Λιωμένο Βούτυρο: Από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χυτήριο

07:37 5/8/2021 - Πηγή: Youfly

Το έργο “Λιωμένο Βούτυρο” έρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χυτήριο σε μία πολλά υποσχόμενη συμπαραγωγή της Βάσιας Παναγοπούλου και του Μαυρίκιου Μαυρικίου – Music & Drama Productions.

Το εξαίρετο έργο “Λιωμένο Βούτυρο” του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Σάκη Σερέφα ανεβαίνει στο “Χυτήριο” Θέατρο – Σημείο Πολιτισμού τον Οκτώβρη σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Ένκε Φεζολλάρι. 

Το

1960, μια κρύα νύχτα του χειμώνα, κάποιος δολοφονεί την αρραβωνιαστικιά του μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Στο σήμερα, ένας συγγραφέας προσπαθεί να ανασυστήσει αυτή την αληθινή ιστορία, συναντιέται με τους επιζώντες μάρτυρες της υπόθεσης και με τον δράστη και καταγράφει τη μαρτυρία τους, ακροβατώντας ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό.

Τα «ερωτήματα» που θα βάλει στο κοινό το «Λιωμένο Βούτυρο», στο θέατρο Χυτήριο

– Ένα φιλί κι ένας αποχαιρετισμός μπορούν να είναι συνεργοί σ’ έναν φόνο;
– Γιατί πρέπει να προσέχουμε όταν μας χτυπούν την πόρτα;
– Είναι χρήσιμο πράγμα οι τύψεις;

Η μοίρα, το πεπρωμένο και το τυχαίο συνεργάζονται πράγματι μεταξύ τους για να στραπατσάρουν τον άνθρωπο ή μήπως αποτελούν ένα αφελές επινόημα των κοινών θνητών;

Είναι αλήθεια, ή μήπως πρόκειται απλώς για μια τρομοκρατική φήμη, ότι όλοι μας υπάρχουμε μέσα σε μια μεγάλη ιστορία, την οποία δεν την μαθαίνουμε ποτέ ολόκληρη;

Το θέμα “γυναικοκτονία” αποτελεί ζήτημα κοινωνικό της εποχής μας και όχι μόνο.

Σάκης Σερέφας

Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 57 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες.

Έγραψε 13 θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”, στην Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης”, στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση) και αλλού. Έγραψε το σενάριο για την ταινία Ρουλεμάν (μεγάλου μήκους, σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος, 2004) η οποία προβλήθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2005) καθώς και στο film-market του Φεστιβάλ των Καννών (2005). Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: – “Κάρολος Κουν” (2007), για το θεατρικό έργο του “Μαμ” – Υπουργείου Πολιτισμού (2007), για το θεατρικό έργο του “Αποστολή στον Πλανήτη Γη” – Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά (2008), για το βιβλίο του “Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου” – “Πηνελόπη Μαξίμου” (2012), για το βιβλίο του “Μια τρύπα στο νερό” – Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2013), για το βιβλίο του “Δρόμο παίρνω δρόμο αφήνω” Το θεατρικό έργο του “Θα σε πάρει ο δρόμος” περιλαμβάνεται στον κατάλογο “Τα 120 καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα’ της European Theatre Convention (ETC, 2010).

Ένκε Φεζολάρι

Ο Ένκε Φεζολλάρι είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1981 και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Από το 2005 ως το 2019 συνεργάστηκε επανειλημμένα ως ηθοποιός με καταξιωμένους σκηνοθέτες στο Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, Χώρα, Από Μηχανής κ.α. Ως σκηνοθέτης δραστηριοποιείται από το 2010. Το 2013 βραβεύτηκε στο WinterFestival του Σαράγιεβο για τη «Λίστα» της Κλαίρης Λιονάκη μαζί με το Μάνο Καρατζογιάννη. Στο ίδιο Φεστιβάλ παρουσίασε επίσης την «Εκάβη» του Ευριπίδη. Το 2017 εκπροσώπησε την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Βερολίνο στο «Maxim Gorki Theater» στο πλαίσιο του προγράμματος «Endlich Theatre », κατά το οποίο πραγματοποίησε, μέσα σε 24 ώρες, τη σκηνοθεσία ενός τούρκικου θεατρικού έργου. Το 2015 στη Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας σκηνοθέτησε τον «Άμλετ» του Ουίλιαμ  Σαίξπηρ .

Σκηνοθέτησε  επίσης την «Παρέλαση»  της Λούλας Αναγνωστάκη  (Θέατρο του Νέου Κόσμου), την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου (σε αυλή στο Μεταξουργείο), «Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα (LowbudgetFestival-Ίδρυμα Κακογιάννη), τον «Πειρασμό» του Γρηγόριου Ξενόπουλου και το βραβευμένο έργο της Καρίνας Ιωαννίδου «Τζοκόντα vs Νταβίντσι» (στο ΚΘΒΕ), τις «Σκηνές από ένα γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, τον «Πλατόνοφ» του ΆντονΤσέχωφ (στον Τεχνοχώρο Cartel), «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα » του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Βρυσάκι), το μυθιστόρημα-μαρτυρία της Δήμητρας Πέτρουλα  «Που είναι η μάνα σου μωρή» (πολυχώρος πολιτισμού Vault) και άλλα.

Με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μετρά αρκετές συνεργασίες όπως οι παραστάσεις «Το τελευταίο Ψέμα» σε σενάριο του Μιχάλη Κακογιάννη, «Η Κασσάνδρα κι ο λύκος» της Μαργαρίτας Καραπάνου, «Επάγγελμα πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου και την «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Σπείρα –Σπείρα . Έχει παρουσιάσει αναλόγια στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν,  την «Εκάβη» (στο Θησείον) με μετανάστες, τον «Συλλέκτη» του  Τζ. Φώουλς στο Vault, το έργο «Ακριβώς το τέλος του κόσμου» του Ζαν Λυκ Λαγκάρς(στο LowbudgetFestival του  Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών) .

Το 2017 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών με την «Ορκισμένη Παρθένα» της Ελβίρα Ντόνες, μια παράσταση που μιλούσε για το φαινόμενο των γυναικών στη Βόρεια Αλβανία που επιλέγουν να ζήσουν σαν άντρες σε ανηλεείς για το φύλο τους κοινωνικές συνθήκες. Τη χειμερινή σεζόν 2017-2018 σκηνοθέτησε και διασκεύασε στο θέατρο Αργώ την  παράσταση  «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου . Το 2018-2019 ενσάρκωσε την ζωή του Πιερ Πάολο Παζολίνι στο Θέατρο Αργώ και στο Θέατρο Φούρνος σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Καρυστυνού. Τον Απρίλη του 2019 σκηνοθέτησε την «Βάσσα» του Μαξίμ Γκόρκι στο Θέατρο Vault.

Την χειμερινή σεζόν 2019 -2020 παρουσίασε στο Vault την «Λαίδη Μάκμπεθ του Μτσενσκ» του Νικολάι Λεσκώφ. Τον Μάρτιο του 2020 σκηνοθέτησε στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών το «Θείο Βάνια» του Άντον Τσέχωφ σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ στη Κεντρική σκηνή. Το καλοκαίρι του 2020 σκηνοθέτησε την παράσταση «Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του Δημοσίου Λόγου», ( σκηνική σύνθεση με κείμενα των Θουκυδίδη, Πλάτωνα, Φλάβιου Αρριανού κ.α) σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών –περιοδεία στην Βόρεια Ελλάδα και Αθήνα. Τον Νοέμβρη του 2020 ολοκλήρωσε τις πρόβες για το αλβανικό μυθιστόρημα της Ορνέλα Βόρψη «Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις» στο Θέατρο Σταθμός. (λόγω Covid-19 η παράσταση δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί.) Τον Μάρτιο του 2021 σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για το ντοκιμαντέρ «Στη σκιά των Ηρώων» με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης (σκηνοθεσία – σύλληψη). Έχει παραδώσει σεμινάρια  και παραδίδει μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών, το ΚΕΨΥΠΑ, Bios και την Ανοιχτή Τέχνη.

Τον Οκτώβριο έρχεται το εξαιρετικό έργο “Λιωμένο Βούτυρο” στο Θέατρο Χυτήριο.

Δείτε επίσης:

Προμηθέας Δεσμώτης στο Αρχαίο Θέατρο ΕπιδαύρουΝικήρατος ο δρόμος για την Ελευθερία: Έρχεται στο Χυτήριο

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

The post Λιωμένο Βούτυρο: Από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χυτήριο appeared first on Youfly.

Keywords
θεατρο, τελος του κοσμου, ίνγκμαρ μπέργκμαν, Μιχάλης Κακογιάννης, music, drama, θεσσαλονικη, νέα, μετάφραση, maxim, κθβε, αθηνα, δηπεθε, καλοκαιρι, ελλαδα, συλληψεις, βιβλια, πετρουλα dvd, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, παρελαση θεσσαλονικη, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, φεστιβαλ κινηματογραφου, αλβανια, βερολινο, εθνικο θεατρο, ηθοποιος, θεμα, ντοκιμαντερ, πλαισιο, φεστιβαλ αθηνων, music, αγαπη, αρθρο, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, αφορμη, βιβλιο, βορεια, γλωσσα, δυναμη, δηπεθε, δρομος, εγινε, ελευθερια, εργα, ερχεται, τεχνη, ζωη, ζωγραφου, ιδιο, ιδρυμα μιχαλης κακογιαννης, ιδρυμα, ίνγκμαρ μπέργκμαν, κακογιαννης, κασσανδρα, κρατικο, λογοτεχνια, λορκα, μαξιμ, μοιρα, μανο, μυθιστορημα, νυχτα, νεοελληνικη γλωσσα, ποιηση, παιδια, παζολινι, πεπρωμενο, σαιξπηρ, σεζον, σεναριο, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σπιτι, τσεχωφ, φεντερικο γκαρθια λορκα, φεστιβαλ, φιλι, φυλο, φημη, ωρες, αντρες, αυλη, drama, δωματιο, εθνικο, χωρα, κειμενα, ποιητες, σκηνη, υλικο
Τυχαία Θέματα