«Τσακώνουν» τους παραβάτες των μέτρων για τον κορωνοϊό και μέσω… Instagram

Παρ’ ότι η Ιταλία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και κάθε μέρα εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό, χιλιάδες πολίτες αψηφούν τις εντολές της Πολιτείας αλλά και τον κίνδυνο και βγαίνουν στους δρόμους.

Μια ερευνητική ομάδα στην Ιταλία και τις ΗΠΑ, η Ghost Data, τους ανακάλυψε συγκεντρώνοντας περισσότερες από 500.000 αναρτήσεις (posts) στο Instagram

τον Μάρτιο, στοχεύοντας σε περιοχές της Ιταλίας όπου οι κάτοικοι υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε καραντίνα.

Στη συνέχεια, παρείχε αυτές τις εικόνες και βίντεο στη LogoGrab, μια εταιρεία αναγνώρισης εικόνων που μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα άτομα και μέρη. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 33.120 άτομα παραβίασαν τους κανόνες περί καραντίνας στην Ιταλία. Ο Andrea Stroppa, ιδρυτής της Ghost Data, δήλωσε ότι η ομάδα του προσφέρει την έρευνά της στην ιταλική κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Stroppa δεν θεωρεί ότι η πρακτική του social media scraping δημιουργεί ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς οι ερευνητές κατέστησαν ανώνυμα τα δεδομένα, αφαιρώντας το προφίλ και τα δεδομένα θέσης πριν τις αναλύσουν.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν χρειάζονταν κάποια άδεια για τη συλλογή των δεδομένων, καθώς τα post ήταν δημόσια, ενώ οι χρήστες δεν κλήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Επιπλέον, οι Αρχές για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων σε όλο τον κόσμο δήλωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση ανάγκης και η δημόσια υγεία αποτελούν προτεραιότητα.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει την ανάπτυξη τεχνολογίας για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του COVID-19.

Οφέλη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Οι ερευνητές της Ghost Data έχουν εξάγει αναρτήσεις από τα κοινωνικά μέσα για προηγούμενα έργα, συμπεριλαμβανομένων μελετών σχετικά με τους υποστηρικτές του ISIS, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν Instagram Stories για να προσηλυτίσουν νέα μέλη, και στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ρωσίας για παραπληροφόρηση μέσω Instagram.
Τον Μάρτιο, οι ερευνητές της αποφάσισαν να στρέψουν τις προσπάθειές τους στην παρακολούθηση των Ιταλών που παραβίαζαν την καραντίνα.

Ο Stroppa δεν πιστεύει ότι είναι κάτι τόσο κακό όσο τρομοκρατικές ή προπαγανδιστικές εκστρατείες, αλλά θεωρεί ότι η παρακολούθηση της δραστηριότητας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έχει οφέλη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19.
Η εταιρεία αξιοποίησε το σύστημα ΤΝ της σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο φωτογραφίες και βίντεο που είχαν συγκεντρωθεί.

Η ΤΝ ήταν επιφορτισμένη με την ανίχνευση ανθρώπων που περπατούν σε ομάδες και σε περιοχές όπως η παραλία, το εμπορικό κέντρο και οι δημοφιλείς τοποθεσίες της πόλης.
Στη συνέχεια, η ΤΝ μπορούσε να καθορίσει τη δραστηριότητα των ανθρώπων, όπως ψώνια, ηλιοθεραπεία ή οδήγηση, καθώς και πόσοι άνθρωποι ενεπλάκησαν σε αυτή.

Η έκθεση της LogoGrab και της Ghost Data περιείχε αναρτήσεις με Instagram stories, με θολωμένα πρόσωπα ανθρώπων που περιπλανώνται στους δρόμους της Ιταλίας.
Ο Stroppa είπε ότι η Ghost Data δεν έχει καμία πρόθεση να παράσχει τα ονόματα των ανθρώπων που παραβιάζουν την καραντίνα στην κυβέρνηση, ενώ η LogoGrab δήλωσε ότι αυτό ήταν θέμα που πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

Αρκετοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση δημοσιεύσεων στο Instagram για τη χάραξη δημόσιας πολιτικής, αν και αναγνώρισαν ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα κατά την κρίση της δημόσιας υγείας.

«Τσακώνουν» τους παραβάτες των μέτρων για τον κορωνοϊό και μέσω… Instagram via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα