Σύνοδος Κορυφής: Κόβουν από παντού για να φτάσουν σε συμφωνία -Οι υποχωρήσεις του Μισέλ

Λίγο μετά τις 22:00 ξανάρχισαν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις στην ολομέλεια των 27 (είχαν διακόψει για φαγητό) για τη νέα πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Το νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, εν τάχει, προτείνει 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια για συνολικό κονδύλιο 750 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες συζητήσεις μερικές από τις κύριες προτεινόμενες περικοπές ώστε να φτάσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε συμφωνία είναι στα προγράμματα: Υγείας (EU4Health), Έρευνας (Horizon) και κλιματικής μετάβασης (JTF)! Αυτό δεν είναι λιτότητα. Είναι ηληθιότητα.

Χώρες που επωφελούνται από τη χρηματοδότηση της συνοχής δεν είναι ικανοποιημένες με την πρόταση του Μισέλ να αυξήσει το ποσό των εκπτώσεων – γνωστό ως rebate- που θα μπορεί να λάβει στις συνεισφορές του προϋπολογισμού της ΕΕ το μπλοκ των πέντε βόρειων χωρών. Η πρόταση είναι «πολύ καλή για αυτούς», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης από μια χώρα συνοχής, ενώ ένας δεύτερος διπλωμάτης χαρακτήρισε την κίνηση «υπερβολή».

Η νέα πρόταση του Μισέλ περιλαμβάνει πολλές βασικές παραχωρήσεις στον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Οι Ολλανδοί φιλοξενούν το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το λιμάνι του Ρότερνταμ – και ήθελαν να κρατήσουν μεγαλύτερο μέρος των τελωνειακών εσόδων που προέρχονται από το λιμάνι, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μειωμένο ποσό θα ρέει στα ταμεία της ΕΕ.

Στο τελευταίο σχέδιο, ο Μισέλ προτείνει στις χώρες μέλη να διατηρήσουν το 25 τοις εκατό των τελωνειακών τελών που συλλέγονται – αύξηση από 20% στην πρότασή του το Σάββατο και 15% σε μια πρόταση που υποβλήθηκε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε προτείνει ότι αυτός ο αριθμός να είναι μόνο 12,5 τοις εκατό.

Η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά από… καλούδια για χώρες μέλη. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης, το σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Τσεχία, 500 εκατομμύρια ευρώ για τη Γερμανία, 300 εκατομμύρια ευρώ για τη Σλοβενία, 200 εκατομμύρια ευρώ για το Βέλγιο και 100 εκατομμύρια ευρώ για την Κύπρο. Οι βόρειες, αραιοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας θα λάβουν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι παράπλευρες απώλειες της νέας πρότασης Μισέλ

Το νέο σχέδιο προϋπολογισμού του Σαρλ Μισέλ θα μειώσει στο ήμισυ τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Σε άλλο σημείο, το σχεδίου – ίσως ως αντιστάθμιση των περικοπών των επιχορηγήσεων – ο Μισέλ έχει διαμορφώσει περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε «πρόσθετες πιστώσεις» για ορισμένες χώρες από τον συνολικό προϋπολογισμό αγροτικής ανάπτυξης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Η Γαλλία, η οποία έλαβε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος δημοσιονομικού κύκλου, είναι η μεγαλύτερη δικαιούχος, με 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία θα λάβουν έκαστη 500 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει επίσης μια νέα διάταξη σχετικά με την εξίσωση των γεωργικών επιδοτήσεων μεταξύ παλαιότερων και νεότερων χωρών μελών της ΕΕ, μια διαδικασία γνωστή ως εξωτερική σύγκλιση. «Όλα τα κράτη μέλη θα έχουν επίπεδο τουλάχιστον 200 ευρώ ανά εκτάριο το 2022 και όλα τα κράτη μέλη θα φτάσουν τουλάχιστον 215 ευρώ ανά εκτάριο έως το 2027», αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το Politico.

Στη νέα πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης, το πρόγραμμα υγείας της ΕΕ Health4EU έχει… καρατομηθεί, αφού καταργεί τα κονδύλια ανάκτησης 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για το πρόγραμμα, αφήνοντας μόνο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ συνολική χρηματοδότηση από τον βασικό προϋπολογισμό της ΕΕ! Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας που τα κονδύλια για την υγεία πρέπει να αυξάνονται!

Η νέα πρόταση μειώνει επίσης τη διάθεση για το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας Ευρώπη» κατά 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, σε σύγκριση με το σχέδιο που υπεβλήθη το Σάββατο.

Σύνοδος Κορυφής: Κόβουν από παντού για να φτάσουν σε συμφωνία -Οι υποχωρήσεις του Μισέλ - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα