Λειτουργία με ανοιχτά μικρόφωνα από τον «Παπαφλέσσα των Ανωγείων»

Στα Ανώγεια της Κρήτης, οι κάτοικοι περιμένουν να ακούσουν κάθε απόγευμα να χτυπά η καμπάνα του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Αν και δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα εξαιτίας των αυστηρών μέτρων, ξέρουν ότι ο παπάς τους δεν θα τους αφήσει χωρίς λειτουργία. Ο δυναμικός ιερέας Ανδρέας Κεφαλογιάννης, που τον έχουν αποκαλέσει… «Παπαφλέσσα των Ανωγείων», όχι μόνο χτυπά την καμπάνα αλλά ανοίγει και στη διαπασών τα μεγάφωνα, ώστε να παρακολουθούν τη λειτουργία από τα σπίτια τους!

Ο

π. Ανδρέας είναι μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει όχι μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού είναι παπάς «παλιάς κοπής». Έχει βοηθήσει τους συγχωριανούς του υλικά, δίνοντας σε όσους έχουν ανάγκη χρήματα από το πανέρι της εκκλησίας, πρακτικά, δημιουργώντας το Εργαστήρι Γνώσης για ενισχυτική διδασκαλία στους μαθητές του χωριού και κυρίως ψυχικά, με τον εμπνευσμένο και συχνά πύρινο λόγο του, με βάση το τρίπτυχο πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, πάνω στο οποίο έχει κτιστεί και στηρίζεται η χώρα μας.

Ποτέ δεν φοβήθηκε να πει τη γνώμη του για τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα, όπως όσα έγιναν στον Έβρο. Αυτές τις άγιες μέρες, που ιερείς και πιστοί βιώνουν τόσο διαφορετικά από άλλες χρονιές, έχει αξία να περιγράψει πώς κυλά η ζωή στα Ανώγεια εν μέσω του κορωνοϊού και να στείλει το δικό του αναστάσιμο μήνυμα στους πιστούς.
Η εικόνα των άδειων εκκλησιών «δεν είναι ό,τι καλύτερο για μας τους ιερείς» λέει ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ωστόσο ότι σημασία έχει η υγεία.

«Προέχει η υγεία των ανθρώπων, των παππούδων μας, των πατεράδων μας, των μανάδων μας. Αυτές τις μέρες, οι εκκλησίες είναι οι ίδιες οι καρδιές μας. Εκεί θα βρούμε τον Θεό μας, εκεί θα γιορτάσουμε το Πάσχα μας. Όταν με το καλό περάσει αυτή η πανδημία, οι εκκλησίες θα είναι στη θέση τους, δεν θα έχουν φύγει».

Όπως λέει, οι κάτοικοι στον ορεινό και «δύσκολο» τόπο που είναι τα Ανώγεια, εφαρμόζουν πλήρως τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.

«Είμαστε όλοι ίσοι, χωρίς διαφορές»

«Χτυπάω κάθε βράδυ τις καμπάνες, κάνω τις ακολουθίες και δεν έρχεται καμία γυναίκα στην εκκλησία, γιατί ξέρουν ότι δεν πρέπει. Εδώ δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα οι πιστοί. Όλοι ακολουθούν τα μέτρα και σέβεται ο άνθρωπος τον συνάνθρωπο» λέει και αρνείται να σχολιάσει τα περιστατικά σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα: «Δεν μπορώ να κρίνω πώς αντιδρούν οι άλλοι ιερείς».

Ο εφημέριος του Αγίου Γεωργίου θεωρεί ότι η πανδημία αποδεικνύει το μήνυμα του Χριστού ότι «είμαστε όλοι ίσοι, χωρίς διαφορές» και πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει και αυτό τον κίνδυνο όπως τόσους άλλους.

«Μόνοι μας αντεπεξήλθαμε στον Έβρο και φυλάξαμε τον τόπο μας και όλη την Ευρώπη, μόνοι μας αντεπεξήλθαμε γρήγορα και άμεσα στον κορωνοϊό. Αυτή η κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη που λέγεται Ελλάδα μπορεί να είναι το μεγάλο πέπλο που θα σκεπάσει όλο τον κόσμο με το παράδειγμά της» αναφέρει.

Αν έστελνε μήνυμα στους πιστούς αυτές τις άγιες μέρες, θα είχε να κάνει με το φως που νικά το σκοτάδι, την Ανάσταση μετά τη Σταύρωση.

«Ανάσταση είναι η απόδειξη πως, ό,τι και να συμβαίνει, το καλό νικά. Ανάσταση είναι η απόδειξη ότι ο κόσμος συνεχίζει να κινείται. Ανάσταση είναι τα μικρά θαύματα που έρχονται στην καθημερινότητά μας, τα οποία πολλές φορές δεν τα καταλαβαίνουμε αλλά είναι ικανά να μας δημιουργήσουν χαμόγελο. Το χαμόγελο είναι η ζωή. Η ζωή είναι ο άνθρωπος και ο άνθρωπος είναι η ίδια η Ανάσταση».

Λειτουργία με ανοιχτά μικρόφωνα από τον «Παπαφλέσσα των Ανωγείων» via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα