Ο ΠΟΥ παρακαλάει τον Τραμπ να δώσει κανά… ψιλό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Γέφυρα συνεννόησης με τις ΗΠΑ, επιχείρησε να ρίξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δια το γενικού διευθυντή του, Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρέσους, ο οποίος – εν μέσω της διαρκούς σύγκρουσης Ουάσινγκτον-Πεκίνου περί κινεζικών ευθυνών για την εξάπλωση του κορωνοϊού – παρότρυνε τους Αμερικανούς να αλλάξουν στάση. Να αναθεωρήσουν για την ακρίβεια την απόφασή τους να παγώσουν τη χρηματοδότησή τους προς τον Οργανισμό και να υποστηρίξουν το έργο του, ώστε «να σωθούν ζωές ανθρώπων».

«Οι ΗΠΑ

έχουν υποστηρίξει τον ΠΟΥ, είναι η χώρα που προσφέρει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση», τόνισε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως η αμερικανική χρηματοδότηση είχε επίσης συμβάλλει να βελτιωθεί το σύστημα υγείας στην πατρίδα του, την Αιθιοπία, την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας.

Ενώ είναι γνωστό πως αιτία της διακοπής χρηματοδότησης εκ μέρους των ΗΠΑ προς τον Οργανισμό στάθηκε η ομολογουμένως περίεργη στάση του ΠΟΥ απέναντι στην Κίνα, και κυρίως η άκριτη αποδοχή των στοιχείων που έδινε αρχικά το Πεκίνο για την εξάπλωση της πανδημίας, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνίνγκ, δήλωνε πως η χώρα της θα κάνει δωρεά επιπλέον 30.000.000 δολαρίων στον Οργανισμό για να υποστηρίξει τον παγκόσμιο αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα ωστόσο με τη «χορηγία» του Πεκίνου προς τον ΠΟΥ, έβλεπε το φως της δημοσιότητας και η δήλωση του Κινέζου πρέσβη στο Λονδίνο, που άφηνε αιχμές για τις ΗΠΑ. «Ακούω πολλές από αυτές τις εικασίες, την παραπληροφόρηση περί κινεζικής συγκάλυψης, για την Κίνα που δήθεν κρύβει κάτι – αυτό δεν αληθεύει», είπε ο Λιού Σιαομίνγκ. Προσθέτοντας ότι «η κινεζική κυβέρνηση ήταν ειλικρινής και μοιράστηκε τα στοιχεία πολύ γρήγορα».

Αξιοσημείωτη, τέλος, ήταν και η στάση της Ρωσίας, μιας και το Κρεμλίνο συντασσόμενο για μια ακόμη φορά με την κινεζική ηγεσία μετά την απόφαση των αρχών της Πολιτείας Μισούρι των ΗΠΑ να παραπέμψουν την Κίνα στην δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι απέκρυψε στοιχεία για τον κορωνοϊό, δήλωνε ότι δεν είδε να επιβεβαιώνεται κανένα επιχείρημα που υποστηρίζει ότι Κίνα έκρυβε τάχα στοιχεία για τον κορωνοϊό.

Ο ΠΟΥ παρακαλάει τον Τραμπ να δώσει κανά… ψιλό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα