Παρά τις καθυστερήσεις και τις μεθοδεύσεις, ορίστηκε δικάσιμος για την αμαρτωλή τράπεζα του Ερντογάν

Επανέρχεται στο προσκήνιο η υπόθεση της αμαρτωλής Halkbank, της τουρκικής τράπεζας που κατηγορείται ότι έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν και ότι χρηματοδοτεί απευθείας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν όρισε δικάσιμο για την υπόθεση για τον Μάρτιο του 2021. Η κατηγoρία  είναι ότι Halkbank βοήθησε το Ιράν να αποφύγει απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Το δικαστήριο μάλιστα

απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης της τουρκικής κρατικής τράπεζας με τους οποίους ζητούσε να καθυστερήσει η διαδικασία ως το 2022.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από μήνες έντονου παρασκηνίου που αποκαλύπτει  και το βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος κατηγορεί τον Τραμπ ότι προσπάθησε να αντικαταστήσει τους εισαγγελείς της εποχής Ομπάμα με τους δικούς του, προκειμένου να κατευνάσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Τραμπ έπειτα είπε στον Ερντογάν ότι θα τακτοποιούσε τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας δεν ήταν δικοί του άνθρωποι, αλλά άνθρωποι του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα λυνόταν όταν θα αντικαθίσταντο από τους δικούς του», έγραψε ο Μπόλτον, ισχυριζόμενος ότι η συνομιλία έγινε στη σύνοδο κορυφής της G20 το 2018.

Η κυβέρνηση Τραμπ απέλυσε δύο Αμερικανούς εισαγγελείς στο Μανχάταν που συνδέονταν με την υπόθεση που ντροπιάζει τον Ερντογάν.

Η Halkbank, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην τουρκική κυβέρνηση, κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε σειρά επιχειρήσεων-βιτρίνα στο Ιράν, στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μεταφέρει έσοδα από πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση της Τεχεράνης, κατά παράβαση του εμπάργκο.

Έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Ρέζα Ζαρράμπ, του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού που ομολόγησε την ενοχή του στις αμερικανικές Αρχές.

Παρά τις καθυστερήσεις και τις μεθοδεύσεις, ορίστηκε δικάσιμος για την αμαρτωλή τράπεζα του Ερντογάν - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα