Εμβόλιο σε τέσσερις μήνες υποσχέθηκε ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Με μία δήλωση-βόμβα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν επανασύστησε την Ρωσία ως μία από τις μεγάλες – επιστημονικές – υπερδυνάμεις που με το προσωπικό της δίνει την μάχη κατά του κορωνοϊού. Απευθυνόμενος στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης σε γενετιστές και σε επιτελικά στελέχη του ρωσικού υπουργείου Υγείας, ο Ρώσος πρόεδρος χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στην προοπτική να υπάρξει ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid-19 ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο! Συγκεκριμένα, επικρότησε τις εκθέσεις και εισηγήσεις των επιστημόνων,

εκφράζοντας την έντονη επιθυμία του «το έργο σας να ολοκληρωθεί στις προθεσμίες, τις οποίες τώρα αναφέρατε, ώστε η καταχώρηση αυτού του εμβολίου κατά του κορωνοϊού να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο».

Διόλου τυχαία εντούτοις, ο Πούτιν έσπευσε να υπογραμμίσει ακόμη πως οι επιστήμονες της πατρίδας του, δεν πρέπει να παραλείψουν να σκεφτούν εγκαίρως και τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας από την ανακάλυψή τους, τα οποία θα πρέπει «αναμφίβολα να κατοχυρωθούν», καθώς διαμορφώνεται ένα πιεστικά ανταγωνιστικό διεθνές κλίμα γύρω από το θέμα του εμβολίου.

Ενώ λοιπόν η Ρωσία φαίνεται πως «ετοιμάζει κάτι μεγάλο», όπως σχολίαζαν χθες αναλυτές, ο υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, τόνιζε από την πλευρά του πως τα πρώτα δείγματα ρωσικών εμβολίων θα χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού περί τα τέλη Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή κι εν μέσω πανδημίας, αλγεινή εντύπωση προκαλούσε η θέση που έλαβε απέναντι στις εξελίξεις η Sanofi που έμοιαζε να μπαίνει σε έναν ιδιότυπο πλειστηριασμό με σκοπό το κέρδος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής του φαρμακευτικού ομίλου στη Γαλλία τόνιζε ότι η Sanofi δεν θα διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αρκετά αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του! «Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτή την περίοδο.

Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο πρόεδρος της εταιρίας Ολιβιέ Μποζιγιό, προκαλώντας βέβαια – απόλυτα δικαιολογημένες – αντιδράσεις. «Το εμβόλιο κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική», δήλωσε ο Στέφαν ντε Κιρμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Δήλωση που έρχεται σε μια φάση κατά την οποία οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν την πανδημία και ως ευκαιρία για κέρδη – επενδύοντας στον φόβο που σκορπά ο κορωνοϊός παγκοσμίως. Ήδη έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 100 προγράμματα εμβολίων, εκ των οποίων περίπου τα δέκα βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών, γεννώντας ελπίδες πως ίσως κάποιο από αυτά μας οδηγήσει στην ανάπτυξη του σωτήριου φαρμάκου τους προσεχείς μήνες.

Από την πλευρά του εντούτοις την Πέμπτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε ότι ένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό ενδέχεται να εγκριθεί σε ένα χρόνο από τώρα, βάσει του πιο «αισιόδοξου σεναρίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα