λόγω ενός προβλήματος υγείας που αντιμετώπισα στο πρόσφατο παρελθόν.

Κατά την άποψή μου, ο καθένας μας πρέπει να λάβει την απόφαση του αν θα εμβολιαστεί με γνώμονα του τι κρίνει καλύτερο για τον εαυτό του, με βάση το ιατρικό του ιστορικό και αναλογιζόμενος την μεγαλύτερη ή μικρότερη  έκθεσή του σε χώρους, όπου είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί και να νοσήσει από τον ιό. Κυρίως, πρέπει να το αποφασίσει, αφού συμβουλευτεί τον οικογενειακό του ιατρό, που είναι ο πλέον αρμόδιος να τον συμβουλέψει για αυτό, έχοντας μια συνολικότερη εικόνα της κατάστασης της υγείας του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, βέβαια, ότι  ο εμβολιασμός των υγειονομικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, είναι απαραίτητος. Κι αυτό επειδή εκείνοι εκτίθενται περισσότερο από όλους μας στην ασθένεια και, διότι, δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να μείνουμε χωρίς αυτούς.  Γι’ αυτό, άλλωστε, η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ήρθαν τα εμβόλια, έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στον εμβολιασμό του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Με υπομονή, ωριμότητα και αίσθημα ατομικής ευθύνης είμαι σίγουρη πως θα μπορέσουμε άμεσα να βγούμε νικητές σε αυτόν τον ιδιόμορφο «πόλεμο». Έχοντας ως όπλα μας τα εμβόλια, μα, πάνω από όλα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας που μας συνιστούν οι ειδικοί. Και τότε θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε πραγματικά όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα.

* Η κα Νόνη Δούνια είναι Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ

The post Με αίσθημα ευθύνης, θα ξεπεράσουμε την κρίση. Γράφει η Νόνη Δούνια appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα