Μάριος Ρούσκα: Ο 20χρονος σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής

20:13 22/10/2020 - Πηγή: Youfly

Ο 20χρονος Μάριος Ρούσκα είναι μέλος της Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας εδώ και πέντε χρόνια και σε λίγες ημέρες θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το μουσικό όργανο που έχει επιλέξει να παίζει είναι το κλαρινέτο.

Στη συναυλία που θα δούμε στις 27 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο μόλις 21 έτους Μάριος Ρούσκα θα είναι σολίστ. Ο μουσικός

θα ερμηνεύσει μια Φαντασία πάνω σε θέματα από την όπερα Λα Τραβιάτα του Βέρντι για κλαρινέτο.

Με τη Βρετανίδα μαέστρο Catherine Larsen Maguire στο Μέγαρο Μουσικής

Προσκεκλημένη της Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, Underground Youth Orchestra (UYO) στη συναυλία του Μεγάρου Μουσικής είναι η Catherine Larsen Maguire. Η Βρετανίδα μαέστρο δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία της με νεανικές ορχήστρες.

Ο Μάριος Ρούσκα έχει συμπράξει ξανά μαζί της με μια ορχήστρα από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες και η Βρετανίδα μαέστρο θα ταξιδέψει στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν τη συναυλία.

Μότσαρτ, Βέρντι και Μπετόβεν

Στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπως μου εξηγεί ο Μάριος Ρούσκα, θα ακούσουμε την εισαγωγή από την όπερα «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, θα ακολουθήσει μια Φαντασία πάνω σε θέματα από την όπερα Λα Τραβιάτα του Βέρντι και τέλος η Συμφωνία Νο 7 του Μπετόβεν.

Ο ίδιος ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία. Έπαιζε πιάνο πολλά χρόνια και τελικά κατέληξε στο κλαρινέτο. Δεν σκέφτηκε ότι θα ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό μέχρι που πριν από πέντε χρόνια έγινε μέλος της δραστήριας Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας.

Να σημειώσουμε ότι η UYO ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο του σπιτιού του μαέστρου (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων.

55 σπουδαστές μουσικής από 10-25 ετών στο Μέγαρο Μουσικής 

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε αυτή η ορχήστρα που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς μουσικής παρουσίας, αποτελείται από 55 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-25 ετών.

Είναι μεγάλο το φάσμα, αλλά υπάρχει ενότητα, μου λέει ο Μάριος Ρούσκα. Όλοι μαζί συνεργάζονται πολύ καλά και αγαπούν αυτό που κάνουν ανεξαρτήτως της διαφοράς ηλικίας. Υπάρχουν άτομα που παίζουν τσέλο, βιολί, βιόλα, φλάουτο, φαγκότο, τρομπέτα, άρπα, κρουστά μέχρι και τούμπα.

Χαρακτηριστικά μου λέει το εξής: ήταν ένα παιδάκι που είχε πάει πέρυσι στις ακροάσεις και έπαιζε τούμπα. Ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο όργανο. Το παιδί ήταν δέκα χρονών είχε έρθει από την Κρήτη στην Αθήνα για να κάνει οντισιόν.

 

Μάριος Ρούσκα: Τα Επόμενα σχέδια

Ο Μάριος Ρούσκα επιδιώκει να πάρει το δίπλωμά του στο κλαρινέτο και να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Ο ίδιος, αν και μόλις 21 ετών αναγνωρίζει τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε στη χώρα μας. Ωστόσο, πιστεύει ότι ένας νέος καλλιτέχνης και δη μουσικός μπορεί να προχωρήσει επαγγελματικά στην Ελλάδα αρκεί να το επιδιώξει πολύ. Να είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει και να το αγαπάει. Ευκαιρίες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.

Λίγα λόγια για τη Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα

Η υπεύθυνη για την εκπαίδευση  ομάδα καθηγητών αποτελείται από τους επαγγελματίες μουσικούς: Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου,  Franc Shestani, Όσβαλντ Αμιράλη, Μιχάλη Ραμό, Κώστα Σίσκο και Μαρίνο Τρανουδάκη. Καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της UYO είναι ο Κώστας Ηλιάδης.

Η δραστήρια Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό δίνοντας μια συναυλία στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και το 2018 στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Julius Stern Institute.

Το 2019 προσκαλείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο. Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ για την συγκεκριμένη χρονιά ήταν η Ελλάδα και την συναυλία διηύθυνε ο διάσημος αρχιμουσικός Christoph Eschenbach. Η UYO έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την Έλλη Πασπαλά και έχει συμπράξει με τη Μαρία Φαραντούρη και τη Δήμητρα Γαλάνη, ενώ το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο “THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA LIVE” με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες της.

Πληροφορίες συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής

Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη,  τηλ. 210 7282000

Πότε: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, στις 20.30

Εισιτήρια: 20 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μειωμένο.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας και με γνώμονα τα υγειονομικά πρωτόκολλα,  αγοράζετε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο 210 7282333.

Με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα

The post Μάριος Ρούσκα: Ο 20χρονος σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάριος Ρούσκα, 20χρονος, Μέγαρο Μουσικής,marios rouska, 20chronos, megaro mousikis