Ποια είναι η αλήθεια πίσω από το αποθεματικό του Δημοσίου και τη… δημιουργική λογιστική

Προϊόν «δημιουργικής λογιστικής» είναι το αποθεματικό του Δημοσίου (το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφάλειας») ύψους 35,7 δισ. ευρώ που μπαίνει στη μάχη της χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης της οικονομίας απέναντι στον κορωνοϊό.

Αν και είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση (και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας) ότι πρόκειται για ενιαίο ποσό, αποταμιευμένο σε έναν δημόσιο κουμπαρά, στην πράξη αποδεικνύεται ότι μόνο τα 20 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση, και αυτά… με μεγάλο ρίσκο

για το δημόσιο συμφέρον!

Πίσω, λοιπόν, από την πολιτική αντιπαράθεση για το λεγόμενο «μαξιλάρι» κρύβεται η αλήθεια για το αποθεματικό ασφάλειας, το οποίο δημιουργήθηκε ως εξής:
• Από 15,7 δισ. ευρώ τα οποία αποταμίευσε το Ελληνικό Δημόσιο είτε με δανειακούς πόρους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (τον μνημονικό μηχανισμό χρηματοδότησης της χώρας μας) είτε με έσοδα από δημοπρασίες κρατικών τίτλων. Τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό που είναι κλειδωμένος από τους δανειστές, καθώς αφορά χρήματα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δηλαδή μπορούν να αξιοποιηθούν είτε ως εγγύηση δανεισμού της χώρας είτε ως μέσο αποπληρωμής ομολόγων και δάνειων που λάβαμε.
• Τα υπόλοιπα 20 δισ. αφορούν έναν δεύτερο λογαριασμό «Ταμειακής Διαχείρισης» που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα ποσό που συλλέχθηκε από τα επιμέρους αποθεματικά, τις καταθέσεις και τα πλεονάσματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή τους δήμους, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ). Θυμίζουμε ότι τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν με κρατική εντολή στον λογαριασμό «Ταμειακής Διαχείρισης» και στους φορείς δόθηκαν repos.

Πολύ σύντομα, λοιπόν, θα αρχίσει από την κυβέρνηση η εκταμίευση από τα ταμειακά διαθέσιμα των 20 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως δυνητικά αξιοποιήσιμο είναι το σύνολο των 20 δισ. ευρώ, αλλά, όπως λένε, «πάντα πρέπει να αφήνουμε ένα απόθεμα για άλλες έκτακτες ανάγκες». Το θέμα όμως είναι ότι ο κρατικός κορβανάς αδειάζει και τώρα αρχίζουν να αδειάζουν και τα αποθεματικά των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου!

Ποια είναι η αλήθεια πίσω από το αποθεματικό του Δημοσίου και τη… δημιουργική λογιστική via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα