Masterchef 5: Κριτική Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για το νέο ριάλιτι μαγειρικής

11:34 13/12/2020 - Πηγή: Youfly

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει την κριτική του για το ριάλιτι μαγειρικής, Masterchef 5, το οποίο θα επιστρέψει σύντομα στις οθόνες μας.

Ενδεχομένως πολλοί να κάνουν ακόμα και ρεπορτάζ και μάλιστα «αποκαλυπτικά», χωρίς να έχουν ιδέα για το θέμα τους, «ρίχνοντας το φταίξιμο» και τις πληροφορίες τους σε «προσωπικές τους πηγές». Πηγές που, για ευνόητους τους λόγους δεν κατονομάζουν.

Είναι τρελό, αλλά συμβαίνει και αυτό στη δημοσιογραφία και τα τελευταία χρόνια που πολλοί «συνάδελφοι» μοιάζουν περισσότερο με υπευθύνους δημοσίων σχέσεων, δυστυχώς ακόμα πιο συχνά.

Βεβαίως

μπορείς να γράψεις τη γνώμη σου για κάτι χωρίς να έχεις ιδέα για αυτό, εκτός, ίσως, από μια αδιόρατη συμπάθεια ή αντιπάθεια για τα πρόσωπα που το φτιάχνουν. Στο κάτω κάτω από τη στιγμή που λες ότι «αυτή είναι η γνώμη μου» ή «αυτό μου αρέσει ή αυτό δε μου αρέσει», δε χρειάζεται να το αποδείξεις ούτε να το εξηγήσεις. Γούστα είναι αυτά…

Masterchef 5 – Κριτική από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Όταν όμως γράφεις κριτική πρέπει να ξέρεις για τι πράγμα γράφεις, γιατί η κριτική δεν έχει να κάνει με το προσωπικό γούστο, αλλά με στοιχειώδης κανόνες που διέπουν κάποια πράγματα και βάσει αυτών καλείσαι να τα κρίνεις. Για το αν υπηρετούν, δηλαδή, σωστά αυτό που έχει κληθεί να υπηρετήσουν και, εν πάσει περιπτώσει, τα κρίνεις με βάση του τι θέλουν να είναι αυτά και όχι τι θα ήθελες εσύ να είναι αυτά.

Ωστόσο, για το Master Chef που θα αρχίσει σε κανένα μήνα για πέμπτη και για παραπάνω ακριβώς χρονιά, ενδεχομένως, να μπορείς να γράψεις κριτική.

Γιατί όταν κάτι βασίζεται σε συγκεκριμένη συνταγή, έχει συγκεκριμένη φόρμα, ενδεχομένως ίδιο σκηνικό και τους ίδιους τρεις πρωταγωνιστές, στην ουσία, περίπου ξέρεις τι θα συναντήσεις. Για να μιλήσουμε και με τη γλώσσα της μαγειρικής, η ίδια συνταγή από λάθος χέρια μπορεί να βγει ένα άνοστο πράγμα, αλλά όταν τα ίδια χέρια κάνουν το ίδιο πετυχημένο πράγμα θεωρώ είναι σα να μέμφεσαι ξαφνικά τη γιαγιά σου ότι δεν κάνει καλά το μπριάμ…

Είναι βέβαια αλήθεια πως σε τέτοιου είδους εκπομπές, είναι πολύ σημαντικό από τι θα αποτελείται η «καινούργια» φουρνιά των διαγωνιζομένων. Από τους χαρακτήρες τους το θάρρος ή το θράσος τους, ακόμα και τη φάτσα τους.

Όμως, στο Masterchef αυτοί που πάνε, κακά τα ψέματα, δεν είναι ούτε μια παρέα αργόσχολων κλεισμένοι σε ένα σπίτι που κοιτάνε να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου, ούτε μια ομάδα από «λυσσασμένες» που θέλουν να παντρευτούν κάποιον που ψάχνει να παντρευτεί μέσα από ένα ριάλιτι – τι κατάντια!!! – .Επίσης, δεν είναι ούτε δυο ομάδες από παιδάκια σε προχωρημένη ηλικία σε σχολικές αθλητικές ή προσκοπικές αθλοπαιδιές, που προσπαθούν να «επιβιώσουν» σε μια «άγρια ζούγκλα» που θυμίζει τη νότια Κρήτη, ούτε τίποτα από όλα αυτά…

Masterchef 5 – Κριτική για τους παίκτες

Δεν θυμάμαι ποιος είχε πει πως «μια κοινωνία που κάνει σταρ τους μάγειρές της είναι μια κοινωνία σε παρακμή». Αλλά, είτε είναι σταρ είτε όχι, οι μάγειροι, οι μαγείρισσες ,οι σεφ, οι τοπ σεφ είναι επαγγέλματα σοβαρά και κανονικά. Υπάρχουν λογικά μέσα στην επαγγελματική αλυσίδα και μπορούν να βρουν δουλειά από ένα μικρό μαγέρικο, έως το πιο Grande Restaurant των Παρισίων ή της Νέας Υόρκης.

Φυσικά, εγώ επειδή είμαι λίγο ιδιότροπος στο φαγητό, όπως λέει η μητέρα μου το 98% των φαγητών που φτιάχνονται από τους διαγωνιζόμενους και που εγκρίνονται ή όχι από τους κριτές τους στο Master Chef, δε θα τα έτρωγα ούτε στη μεγάλη πείνα του χειμώνα του ’41-’42. Βέβαια, νηστικός έχω μείνει και σε κάποια πανάκριβα και πολυακουσμένα restaurant και όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο εξωτερικό, στολισμένα με αστέρια Michelin.

Στο κάτω κάτω, άλλο η υψηλή ραπτική που παρουσιάζεται στις επίδειξης μόδας συνήθως και άλλο τα ρούχα που φοράνε οι κανονικοί άνθρωποι. Το ίδιο συμβαίνει και με την υψηλή γαστρονομία.

Δεδομένου, λοιπόν, πως από ότι έμαθα πάνω κάτω το ίδιο θα είναι και το φετινό Masterchef 5 που θα αρχίσει σε κάνα μήνα και επειδή αυτό σημαίνει ότι η ίδια πετυχημένη συνταγή φτιάχνεται από τα ίδια χέρια.

Masterchef 5: Οι κριτές

Επειδή οι τρεις κριτές, Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης και κυρίως ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος – όχι πως και οι δυο πρώτοι υστερούν – δεν κάνουν επίδειξη μυών και τατουάζ, δεν είναι αγενείς και γενικά φαίνονται άνθρωποι που, αν τους καλέσεις σπίτι σου και τους ζητήσεις να σου κάνουν δυο αυγά μάτια, θα τα βγάλουν εις πέρας. Μη γελάτε, δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις δύο αυγά μάτια σωστά και αυτό το ξέρει κάθε μάγειρας διεθνώς.

Επιπλέον συμφωνείς ή όχι με τα φαγητά που φτιάχνονται, σίγουρα οι διαγωνιζόμενοι μπορεί να έχουν πάει και λίγο με τη διάθεση να κάνουν και λίγο show, αλλά πρέπει να ξέρουν και να μαγειρεύουν.

Ίσως για αυτό και η συγκεκριμένη εκπομπή είναι και η πιο σοβαρή τουλάχιστον στο επαγγελματικό επίπεδο. Κάποιοι από ότι ξέρω βρίσκουν και δουλειά μετά, κάποιοι ενδεχομένως έχουν κάνει και καριέρα. Πάντως άλλο πράμα είναι να ανταγωνίζεσαι με κάποιον με φόντο ένα μπουργκινιόν και άλλο να μαλλιοτραβιέσαι δημοσίως και να ξεφτιλίζεσαι ίσως για κάποια χρήματα.

Ναι, μπορείς να γράψεις κριτική για το Master Chef, όπως, μπορείς να κάνεις και κριτική και για το μπριάμ που ετοιμάζει η γιαγιά σου που έγραφα πιο πάνω ακόμα και από τη μυρωδιά την ώρα που ετοιμάζεται. Ευτυχώς, μερικά πράγματα στην ελληνική τηλεόραση δεν τα περιμένεις με τρόμο…

Δείτε επίσης:

MasterChef 5: Ανακοινώθηκε η μεγάλη πρεμιέρα – Δείτε πότεMasterChef 5: Μεγάλες οι αλλαγές στο ριάλιτι μαγειρικής

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Masterchef 5: Κριτική Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για το νέο ριάλιτι μαγειρικής appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα