Έρευνα Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης: Κύπρος και Αιγαίο τα «αγκάθια» στα ελληνοτουρκικά

Το Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Τουρκία πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις χώρες που αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Ποια η θέση της Ελλάδας, ποια πιστεύουν οι Τούρκοι ότι είναι η μεγαλύτερη διαφορά μας.

Η έρευνα «για τις δημόσιες αντιλήψεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας» περιείχε εκπροσώπηση από 26 επαρχίες της Τουρκίας και πραγματοποιήθηκε με διαδικτυακές συνεντεύξεις σε χιλιάδες άτομα 2-17 Απριλίου 2020. Το τουρκικό Πανεπιστήμιο τη δημοσίευσε ολοκληρωμένη μόλις προχθές.

Στην πρώτη θέση μεταξύ των

χωρών που θεωρούνται απειλή για την Τουρκία βρίσκονται οι ΗΠΑ με ποσοστό 70% (πέρυσι είχαν 81,3%), ενώ ακολουθεί το Ισραήλ με 66,7% (70,8% πέρυσι). Την πρώτη πεντάδα των… εχθρών, συμπληρώνουν Συρία (65,4%), Ιράν (59%) και Ελλάδα (58,9% έναντι 53,5% το 2019).

Στην ερώτηση «Ποια χώρα είναι ο πλησιέστερος φίλος της Τουρκίας;», οι ερωτηθέντες απάντησαν το Αζερμπαϊτζάν με 65,2%, ενώ ακολούθησαν τα… κατεχόμενα της Κύπρου με 51,4% και το Ουζμπεκιστάν με 34,6%. Η Ελλάδα έχει ένα ποσοστό 6,9%!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας: Η Κύπρος

Στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, η Κύπρος θεωρείται ως το πιο σημαντικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. «Πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας;», ήταν η ερώτηση και πέρυσι, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ φέτος το ποσοστό αυξήθηκε στο 55,3% τοις εκατό.

Στη δεύτερη θέση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, σύμφωνα με την έρευνα του τουρκικού πανεπιστημίου, βρίσκεται ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου με ποσοστό 49,9%, ενώ με 48,5% στην τρίτη θέση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο!

Επίσης, σύμφωνα με άλλα αποτελέσματα της έρευνας, η κύρια πηγή ειδήσεων του τουρκικού λαού για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι η τηλεόραση με 87,4 τοις εκατό και ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα και οι διαδικτυακές πύλες ειδήσεων με 63,1 τοις εκατό.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ.

Έρευνα Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης: Κύπρος και Αιγαίο τα «αγκάθια» στα ελληνοτουρκικά - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα