Χωρίς τέλος ο «ανταρτοπόλεμος» στα σύνορα Ινδίας-Κίνας με δεκάδες νεκρούς

Από την ανεξαρτησία του Ινδικού Κράτους το 1947 ένα ακατοίκητο τμήμα της οροσειράς των Ιμαλαϊων με έκταση γύρω στα 3.500 χιλιόμετρα αποτελεί το μήλον της Έριδος για τις Σινο-Ινδικές σχέσεις.

Το 1962 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών με αφορμή διαμάχες στην περιοχή, ο οποίος τέλειωσε με την ολοκληρωτική ήττα των Ινδικών στρατευμάτων. Οι πρόσφατες συγκρούσεις γεννήθηκαν με αφορμή ινδικά έργα υποδομών στη περιοχή.

Στις 16 Ιουνίου άρχισαν να κυκλοφορούν δημοσιεύματα για μία μεγάλη σύγκρουση Κινεζικών και Ινδικών

στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών. Η Ινδία είναι η μόνη χώρα που στο παρόν έχει αντιδράσει επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα, πως δηλαδή 20 Ινδοί στρατιώτες έχασαν την ζωή τους σε περιοχή των Ιμαλαϊων που διεκδικείται και απο τις δύο χώρες. (Αρχικά 3 και αργότερα άλλοι 17 απο σοβαρά τραύματα). Η Κίνα δεν επιβεβαιώνει καμία απώλεια αλλά κατηγορεί την Ινδία πως διέσχισε τα σύνορα και πως στρατιώτες της βρέθηκαν σε κινεζικό έδαφος.

Μάχη σώμα με σώμα, χωρίς όπλα αλλά με… πέτρες!

Το Βρετανικό Guardian περιγράφει πως υπήρξαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των στρατιωτών των δύο χωρών χωρίς χρήση όπλων πάρα μόνο πετρών. Προσθέτει επίσης πως πολλές απώλειες οφείλονται σε στρατιώτες που έχασαν την ισορροπία τους και έπεσαν απο τα Ιμαλάια. Ο Ινδικός λαός σοκαρισμένος από τα νέα των πεσόντων συμπολιτών τους προέβησαν σε εκδηλώσεις μίσους απέναντι στη Κίνα, καίγοντας κινέζικες σημαίες και φωτογραφίες του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ο Ινδός Πρωθυπουργός Μόντι στην πρώτη του ομιλία μετά τον συμβάν δήλωσε πως “Η Ινδία θα υπερασπιστεί κάθε εκατοστό εδάφους που της ανήκει” και πως “Οι Ινδοί στρατιώτες δεν έχασαν εις μάτην την ζωή τους”.

Η σύρραξη ξεκίνησε όταν Ινδοί στρατιώτες σε περιπολία συνάντησαν σε ένα στενό πέρασμα των Ιμαλαϊων Κινέζους στρατιώτες που πίστευαν πως είχαν αποχωρήσει απο την περιοχή όπως όριζε η συμφωνία της 6ης Ιουνίου. Ο λόγος που οι στρατιώτες δεν κουβαλούσαν όπλα είναι ένα πρακτικο έθιμο που ισχύει για δεκαετίες με απώτερο σκοπό να μην υπάρξει γενικευμένη σύρραξη μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων. Ενισχύσεις κλήθηκαν και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα να πολεμήσουν γύρω στους 600 στρατιώτες.

Το πρακτορείο ειδήσεων US News βασιζόμενο σε διαρροές του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικού δηλώνει πως υπήρξαν 35 απώλειες από την πλευρά της Κίνας μεταξύ των οποίων και ένας αξιωματικός. Σύμφωνα με τις διαρροές η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει τις απώλειες φοβούμενη τον πιθανό εξευτελισμό.

Χωρίς τέλος ο «ανταρτοπόλεμος» στα σύνορα Ινδίας-Κίνας με δεκάδες νεκρούς - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα