Γλυπτά του Παρθενώνα: Το «άγχος» του Μαξίμου – Οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ακανθώδες θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σε μια περίοδο που γίνονται λεπτές διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό μουσείο και αναζητείται μια νομική φόρμουλα για να κλείσει το «κουτί της Πανδώρας», χωρίς να τσαλακωθεί το γόητρο της Γηραιάς Αλβιώνας…

Του Κώστα Πασίση

Το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων ήλθε απρόσμενα στη δημοσιότητα, από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων στο Βρετανικό τύπο, που ουσιαστικά αποκάλυψαν τις προχωρημένες συνομιλίες των δύο χωρών.

Απόρροια αυτών των δημοσιευμάτων ήταν η «ενεργοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ που για άλλη μια φορά βγήκε λάβρος στη ρούγα κατά της κυβέρνησης.

«Η ανησυχία μας πηγάζει από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον βρετανικό Τύπο που μιλούν για δανεισμό ή για ανταλλαγή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, βάζοντας στο κάδρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ένα εθνικό θέμα.

Στα «πυρά» της Κουμουνδούρου απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι: Η Κυβέρνησή μας, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως με αποτελεσματικότητα, προκειμένου να πραγματωθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και φυσικά κυριότητα των Γλυπτών».

Στην προκειμένη περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δε δέχεται δανεισμό των γλυπτών και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματική εκμετάλλευση του ζητήματος.

Την ίδια στιγμή κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι σήμερα η Κουμουνδούρου «πυροβολεί» την κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της, ενώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει  απολύτως τίποτε για την επιστροφή τους.

Όπως γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού η Κουμουνδούρου, που μιλά για εν κρυπτώ συνομιλίες και έλλειψη ενημέρωσης από την Κυβέρνηση, φοβάται ότι η τυχόν συμφωνία για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στα πάτρια εδάφη, θα μετατραπεί σε «πυρηνικό» προεκλογικό όπλο για την κυβέρνηση, καθώς το θέμα αγγίζει βαθιά την ελληνική κοινή γνώμη.

Τα εν λόγω μάρμαρα έχουν ελληνική ψυχή και η επανένωση τους στο μουσείο της Ακρόπολης είναι εθνικός στόχος.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση εκείνο που φοβάται είναι μήπως η υπέρμετρη δημοσιότητα του λεπτού ζητήματος, «κάψει» τις προσπάθειες που γίνονται για επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας.

Όπως επισημαίνεται το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή έθεσε ως εθνική προτεραιότητα την επιστροφή των επίμαχων μαρμάρων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάστηκε ακατάπαυστα και σιωπηρά για να ξεκινήσουν οι  συνομιλίες, που σήμερα φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο…

Η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της διεθνοποίησε το εθνικό θέμα, ξεκινώντας μια εκστρατεία ενημέρωσης  του Βρετανικού λαού.

Μια αποστολή που είχε αίσιο τέλος καθώς υπήρξε ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υστέρα από αυτή την εντυπωσιακή αλλαγή ξεκίνησαν και οι επίσημες συνομιλίες…

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 1982 η χώρα μας  έθεσε το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η Μελίνα Μερκούρη μιλώντας στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό, έθεσε το ελληνικό αίτημα και διευκρίνισε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα, υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Επίσης υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα εργάστηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

The post Γλυπτά του Παρθενώνα: Το «άγχος» του Μαξίμου – Οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President