Εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ, η χαλαρή ψήφος και οι αστάθμητοι παράγοντες

Προεκλογική καμπάνια δύο αναμετρήσεων ετοιμάζει η Κυβέρνηση, με σταθερά το καθαρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επίγνωση των εσωτερικών αβεβαιοτήτων και αστάθμητων παραγόντων, όπως το πρόβλημα με την αναστάτωση στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας και οι πλειστηριασμοί.

Του Κώστα Πασίση

Η σύσσωμη αντίδραση του καλλιτεχνικού χώρου θορύβησε το Μαξίμου, που αναζητεί πλέον μια κοινά αποδεκτή λύση,

για να εκτονωθεί η κατάσταση και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο συγκεκριμένος χώρος χαρακτηρίζεται «ευαίσθητος» κοινωνικά και πολιτικά, με ιδιαιτερότητα την υψηλή αναγνωσιμότητα των ηθοποιών, αλλά και τη μεγάλη απήχησή τους στον κόσμο όπου είναι αγαπητοί και τους βλέπει με συμπάθεια.

Το τελευταίο μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει βάλει …τελεία στο πρόβλημα με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που προκάλεσε την αναταραχή και από χθες βρίσκονται σε λειτουργία τρεις επιτροπές, οι οποίες μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα.

Συνοπτικά η δέσμευση της Κυβέρνησης για τον καλλιτεχνικό κλάδο αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

Πρώτον: Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το Δημόσιο.

Δεύτερο: Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025.

Και τρίτο: Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Πρόβλημα η χαλαρή ψήφος

Στις κοινές συσκέψεις Μαξίμου-Πειραιώς, τα επιτελικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διαβάζουν τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και ξορκίζουν τη λεγόμενη χαλαρή ψήφο που κινείται στην γκρίζα ζώνη του εκλογικού σώματος και έχει αξιοπρόσεκτα διψήφια ποσοστά.

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η πρώτη κάλπη έχει το βάρος της τελικής και θα αποτελέσει το θεμέλιο των επιλογών για το αύριο» είναι ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζει η ηγεσία τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Στην προκειμένη περίπτωση η χαλαρή ψήφος δημιουργεί συνθήκες για σχηματισμό κυβερνήσεων «Φρανκενστάιν». Δηλαδή κυβέρνηση των ηττημένων πολιτικών δυνάμεων, που δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

Ένα σενάριο, που απέρριψε αρχικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σήμερα συζητείται στην Κουμουνδούρου, παρότι δεν υπάρχουν πρόθυμοι σύμμαχοι για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Στο δρόμο προς τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σχετικά με αυτό το σενάριο, κυρίως για να προειδοποιήσει τους πολίτες ότι αν δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση η σημερινή κανονικότητα που βιώνει η χώρα, αύριο δε θα είναι δεδομένη…

Οι «ειδικοί» επί των δημοσκοπήσεων υποστηρίζουν ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο και η Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα, έχει επικεντρώσει τη στρατηγική της στο «ροκάνισμα» των ποσοστών της ΝΔ, μέσω της τιμωρητικής ψήφου προς την κυβέρνηση, εστιάζοντας στις υποκλοπές, την ακρίβεια και στους πλειστηριασμούς, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει τη δυνατότητα στα funds να κάνουν εξώσεις.

Άλλο ένα καυτό θέμα που η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.

Η κυβερνητική απάντηση, στοχεύει από τη μια πλευρά στη σύγκριση των πεπραγμένων των δυο κυβερνήσεων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και στην αναβίωση του αντι-συριζα μετώπου, που στις δημοσκοπήσεις είναι υπαρκτή παράμετρος.

Η απειλή της επιστροφής του Τσίπρα στην Εξουσία είναι ένα «χαρτί» που θα παίξει ο Πρωθυπουργός καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα την εν λόγω απειλή …επικαιροποίησε ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας σε κομματική εκδήλωση ότι “Θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο”.

Όσον αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών, τα πάντα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.

The post Εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ, η χαλαρή ψήφος και οι αστάθμητοι παράγοντες appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα