Στο ναδίρ το ΑΕΠ των ΗΠΑ! Φέρνει μνήμες «κραχ» η κατάρρευση της οικονομίας

Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών έγιναν πιο σαφής την Πέμπτη, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε λεπτομερώς την καταστροφική κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οποία εξάλειψε πέντε χρόνια ανάπτυξης.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το ευρύτερο εργαλείο υπολογισμού των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών σε ένα κράτος, μειώθηκε κατά 9,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες, οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις και το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε, ανέφερε το Υπουργείο

Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η πτώση – ισοδύναμη με ετήσιο ρυθμό μείωσης 32,9% – θα ήταν ακόμη πιο σοβαρή χωρίς τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έλαβαν τα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την μορφή της κρατικής ενίσχυσης (το οποίο φυσικά οδήγησε στην αύξηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ και του πληθωρισμού του δολαρίου).

Ωστόσο, υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η απόπειρα παγώματος της οικονομίας με σκοπό την καταπολέμηση του ιού δεν έχει προκαλέσει την ταχεία ανάκαμψη που πολλοί σύμβουλοι του Ντοναλτ Τραμπ ήλπιζαν. Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορονοϊό σε ολόκληρη τη χώρα οδήγησε σε μια νέα μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία των καταναλωτών. Και με την Αμερικανική οικονομία να χρειάζεται ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης, η αντιμέτωπη με την χειρότερη συρρίκνωση ΑΕΠ όλων των εποχών κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Θεωρητικά η οικονομία της Γερμανίας (και πολλών άλλων χωρών με αντίστοιχη μείωση ΑΕΠ) θα έπρεπε να είναι σε πολύ χειρότερη θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο στη πραγματικότητα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Η Γερμανία, Η Γαλλία και οι περισσότερες πρωτοκοσμικές χώρες έχουν τελειώσει εδώ και καιρό με τα ολοκληρωτικά lockdown και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και έχουν ασφαλίσει τις οικονομίες και τα συστήματα υγείας τους. Η Αμερική από την άλλη ποτέ δεν γνώρισε μια μείωση των κρουσμάτων και χαλάρωση των μέτρων, αντιθέτως οι αδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης Τραμπ (που δεν εφάρμοσε ολοκληρωτικό lockdown, προτιμώντας μέχρι και σήμερα σε μια καταστροφική εφαρμογή ημί-lockdown) έχουν οδηγήσει την χώρα σε μια μόνιμη κατάσταση στην οποία τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς χωρίς σταματημό και καταστρέφουν την μία πολιτεία μετά την άλλη.

Η αδυναμία του προέδρου να παραδεχτεί τα λάθη του και η εμμονή του στο να ασχολείται με ασήμαντα πράγματα αγνοώντας επιδεικτικά τους κινδύνους που υφίσταται η Αμερική οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τα κρούσματα αυξάνονται ακόμη και σήμερα με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό και η Αμερική παλεύει ακόμη με το πρώτο κύμα. Αντί να ακούει τις συμβουλές των ειδικών ο Τραμπ τους εχθρεύεται και αναρωτιέται γιατί ο κόσμος τους συμπαθεί πιο πολύ. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ γνωρίζει την μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία της χώρας και ο Τραμπ γράφει στο τουίτερ για μια αναβολή εκλογών που όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμόσει αλλά και να μπορούσε πάλι δεν θα ήταν αυτός ο πρόεδρος μετά το τέλος της συνταγματικά εξασφαλισμένης θητείας του. Η Αμερική χρόνια έχει ένα διογκωμένο χρέος το οποίο ξεχειλώθηκε στην προεδρία Τραμπ ήδη πριν τον Covid-19. Η χώρα χρειάζεται ένα δεύτερο πακέτο ενίσχυσης και ο πρόεδρος δεν μπορεί να συντονίσει έστω και λίγο το κογκρέσο ενώ το εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Οπότε όχι η Αμερική δεν είναι σαν τις υπόλοιπες χώρες. Οι άλλες χώρες έχουν ξεπεράσει το πρώτο κύμα, οι άλλες χώρες έχουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την τόνωση της οικονομίας, οι άλλες χώρες δεν ξοδεύουν το 4% του προϋπολογισμού τους στο στρατό ενώ μειώνουν τους φόρους για τους δισεκατομμυριούχους και αγνοούν την υγεία και την παιδεία(προφανώς κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να εξασφαλίζει την απαραίτητη χρηματοδότηση στον στρατό της).

Όσο η παρούσα κατάσταση εξακολουθεί να ισχύει στην Αμερική ο δρόμος προς την υγειονομική και οικονομική ανάκαμψη φαντάζει εξαιρετικά δύσβατος. Το χρέος αυξάνεται, το ΑΕΠ συρρικνώνεται, η Αμερική σπάει κάθε ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων και ο Τραμπ γράφει στο Τουίτερ πράγματα που μέχρι και ένα παιδί θα έβρισκε ανόητα.

Στο ναδίρ το ΑΕΠ των ΗΠΑ! Φέρνει μνήμες «κραχ» η κατάρρευση της οικονομίας - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα