Δέσμιος του «πολακισμού» ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας άντεξε το τραπέζωμα του Παύλου Πολάκη στα Χανιά, αλλά είχε ενστάσεις για το δείπνο προς τιμήν του αιγύπτιου προέδρου Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο. Επικαλούμενος ούτε λίγο ούτε πολύ τους περιορισμούς του λοκντάουν, ενημέρωσε χθες το απόγευμα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τις αντιρρήσεις του και τη δική του απουσία. Η κάλυψη του Πολάκη χρειαζόταν ενδεχομένως αντίμετρα.

Σήμερα,

προφανώς, είχε άλλα σχέδια και για τη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την αναζωπύρωση της πανδημίας. Ομως η «πολακιάδα» μετέβαλε τον ρυθμό των πραγμάτων, την ατζέντα του πολιτικού σκηνικού και προφανώς αυτό σήμερα η κυβέρνηση θα το εκμεταλλευθεί δεόντως – όπως λένε οι πληροφορίες. Η φωτογραφία στο Facebook του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας από το τραπέζωμα εν μέσω περιοριστικών μέτρων άναψε την αντιπαράθεση, ενώ ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ έβραζε εδώ και μέρες κατά του «αψύ Σφακιανού». Δεν ήταν μικρή και η γκρίνια στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου όπου έβλεπαν πως σε μια συγκυρία που είχαν αρχίσει να αρθρώνουν πιο παραγωγικό λόγο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε πάλι αυτογκόλ και τώρα πάει στη Βουλή απολογούμενο για τη στάση του στελέχους του. Ο δε Πολάκης πάντως, που μπήκε στο κάδρο της αντιπαράθεσης, άναψε μια ακόμη συζήτηση. Αν θα έπρεπε να περάσει την πόρτα του Πειθαρχικού. Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να δώσει γρήγορα την απάντηση, αφήνοντας στην άκρη την όποια δυσαρέσκεια και προχωρώντας σε ακόμη μια κάλυψη (Star) στον Πολάκη.

Πειθαρχικό δεν θα υπήρχε και τελικώς προκρίθηκε η χθεσινή εξέλιξη. Μια ενδιάμεση επίπληξη χωρίς αντίκρισμα. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας πέρασε την πόρτα της Κουμουνδούρου χθες το απόγευμα για «συζήτηση» με τα δύο στελέχη του Πειθαρχικού, δηλαδή τον γραμματέα της ΚΕ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τη γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη.

Το παρασκήνιο έλεγε πως θα του γίνονταν απλώς συστάσεις, αυτός άργησε λίγο στο ραντεβού, αν και φρόντισε αμέσως να δημοσιοποιήσει στο κοινό του πως πήγαν «όλα πρίμα». Η τυπική ανακοίνωση επιβεβαίωνε πως δεν θα υπήρχε πειθαρχική ποινή για τον Πολάκη. Κάτι που εξάλλου και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε. «Ο πρώην υπουργός Υγείας τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν είχε πρόθεση να αμφισβητήσει τη συλλογικά επεξεργασμένη και αδιαπραγμάτευτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και δική του θέση ως γιατρού και βουλευτή, ότι τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρηθούν από όλες και όλους, ως μόνη ασπίδα στη διασπορά του κορωνοϊού εδώ που μας έφτασε η εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης», έλεγε η επίσημη ανακοίνωση, ενώ ο Τζανακόπουλος σημείωνε ότι «τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στο μέτωπο του κορωνοϊού, όσο και στο μέτωπο της οικονομίας, που γίνονται πλέον ορατά στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ωθούν την κυβέρνηση σε ένταση των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις εγκληματικές ευθύνες της».

Μια τέτοια ρητορική και επιχειρήματα θα ακούσουμε σήμερα στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει στην «ομολογία Γεωργιάδη» πως «η κυβέρνηση έπεσε έξω με τις προβλέψεις για την πανδημία με το άνοιγμα του τουρισμού», παρά την προσπάθεια – όπως λένε κομματικές πηγές – να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μετά τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, ενώ επιβεβαιώνει πως «η χώρα μας πληρώνει τις φιέστες του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, πως η πρότασή τους για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής αποσυντόνισε το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα εστιάσουν και στη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής. «Εάν δημοσιεύονται, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε», έλεγαν χθες στελέχη του κόμματος, «θα δούμε εάν οι ειδικοί είχαν συμφωνήσει στο άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που άνοιξε ή είχαν διαφωνήσει και οι αποφάσεις ήταν καθαρά πολιτικές από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη». Ο Πολάκης, ωστόσο, μπορεί να είναι πρωταγωνιστής και στη σημερινή αντιπαράθεση στη Βουλή.

του Δημήτρη Μανιάτη από Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δέσμιος, Τσίπρας,desmios, tsipras