Νέος γύρος δασμών-τιμωρία στα κινεζικά προϊόντα από τον Τραμπ

Νέα επεισόδια στο σίριαλ του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ. Την ώρα που η κινεζική οικονομία, αν και βαριά πληγωμένη, βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά στη μετά κορωνοϊού εποχή, ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί τον κόκκινο δράκο με νέους τιμωρητικούς δασμούς.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως έχει στοιχεία που του επιτρέπουν να θεωρεί με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η πανδημία του κορωνοϊού συνδέεται με εργαστήριο έρευνας στην πόλη Ουχάν, κάτι που το Πεκίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα.

Αυτό

ίσως σχετίζεται με το συμπέρασμα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πως ο νέος κορωνοϊός «δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, ούτε έχει τροποποιηθεί γενετικά», ωστόσο δεν αποκλείεται η πανδημία να προκλήθηκε από κάποιο λάθος σε κινεζικό εργαστήριο.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο αν έχει δει στοιχεία που να του επιτρέπουν να πιστεύει πως το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν είναι αυτό από το οποίο προήλθε η πανδημία, ο Τραμπ απάντησε καταφατικά «ναι, έχω δει», αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες.

Συμπλήρωσε ότι ενδέχεται να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς για να τιμωρήσει την Κίνα, κάτι που, όπως ανέφερε, προτιμά αντί της ιδέας οι ΗΠΑ να διαγράψουν χρέη τους που εκκρεμούν.

Η Κίνα απαντά με… τρολάρισμα

Πάντως, το Πεκίνο απαντά στις ΗΠΑ μέσω τρολαρίσματος. Η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία δημοσιοποίησε ένα βίντεο με κινούμενα σχέδια, με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό, ένας ιός», διακωμωδώντας όλα όσα έχουν συμβεί στην Ουάσινγκτον, που προσωποποιείται με το Άγαλμα της Ελευθερίας. Με το βίντεο το Πεκίνο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τις προειδοποίησε.

Όμως, στην αρχή οι ΗΠΑ τις αγνόησαν, πριν υποχρεωθούν να αλλάξουν στάση. Μάλιστα, στο βίντεο με έντονα δηκτικό τρόπο δίνεται έμφαση στις αντικρουόμενες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα εμποδίζουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν η Γαλλία και η Τυνησία, το οποίο καλεί σε ενισχυμένο συντονισμό ενώπιον της πανδημίας, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατον να υπάρξει μια ψηφοφορία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κι αυτό ενώ τα θύματα ξεπέρασαν τα 230.000 και τα κρούσματα τα 3.200.000.

Νέος γύρος δασμών-τιμωρία στα κινεζικά προϊόντα από τον Τραμπ via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα