Τα λεφτά τους πίσω (και όχι voucher) ζητάνε γονείς που πλήρωσαν για σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν

Τα λεφτά τους πίσω και όχι voucher 18μηνης διάρκειας απαιτούν να λάβουν από τα τουριστικά πρακτορεία οι γονείς των μαθητών που πλήρωσαν για σχολικές εκδρομές εντός και εκτός συνόρων, οι οποίες ακυρώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι γονείς, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά, αντιδρούν έντονα στη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την οποία οι προκαταβολές που έχουν ήδη δοθεί για τις σχολικές εκδρομές δεν θα επιστρέφονται και αντί αυτών θα εκδίδονται voucher

18μηνης διάρκειας. Το voucher θα είναι ίσο σε αξία με τα χρήματα της προκαταβολής και μπορεί να αξιοποιηθεί για άλλο ταξίδι από τον μαθητή, μέσα σε διάρκεια 18 μηνών.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Λύσανδρο Τσιλίδη, ο οποίος μίλησε για το ζήτημα των ακυρωμένων εκδρομών στο Ράδιο Κρήτη, η προοπτική της επιστροφής χρημάτων είναι δύσκολη έως αδύνατη, διότι είναι «πολυδαίδαλη» η αλυσίδα των εμπλεκόμενων φορέων, όπως αεροπορικές – ακτοπλοϊκές εταιρίες και ξενοδοχεία, και τα χρήματα έχουν ήδη δοθεί για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων.

Σχετικά με το voucher, ο κ. Τσιλίδης ανέφερε πως θα λειτουργεί ως «μεταφερόμενος τίτλος περιουσίας». Πάντως, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά της εκδρομής, καθώς ένας ανήλικος μαθητής δεν μπορεί να κινηθεί μόνος του, αλλά μόνο με συνοδεία ενηλίκου, κάτι που, όπως είπε, θα πρέπει να διευθετηθεί σε συνεννόηση με το ταξιδιωτικό γραφείο.

Ζητάνε επείγουσα νομοθετική ρύθμιση

Την ίδια στιγμή, ύστερα από τη σωρεία καταγγελιών που δέχτηκαν από αγανακτισμένους γονείς, δύο ενώσεις καταναλωτών -η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση»- έστειλαν επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους προκειμένου να εκδοθεί οδηγία ή επείγουσα νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των χρημάτων στις οικογένειες των μαθητών.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι τα εκδρομικά πακέτα δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά, λόγω ενδεχόμενης αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος από μαθητές ή αποφοίτησής τους, ενώ οι εκδρομές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική επιβολή των vouchers -τα οποία δεν προστατεύουν σε περίπτωση πτώχευσης του ταξιδιωτικού πρακτορείου- δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα