Η ελίτ των Ελλήνων επιστημόνων στη μάχη για την ανάπτυξη τεστ εντοπισμού εκείνων που η νόσος χτυπά στο «ψαχνό»

Μία από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες για τον SARS-CoV-2 ξεκινούν εφτά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, φέρνοντας την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια σκηνή των επιστημονικών εξελίξεων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Επιφανείς Έλληνες επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «ξεκλειδώσουν» τον γρίφο του κορωνοϊού, μέσα από το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα «COVID-19-GR».

Η παραγωγή μοριακών και ανοσολογικών διαγνωστικών τεστ

στον πληθυσμό στη χώρα μας, βοηθά να εντοπίζεται ποιοι είναι θετικοί και ποιοι αρνητικοί στον κορωνοϊό, ώστε οι ειδικοί να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, ώσπου να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της «ανοσίας της αγέλης», με τα λιγότερα θύματα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτός ο στόχος της εμβληματικής μελέτης: Η πρόκληση για τους Έλληνες ερευνητές, είναι η εφαρμογή εξειδικευμένων γονιδιακών εξετάσεων, που θα εντοπίζουν εγκαίρως τα άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν στην Εντατική.

Σε αυτούς τους ανθρώπους θα δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες πολύ πριν νοσήσουν, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να προσβληθούν από τον κορωνοϊό!

Συγκεκριμένα, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων της δράσης για επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ερευνητικών προσπαθειών.

Στην εν λόγω μελέτη συμπράττουν:

η Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών,το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης,το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας,το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»,το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ»,το Ινστιτούτο Παστέρ, καιόλα τα κέντρα αναφοράς για τον κορωνοϊό της χώρας.Αντικείμενο και σκοπός της μελέτης

Αντικείμενο της μελέτης «COVID-19-GR» είναι η διερεύνηση της πανδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, με βασικούς στόχους την ανάπτυξη εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, την προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και τη διεθνή προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.

Επίσης, τον προσδιορισμό γενετικών παραλλαγών οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση για εκδήλωση αλλά και τη βαρύτητα της νόσου, ως βιοδείκτες για την ταυτοποίηση εκ των προτέρων ατόμων υψηλού κινδύνου, που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και την πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στον χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγνωστικής και της επιστήμης υπολογιστών.

Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας είναι οι: Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, Βασίλης Γοργούλης, καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Θάνος – Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Σταματόπουλος – Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Αντιγόνη Δήμα – Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών, Ιωάννα Τζουλάκη – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παγώνα Λάγιου – Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Αθανάσιος Τσακρής – Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας – Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, «Αττικόν», Ανδρέας Μεντής – Ινστιτούτο Παστέρ, Γιώργος Σουρβίνος – Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βαγγέλης Καρκαλέτσης – ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Νεκτάριος Ταβερναράκης – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Αννα Κοτανίδου – Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η ελίτ των Ελλήνων επιστημόνων στη μάχη για την ανάπτυξη τεστ εντοπισμού εκείνων που η νόσος χτυπά στο «ψαχνό» via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα