Παρουσίαση εργασιών 1ου γύρου διαπιστευμένου φορέα Erasmus+ΚΑ1, 19ου Δημ. Σχ. Σερρών

10:34 5/7/2023 - Πηγή: Sch

Σε ημερίδα διάχυσης καλών πρακτικών, που διοργανώθηκε από τη Σύμβουλο Αγγλικής Γλώσσας, κ. Σωφρονία Μαραβελάκη, σε συνεργασία με τη Μακεδονική Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας Νομού Σερρών, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες κινητικότητας Erasmus+ που υλοποιήθηκαν από το 19ο Δημ. Σχ. Σερρών και το 4ο ΓΕΛ Σερρών, ως εγκεκριμένοι φορείς στο πλαίσιο του 1ου γύρου των διαπιστευμένων σχεδίων τους (1/9/2021 - 31/8/2023).

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιουνίου

2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας και συντονίστρια  του προγράμματος Erasmus+KA1, του 19ου Δημ.Σχ. Σερρών, Άννα Βελίκη, αναφέρθηκε στους μακροπρόθεσμους στόχους του σχεδίου Erasmus+ του 19ου Δημ. Σχ. Σερρών, με κωδικό αριθμό 2021-1-EL01-KA121-SCH-000019741, που σχετίζονται με την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μέσα από τη βελτίωση των διδακτικών και παιδαγωγικών πρακτικών, τη βελτίωση στη χρήση της ξένης γλώσσας, τη γνωριμία με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα κι αλληλεπίδραση με εκπ/κούς άλλων χωρών, καθώς και τη βελτίωση στη μεθοδολογία διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο σχολείο.

Κατά την παρουσίαση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δραστηριότητες και διδακτικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά την ομαδική επίσκεψη 6 Ελλήνων μαθητών της ΣΤ τάξης σε δίγλωσσο πολωνικό σχολείο, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “Detectives of European Cultures and Languages”, τον Ιούνιο 2022.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν σε ομαδικές δραστηριότητες και να επικοινωνήσουν στην Αγγλική Γλώσσα με συνομήλικούς τους Πολωνούς μαθητές που είχαν γνωρίσει σε προηγούμενη 7ήμερη επίσκεψη των τελευταίων στο ελληνικό σχολείο, τον Απρίλιο 2022 αλλά και να γνωρίσουν στοιχεία της ιστορίας και πολιτισμού της Πολωνικής πρωτεύουσας.

Επίσης, έγινε αναφορά στη συμμετοχή εκπαιδευτικών σε επτά (7) επιμορφωτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Γεώργιος Ποργιόπουλος, παρακολούθησε σεμινάριο με θέμα παιδαγωγικές προσεγγίσεις – “Conflict Management, Emotional Intelligence, Bullying Prevention”, (Φλωρεντία, Teacher Academy), ενώ σεμινάρια με θέμα διδακτικές μεθόδους παρακολούθησαν:  α. η εκπαιδευτικός   Πληροφορικής, Μαρία Γκουτουλούδη,  “Game-based Learning and Gamification”, (Πράγα, ITC courses), β. η δασκάλα Μαρία Αναγνώστου και η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Άννα Βελίκη, Project-based Learning”, (Βερολίνο, Teacher Academy), γ. η Άννα Βελίκη, το σεμινάριο για εκπ/κούς ξένων γλώσσών “Creative strategies For Language Teachers», (Φλωρεντία, Teacher Academy). Επίσης, παρακολούθησαν εντατικά μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας και Ιταλικού πολιτισμού οι Αναγνώστου Μαρία και Νικόλαος Ευστρατόπουλος, εκπ/κός Εικαστικών– “Intensive English Course and Culture” (Φλωρεντία, Teacher Academy).

Τέλος, συζητήθηκαν οι σημαντικότερες διδακτικές πρακτικές που παρατηρήθηκαν κατά την επιτόπια παρακολούθηση διδασκαλίας αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών, στο ιδιωτικό πολωνικό σχολείο  Smart School, στη Βαρσοβία, που εφαρμόζει τη μέθοδο CLIL για την εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας, και στο σχολείο Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Boyan Petckachin, μέλος του εθνικού δικτύου σχολείων που εργάζονται σε καινοτόμα προγράμματα, στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας. Στις επισκέψεις στα σχολεία πήραν μέρος οι εκπαιδευτικοί Μαρία Αναγνώστου, Άννα Βελίκη, Καντζόγλου Αλέξανδρος, εκπ/κός Φυσικής αγωγής, Μακρυπούλια Σταματούλα, εκπ/κός Γαλλικής Γλώσσας  και Παπάζογλου Κλεονίκη, εκπ/κός Αγγλικής Γλώσσας.

Μετά την παρουσίαση, απαντήθηκαν ερωτήσεις των παρευρισκομένων σχετικά με πρακτικά θέματα που αφορούν στη δράση της διαπίστευσης. Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημασία των δράσεων αυτών για την ανάπτυξη ενός δικτύου επικοινωνίας με εκπαιδευτικούς ευρωπαϊκών χωρών, στοιχείο χρήσιμο για μελλοντικές συμπράξεις και συνεργασίες, αλλά για και τις δυνατότητες που παρέχει για συμπερίληψη ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρουσίαση, 1ου, Erasmus+ΚΑ1 19ου Δημ, Σερρών,parousiasi, 1ou, Erasmus+ka1 19ou dim, serron