H Pfizer προειδοποιεί για το εμβόλιο

Σε προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να αλλάξουν το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου, προχώρησε χθες η εταιρία Pfizer. Αφορμή η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, που άλλαξε την εμβολιαστική της στρατηγική και έθεσε ως προτεραιότητα να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται, πριν λάβουν την δεύτερη δόση 12 εβδομάδες αργότερα.

Αυτό όμως προκάλεσε την έντονη αντίδραση από πλευράς των εταιριών Pfizer

και BioNTech, οι οποίες προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν πως το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει – και το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές Δεκεμβρίου – θα προσφέρει την ίδια προστασία έναντι της Covid-19, εάν η δεύτερη δόση γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο έγινε στις δοκιμές. «Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχει αξιολογηθεί για δόσεις που έγιναν με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας η οποίας έχει γνωστοποιήσει πως οι δύο δόσεις θα πρέπει να γίνουν με διαφορά τριών έως έξι εβδομάδων μεταξύ τους. Την ίδια ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – που δεν κατάφερε να καταλήξει χθες σε απόφαση όσον αφορά στην έγκριση του εμβολίου της Moderna και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο- γνωστοποίησε ότι θα χρειασθεί να τροποποιηθεί η έγκριση που έχει δοθεί για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer στις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να επιτραπεί να γίνει η δεύτερη δόση σε απόσταση μεγαλύτερη των 42 ημερών από την πρώτη.

Το θέμα που γεννάται είναι σημαντικότατο, καθώς φαίνεται ότι και άλλες χώρες προσαρμόζουν την στρατηγική τους, όπως η Δανία, οι αρχές της οποίας αποφάσισαν να κάνουν τις δύο δόσεις με διαφορά άνω των έξι εβδομάδων, ενώ και η κυβέρνηση της Γερμανίας, ζήτησε από ειδική επιτροπή να εξετάσει το ίδιο ενδεχόμενο. Καθώς στην Ευρώπη εκδηλώνεται πλέον το τρίτο κύμα της πανδημίας, η κάθε κυβέρνηση φαίνεται να διαμορφώνει μια δική της πολιτική, που όμως δεν συμβαδίζει πάντα με τις προτάσεις των εταιριών που έφτιαξαν τα εμβόλια.

της Νατάσας Μπαστέα από Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα