Ο αριθμός των προσφύγων έφτασε στα 80.000.000 μέσα σε μία δεκαετία

Παρά την προσπάθεια του ΟΗΕ να δημιουργήσει μια παγκόσμια ειρήνη και παρά τις υποσχέσεις της τεχνολογικής προόδου για μια καλύτερη ζωή, ο πόλεμος και οι κατασκευασμένες από τον άνθρωπο καταστροφές συνεχίζουν να αποτελούν μάστιγα για τον άνθρωπο, καταστρέφοντας ολόκληρες κοινωνίες και κράτη.

Σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωπο ή το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πλέον χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες στην έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από την πατρίδα τους έχει διπλασιαστεί από τους 41.000.000

το 2010 σε 80.000.000 το 2020 ενώ μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες αυξήθηκε κατά 9 εκατομμύρια παρά τους περιορισμούς στη μετακίνηση που έχει θέσει η έξαρση του κορωνοϊου.

Στις πρώτες θέσεις των εκτοπισμένων βρίσκονται οι Σύριοι, Αφγανοί και Βενεζουελανοί. Ειδικά η Βενεζουέλα αποτελεί μια ειδική περίπτωση καθώς οι κάτοικοι της ζούνε σε μια απο τις πιο ανεπτυγμένες ηπείρους και δεν έχουν υπάρξει γενικευμένες πολεμικές συρράξεις τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική σε αντίθεση με το Αφγανιστάν και τη Συρία. Γύρω στους 5.000.000 Βενεζουελανούς έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν απο την χώρα εξαιτίας της γενικευμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης που χαρακτηρίζει το καθεστώς του Δικτάτορα Νικολάς Μαδούρο.

Η Ελλάδα δεν είναι επίσης ξένη σε αυτές τις εξελίξεις καθώς τα τελευταία χρόνια έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστια προσφυγικά ρεύματα προερχόμενα από την Μέση Ανατολή τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλες αναταραχές τόσο εντός των συνόρων της αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ταυτοχρόνως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις απειλές του Ερντογάν για την εξαπόλυση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και μέσω αυτής και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο αριθμός των προσφύγων έφτασε στα 80.000.000 μέσα σε μία δεκαετία - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα