Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα “Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα” – 4ο Γυμνάσιο Θήβας

10:14 26/5/2024 - Πηγή: Sch

Στο σχολείο μας, 4ο Γυμνάσιο Θήβας κατά το σχολικό έτος 2023-2024, υλοποιήθηκε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα «Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα». Ο σκοπός του προγράμματος ήταν να αντιληφθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες την προσφορά του περιβάλλοντος στην ποιότητα της ζωής μας, με ζωτικό χώρο μελέτης και δράσης έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τόσο περιβαλλοντικά όσο και πολιτισμικά τόπο της πατρίδας μας, τα Μετέωρα. Η επιλογή της περιοχής έγινε με αφορμή τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και τις συνέπειές τους στη Θεσσαλία το φετινό φθινόπωρο. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ήταν οι κυρίες Μακροδήμου Ευθυμία (Συντονίστρια), Αλμπάνη Μαρία και Παπασταθοπούλου Δέσποινα (μέλη), με δύο ομάδες παιδιών που εργάστηκαν ισάξια για τις ανάγκες του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των μελών της ομάδας πραγματοποιήθηκαν διάφορες ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω: ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών για τον σκοπό και τους επιμέρους στόχους του προγράμματος, δημιουργία ομάδων εργασίας και συμβολαίου συνεργασίας, γνωριμία και χρήση ψηφιακών εργαλείων (ψηφιακό βιβλίο, ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων, ηλεκτρονική τάξη, παρουσίαση με powerpoint), προβολή φωτογραφικού υλικού για τους μύκητες (τρούφες), καλλιέργεια μυκήτων στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, εμβολιασμός θρεπτικών υλικών με διάφορα είδη μυκήτων, παρατήρηση στο μικροσκόπιο και στο στερεοσκόπιο, δημιουργία πιάτων με μανιτάρια, συζήτηση για τα Μοναστήρια των Μετεώρων και αναζήτηση πληροφοριών, οργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης, κτλ.

Η ενεργός συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών, η εξοικείωσή τους με το Εργαστήριο των Φυσικών Επιστημών, η γνωριμία τους με τις Ψηφιακές Εφαρμογές (εργαλεία web2.0) αλλά και η συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος, φαίνεται μέσα από τη δημιουργία του Ψηφιακού Βιβλίου «Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα» και του Ψηφιακού Πίνακα Ανακοινώσεων (Padlet). Σε αυτά τα ψηφιακά μέσα αποτυπώθηκαν με λεπτομέρεια όλες οι δραστηριότητες των μελών της περιβαλλοντικής ομάδας. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις των μελών του προγράμματος. Τέλος, οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που εργάστηκαν στο πρόγραμμα και να υποσχεθούμε την πραγματοποίηση ανάλογων δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών στο μέλλον! Καλό καλοκαίρι!

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sch