Προανακριτική: «Καταπέλτης» η Ξένη Δημητρίου – Αποκάλυψε την ύπαρξη offshore πρώην υπουργών της ΝΔ

Καταπέλτης υπήρξε η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική, η οποία όχι μόνο έβαλε οριστική ταφόπλακα στα περί σκευωρίας και στις ανυπόστατες αιτιάσεις εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά έφερε προ των ευθυνών τους συγκεκριμένα «γαλάζια» στελέχη, αποκαλύπτοντας αφενός την ύπαρξη δικογραφίας που αφορούσε offshore εταιρίες τριών πρώην υπουργών τη Ν.Δ. και αφετέρου την επιχείρηση παρέμβασης εκ μέρους νυν υπουργού για εκκρεμούσα υπόθεση εναντίον του.

Οι αποκαλύψεις αυτές αποδεικνύουν -αν μη τι άλλο- την ύπαρξη διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, καθώς ορισμένοι φαίνεται πως αρέσκονταν στα «μαγειρέματα» με σκοπό τη συσκότιση και στο τέλος την παραγραφή των αδικημάτων.

Ειδικότερα, η πρώην ανώτατη δικαστικός, κατά τη διάρκεια της τέταρτης ημέρας κατάθεσής της ενώπιον των βουλευτών μελών την επιτροπής της Βουλής και ερωτηθείσα για τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, κατήγγειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κρατούσε επί τρία ολόκληρα χρόνια, και συγκεκριμένα την περίοδο 2014-2017, υπόθεση που αφορούσε offshore εταιρίες τριών βουλευτών της Ν.Δ. που είχαν χρηματίσει υπουργοί.

«Υπήρχε υλικό σε δεκάδες φακέλους με πολλά στοιχεία» φέρεται ότι κατέθεσε. Τι απέγινε, άραγε, η υπόθεση; Σύμφωνα με την κυρία Δημητρίου, εστάλη από τον αντικαταστάτη του κ. Αθανασίου, Γαληνό Μπρη, στην Ελένη Ράικου για συσχέτιση, επομένως έκτοτε γνώριζε κι εκείνη την υπόθεση. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι τελικώς τα αδικήματα για τους τρεις πρώην υπουργούς παραγράφηκαν.

Ωστόσο, «γαλάζιες» πηγές της Προανακριτικής υποστήριξαν ότι η πρώην εισαγγελέας δεν μίλησε ποτέ για offshore υπουργών, αλλά κατέθεσε στην Προανακριτική -η οποία, όπως υπενθυμίζεται, γίνεται κεκλεισμένων των θυρών- ότι ο Παναγιώτης Αθανασίου είχε στην κατοχή του έγγραφα που «άλλα αφορούσαν offshore και άλλα αφορούσαν υπόθεση για τρεις βουλευτές της Ν.Δ. πρώην υπουργούς». Οι ίδιοι κύκλοι, οι οποίοι παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της κατάθεσης της Ξένης Δημητρίου, υποστήριξαν ότι «διαστρεβλώθηκαν» τα λεγόμενά της και ότι ορισμένοι «ανακαλύπτουν δήθεν offshore με βουλευτές που ποτέ δεν ειπώθηκαν».

Σε κάθε περίπτωση, όποια και από τις δύο εκδοχές και εάν είναι η πραγματική, η ουσία είναι μία. Η πρώην εισαγγελέας αναφέρθηκε σε υποθέσεις που καταχωνιάστηκαν, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν απαντήσεις.

Πάντως, η Ν.Δ. είναι εκτεθειμένη και μετά τη «βόμβα» της κυρίας Δημητρίου, η οποία αποκάλυψε πως όταν η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση, την επισκέφτηκε νυν υπουργός ο οποίος της ζήτησε να τον ενημερώσει για προσωπική του υπόθεση που εκκρεμούσε, ενημέρωση την οποία και η ίδια αρνήθηκε να παράσχει, σύμφωνα με όσα κατέθεσε. Ύστερα και από αυτές τις καταγγελίες, η κυβερνώσα παράταξη οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το στέλεχός της που φέρεται πως επιχείρησε να παρέμβει στη Δικαιοσύνη και εξαιτίας του οποίου σήμερα δημιουργούνται σκιές στην κυβέρνηση.

Ηχηρές αποκαλύψεις από την Ξένη Δημητρίου

Σε ηχηρές αποκαλύψεις προχώρησε η Ξένη Δημητρίου και αναφορικά με τους δικαστικούς Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένη Ράικου και Ιωάννη Αγγελή, οι οποίοι είναι και οι βασικοί κατήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ έχουν μιλήσει για πιέσεις στη Δικαιοσύνη. Αναφορικά με τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, εκτός από τις προαναφερθείσες αποκαλύψεις περί πολύκροτων υποθέσεων που κρατούσε στο συρτάρι επί τριετίας, η πρώην εισαγγελέας κατέθεσε ότι είπε ψέματα ότι πήγε σε συνάντηση εισαγγελέων στη Χάγη για ανταλλαγή στοιχείων για τα Panama Papers.

Για τους δύο παραπάνω λόγους η κυρία Δημητρίου υποστήριξε ότι αποφάσισε να ζητήσει να μην προαχθεί ο οικονομικός εισαγγελέας. Την ίδια ώρα, προχώρησε σε νέες καταγγελίες κατά των Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου, καθώς ξεκαθάρισε ότι οι δύο δικαστικοί, όταν κατατέθηκαν το 2018 οι μηνύσεις του Αντώνη Σαμαρά και άλλων κατά των εισαγγελέων και πολιτικών προσώπων, «δεν είπαν το παραμικρό τότε για πιέσεις» και για «Ρασπούτιν», αλλά πολύ αργότερα, έναν χρόνο μετά, «όψιμα» άρχισαν να μιλούν για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μάλιστα, η κυρία Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι ο αντιεισαγγελέας Αγγελής ουδέποτε της είχε καταγγείλει πιέσεις στην υπόθεση της Novartis.

Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία της μάρτυρα για την Ελένη Ράικου, για την οποία κατέθεσε πως δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς «από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από τη Novartis», εννοώντας προφανώς τα εμβάσματα της φαρμακοβιομηχανίας προς τον σύζυγό της, τα οποία κατατέθηκαν σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό του ζευγαριού.

Η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για το ίδιο το αφήγημα περί σκευωρίας και περί δήθεν πολιτικής συμπαιγνίας που εξύφανε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αφήγημα που αποτελεί ραχοκοκαλιά της Προανακριτικής. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλεσε την υπόθεση Novartis «μεγάλο σκάνδαλο», το οποίο καλώς ερευνάται από τους εισαγγελείς, καθώς η πίεση που έχει ασκηθεί από κατηγορουμένους με όλα τα μέσα στους εισαγγελείς Διαφθοράς είναι «πρωτοφανής και αθέμιτη», όπως κατέθεσε.

Σύμφωνα μάλιστα με διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια υποστήριξε ότι η περιβόητη επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο το 2018 δεν ήταν για να παρέμβει στην υπόθεση Novartis, αλλά οι δυο τους συζήτησαν για λίγα λεπτά για διαδικαστικά θέματα. Η Ξένη Δημητρίου, μάλιστα, ρωτήθηκε και για τον Νίκο Μανιαδάκη, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο, τον οποίο και αποκάλεσε «αναξιόπιστο». Να σημειωθεί ότι η πρώην εισαγγελέας ολοκληρώνει σήμερα τη μαραθώνια κατάθεσή της στην Προανακριτική. Ακολουθεί, όπως όλα δείχνουν, η κατάθεση του Παύλου Πολάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα