Γ.Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά φάνηκε συνεπής στην ασυνέπειά του

Τρεις απαντήσεις “στους μύθους περί ανοχής της αισχροκέρδειας από την κυβέρνηση” έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Κάνουμε ότι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας με πολιτικές που στηρίζουν τους ευάλωτους και με πράξεις απαντάμε στους μύθους περί ανοχής της αισχροκέρδειας” είπε ο κ. Οικονόμου.

Πρώτον, είπε ο κ. Οικονόμου – το 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας θα επιστραφεί στην κοινωνία όπως είπε στη Βουλή

ο πρωθυπουργός. Ήδη έχει δοθεί εντολή στη ΡΑΕ να αναλύει τα στοιχεία των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα και με γνώμονα αυτή την ανάλυση θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από φορολόγηση υπερκερδών γιατί κανείς δεν έχει προσδιορίσει ακόμη αυτά τα υπερκέρδη.

Δεύτερον αναφορικά με την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας είπε ότι τον τελευταίο μήνα έγιναν 3500 έλεγχοι στην αγορά, διαπιστώθηκαν 841 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 500 χιλιάδων ευρώ “και θα συνεχιστούν χωρίς ανοχή”.

Τρίτον στο νόμο που ψηφίστηκε χθες περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση σε 7 κατηγορίες προϊόντων, όπου οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλλουν εντός δυο ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ τα αποθέματα σε πρώτες ύλες για την παραγωγή, μεταξύ των οποίων λιπάσματα ζωοτροφές, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι άλευρα και φυτικά έλαια εκτός ελαιολάδου. Η μη συμμόρφωση επισύρει κατάσχεση και πρόστιμο έως 100 χιλ. ευρώ είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά στο πλαίσιο μιας νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης είπε.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου λαμβάνει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι κατά την τοποθέτηση του θα εκφράσει εκ νέου τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, θα επαναλάβει την στήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, και την βοήθεια της χώρας μας προς τους πρόσφυγες, εκ των οποίων μέχρι στιγμής βρίσκονται 13 χιλιάδες στην Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι θα αναφερθεί στην ανάγκη συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, και θα υπογραμμίσει την σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου στη σημερινή συζήτηση θα μετέχει και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της Ουκρανίας, ενώ την αυριανή συζήτηση θα τεθεί το θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίση και το πρόβλημα ανατιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις του για λήψη πρωτοβουλιών ώστε να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι “στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και είπε ότι χθες ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος που περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% συγκριτικά με πέρσι, και η συνολική μείωση προσεγγίζει το 35% σε σχέση με το 2018, και υπερκαλύπτει την σχετική υπόσχεση του πρωθυπουργού. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “οκτώ στους δέκα πολίτες θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρσι”.

Ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη χθεσινή στάση του στη Βουλή, λέγοντα ότι είναι “τραγελαφικό το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανεμούριο και σε αυτό το θέμα. Ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και μετά άλλαξε θέση. Είναι συνεπής στην ασυνέπεια του ο κ. Τσίπρας. Ο εγκλωβισμός του κ. Τσίπρα γεννά πολιτική παραφροσύνη, και δεν βοηθά την πατρίδα. Είναι ίδιος κι απαράλλακτος με τον Τσίπρα στις πλατείες και τα τρακτέρ. Είναι ξεπερασμένη από την πραγματικότητα η στάση αυτή όπως και το να αρνείται ότι οι επάλληλες κρίσεις είναι παγκόσμιες. Μιλάει ακόμη για ακρίβεια Μητσοτάκη, μιλάει με ευκολία για δισεκατομμύρια για να δηλητηριάσει τη σκέψη των πολιτών. Ίδιος κι απαράλλαχτος με τον Τσίπρα του όχι που έγινε ναι και πολλών άλλων αξέχαστων στιγμών” είπε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε: “Για εμάς αντίπαλος δεν είναι ο κ.Τσίπρας αλλά η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της”.

Αναλυτικά η Εισαγωγική τοποθέτηση του κ.Οικονόμου:

Για την παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ξεκίνησε ήδη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κατά την παρέμβασή του θα επαναλάβει τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία,  που εκφράστηκε  έμπρακτα από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής με τη συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό, τη στήριξη των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει περίπου τις 13.000. Θα υπογραμμίσει παράλληλα την αταλάντευτη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Θέσεις απαραίτητες για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά και τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και θα υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, που -μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-  γίνεται πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ. Είναι άλλωστε  προφανές ότι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εξεταστούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας  της Ε.Ε,  ειδικότερα η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στη σημερινή συζήτηση -στο ξεκίνημά της θα  συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος- θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στην αυριανή συζήτηση θα τεθούν θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις του υπογραμμίζοντας πως -παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο- θα πρέπει και η Ε.Ε., καθώς το πρόβλημα αφορά όλους τους λαούς να λάβει αποτελεσματικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, να προκύψει μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.

Ως προς τη σταδιακή απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το περασμένο Φθινόπωρο, προτού καν φανεί στον ορίζοντα η έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Για τη νέα δέσμη στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

Το τρομακτικά επιβαρυμένο από τον πόλεμο, την κρίση ενέργειας, την επισιτιστική αρρυθμία και την πανδημία διεθνές περιβάλλον προκαλεί τεράστια προβλήματα σε μια από χώρες και τη δικιά μας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ζούμε την μεγαλύτερη δοκιμασία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η κατάσταση, δυστυχώς, δεν μοιάζει να εξομαλύνεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η Κυβέρνηση, με απόλυτη συναίσθηση της διεθνούς κατάστασης, των εθνικών δυνατοτήτων και με γνώμονα την προστασία της Πατρίδας και της κοινωνίας εφαρμόζει σχέδιο ανταπόκρισης στις κρίσεις και σχεδιάζει επιπρόσθετες πολιτικές για να απαλύνει -όσο γίνεται- το βάρος των επιπτώσεων.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο έχει ήδη ανακοινωθεί σειρά μέτρων, ενώ χθες έγινε εκτενής συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που ανάμεσα στ’ άλλα αφορά και τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Και με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση ενισχύει  το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 13% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2018 η συνολική ελάφρυνση προσεγγίζει το 35%, υπερκαλύπτει, δηλαδή, την προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Έτσι, 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ που θα είναι σημαντικά λιγότερος σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν στο παρελθόν. Θα δουν στο εκκαθαριστικό τους μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι. Είναι αξιοσημείωτο, είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι και σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανεμούριο. Ενώ από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, με περισσή αυταρέσκεια, είπε στον Πρωθυπουργό ότι θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού κάθε μέτρο που έρχεται, κάθε ευρώ που ελαφρύνει τον πολίτη είναι θετικό και αυτοί θα τον ψηφίζουν όπως τόνισε, λίγο αργότερα άλλαξε θέση. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν πει ότι θα ψηφίσουν τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας -για μια ακόμη φορά- φάνηκε συνεπής στην ασυνέπειά του.

Είναι πασίδηλο ότι ο εγκλωβισμός του κ. Τσίπρα σε ξεπερασμένες αρχές από την πραγματικότητα γεννά πολιτική παραφροσύνη. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν βοηθά την Πατρίδα, είναι κάτι σίγουρα που δεν αρμόζει στη χώρα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η στάση αυτή είναι ξεπερασμένη από την πραγματικότητα. Όπως ξεπερασμένη από την πραγματικότητα είναι και η τακτική του να αρνείται το αυτονόητο ότι δηλαδή οι επάλληλες κρίσεις σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμιες και εισαγόμενες στην χώρα. Αρνείται το αυτονόητο ο κ. Τσίπρας προκειμένου να οικοδομήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα.

Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και με αυτό να συμβαίνει τριγύρω μας, ο κ Τσίπρας μιλάει ακόμα για «ακρίβεια Μητσοτάκη», και όπως πριν από λίγο καιρό μιλούσε για «πανδημία Μητσοτάκη». Ζητά «να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα», μιλάει με μεγάλη ευκολία για δισεκατομμύρια προκειμένου να εκμεταλλευτεί την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο τη σκέψη τους. Είναι ίδιος και απαράλλακτος με το Τσίπρα στις πλατείες, στα τρακτέρ, με του Τσίπρα του «μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο», με τον Τσίπρα του «όχι» που έγινε «ναι» και πολλών άλλων τέτοιων αξέχαστων στιγμών.

Δεν χωράει συζήτηση ότι η στάση αυτή είναι πολύ κατώτερη της σοβαρότητας και της κρισιμότητας των περιστάσεων, είδαμε όλοι άλλωστε τι έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ. Όταν λίγα λεπτά αργότερα η κυρία Αχτσιόγλου ήρθε να ακυρώσει ή να «διορθώσει» αυτό που ο κ. Τσίπρας υποστήριξε απαντώντας στον Πρωθυπουργό.

Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση αντίπαλος δεν είναι ο κ Τσίπρας, αλλά η ακρίβεια, οι τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί στη ζωή των πολιτών, η ανησυχία, αλλά και η αγανάκτηση  που προκαλεί η ακρίβεια στην ελληνική κοινωνία, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Στη κοινωνία απευθύνονται και οι πολιτικές μας, που προσπαθούν με πράξεις, και όχι με κούφιες υποσχέσεις, να μετριάσουν τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης.

Πολιτικές που εξαντλούν κάθε δυνατότητα. Κάνουμε ότι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Πολιτικές που μέχρι σήμερα έχουν αγγίξει τα 4 δισ.. Πολιτικές που στηρίζουν στα δύσκολα που περνάμε και κυρίως στηρίζουν αυτούς  που αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, τους πιο ευάλωτους. Πολιτικές που εκτός από την στήριξη στέκονται απέναντι και σε όσους θεωρούν ότι την ώρα που δοκιμάζονται οι αντοχές όλων -και κυρίως των πιο αδύναμων- είναι ενδεχομένως η ώρα να πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών. Και με τον τρόπο αυτό, πάλι με πράξεις,  απαντάμε και στους μύθους, τη φθηνή προπαγάνδα και το κρεσέντο λαϊκισμού, περί ανοχής της αισχροκέρδειας. Συγκεκριμένα:

Πρώτον. Στην διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με διάταξη που θα εισαγάγει η Κυβέρνηση το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της Κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την στοχευμένη ανακούφιση των βαριά πληττόμενων από τις επιπτώσεις των κρίσεων. Ήδη, έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση αυτό το πόρισμα θα κινηθεί η Κυβέρνηση.

Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι καμία Κυβέρνηση στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα, δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών. Γιατί; Όχι φυσικά γιατί όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και η δική μας έκαναν τους τροχονόμους βλέποντας κάποιες να θησαυρίζουν και τους πολλούς να πλήττονται από τις κρίσεις, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς ακόμα δεν έχει προσδιορίσει ακριβώς τα υπερκέρδη αυτά, καθώς η όλη διαδικασία χρειάζεται χρόνο και είναι πολύπλοκη.

Δεύετρον. Τον  τελευταίο μήνα έχουν γίνει σχεδόν 3.500 έλεγχοι στην αγορά, διαπιστώθηκαν 841 παραβάσεις και έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα σχεδόν 500.000 ευρώ. Και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, χωρίς καμία ανοχή. Είναι έλεγχοι που γίνονται με βάση τα εργαλεία που έχουμε θεσμοθετήσει και τους μηχανισμούς που έχουμε συγκροτήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Στις μεγάλες κρίσεις, στις μεγάλες δοκιμασίες της Πατρίδας και του λαού, κανείς δεν δικαιούται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολλών και η οργανωμένη Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα που τυχόν παρατηρούνται.

Τρίτον: Στο νόμο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται  ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας. Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι  το μέτρο πέραν της ενημέρωσης που παρέχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, αποτελεί και μία δικλείδα στο να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Η Κυβέρνηση, όπως απέδειξε και στην έναρξη της πανδημίας, αλλά και στην έναρξη της κρίσης ενέργειας, λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά, στο πλαίσιο μιας μετρημένης και νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης. Προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο και δεν ακολουθούμε απλά τις εξελίξεις, μεριμνούμε για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για τη σταθερότητα της χώρας.

The post Γ.Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά φάνηκε συνεπής στην ασυνέπειά του appeared first on The President.

Keywords
τσιπρας, φορα, βουλη, ραε, γνώμονα, φεκ, βρυξέλλες, νατο, ελλαδα, ηπα, λύση, ενφια, συριζα, νέα, συγκεκριμένο, president, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, αλλαγη ωρας, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, εκκαθαριστικο, κοινωνια, χωρες, το θεμα, αυριανη, βημα, βρωμη, εργαλεια, ηπα, θεμα, ουκρανια, πλαισιο, ραε, σημερινη, το βημα, φεκ, ωρα, αγορα, ελαιολαδο, απλα, αρρυθμια, αρχιτεκτονικη, αφορμη, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δημητριακα, δοθει, εγινε, ευρω, ειπε, ειρηνη, ενεργεια, ενημερωση, επτα, ερχεται, ευρωπη, ζωη, ζητα, ζωοτροφες, η δικη, θετικο, κυβερνηση, κυρια, κρατικο, λιπασματα, ληψη, λύση, λογο, μητσοτακης, μειωση, νατο, ξεκινημα, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πολιτεια, προβληματα, ρυθμισεις, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, σιταρι, σχεδιο, τρακτερ, φυσικα, φθινοπωρο, ωμα, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, εισβολη, μοιαζει, πηγες, president, θεματα, θεσεις, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα