Η χορήγηση πλάσματος αίματος μείωσε τη θνησιμότητα χωρίς παρενέργειες

Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της λοίμωξης του Covid-19 φαίνεται πως είναι οι επιστήμονες μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ερευνών που αφορούν τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες σε σοβαρά πάσχοντες που νοσηλεύονται στην Εντατική.

Οι ερευνητές πρώτη φορά χαμογελούν με αισιοδοξία, καθώς διαπιστώνουν ότι αυτή η μέθοδος φαίνεται ότι αποτελεί την πιο σημαντική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, διότι μειώνει τη θνησιμότητα ασθενών χωρίς παρενέργειες! Σημειώνεται ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στην Ελλάδα

σε έξι νοσοκομεία και ήδη έχει χορηγηθεί πλάσμα αίματος από πρώην ασθενείς Covid-19 σε επτά Ελληνες πάσχοντες που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Την τελευταία εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα αποτελέσματα μεγάλων μελετών, τα οποία ανασκοπούν οι καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Τέρπος, Βασιλική Παππά, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα, που παρουσιάστηκε σαν προδημοσίευση, αναφέρθηκε η ασφάλεια της μεθόδου σε 5.000 ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου, που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 66% αυτών ήταν άρρωστοι των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η εμφάνιση παρενεργειών τις πρώτες τέσσερις ώρες μετά τη χορήγηση του πλάσματος ήταν μικρότερη του 1%, κάτι που επιβεβαιώνει και στους ασθενείς με Covid-19 την ασφάλεια της θεραπείας. Στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 28 Απριλίου πολυκεντρική μελέτης φάσης 2, που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τη νόσο Covid-19 σε σοβαρά νοσούντες, που λαμβάνει χώρα σε έξι νοσοκομεία με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο. Η μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον έναν μήνα και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.

Το πλάσμα θα συλλεχθεί με πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται έπειτα από μια πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε τρεις θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά τρεις μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους.

Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.

Μέχρι σήμερα 193 δότες έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού και 51 από αυτούς έχουν ήδη δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε επτά ασθενείς που νοσηλεύονται.

Η χορήγηση πλάσματος αίματος μείωσε τη θνησιμότητα χωρίς παρενέργειες - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα