«Βιολογική κατασκοπεία» και Εθνική Ασφάλεια: Ο κορονοϊός αλλάζει τα δεδομένα

Τα ερωτηματικά για τρομοκρατία και εθνική ασφάλεια που δημιούργησε ο κορονοϊός εξετάζει το BBC. Ποιους νέους φόβους «βλέπει» ο αναλυτής του βρετανικού δικτύου και τι ρόλο μπορεί να παίξουν η MΙ6 η CIA και οι δορυφόροι στη νέα συνθήκη.

Από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σχεδόν 20 χρόνια πριν, το πεδίο που ονομάζουμε

«εθνική ασφάλεια» κυριαρχείται από την τρομοκρατία.

Ωστόσο, κατά το παρελθόν υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν ότι η έννοια της «ασφάλειας» πρέπει να διευρυνθεί, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του BBC Gordon Corera, και η κρίση του κορονοϊού έχει εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με το εάν η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να αποτελεί μέρος της εθνικής ασφάλειας.

Άλλωστε, σύμφωνα με την τελευταία σχετική αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια διεθνής πανδημία χαρακτηρίζεται ως κίνδυνος εθνικής ασφάλειας «επιπέδου 1» - πράγμα που σημαίνει ότι κρίνεται ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, προσθέτει ο ίδιος. 

Όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στους πόρους ή στον τρόπο με τον οποίο το ζήτημα έχει τεθεί σε σύγκριση με τις άλλες τρεις απειλές της ίδιας βαθμίδας (τρομοκρατία, πόλεμος και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο), σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Νέος ρόλος για τις υπηρεσίες κατασκοπείας

Ο Corera αναφέρεται εν συνεχεία στην προσαρμογή διαφόρων κρατικών μηχανισμών στην πιθανή ένταξη των ζητημάτων υγείας στο κομμάτι της εθνικής ασφάλειας. 

Για τις υπηρεσίες πληροφοριών, η προσαρμογή μπορεί να επιφέρει σημαντική αλλαγή στους υπάρχοντες εξοπλισμούς. Όπως λέει, μια προτεραιότητα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα είναι η πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση υγείας σε άλλες χώρες. Για οργανισμούς όπως η ΜΙ6 και η CIA η ίδια εξέλιξη μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίσουν επάρκεια προσωπικού στα σωστά μέρη, ώστε να μπορούν να αναφέρουν τι πραγματικά συμβαίνει στην τοποθεσία όπου βρίσκονται.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν αλλαγές στο αντικείμενο έρευνας των υπηρεσιών που παρακολουθούν τις επικοινωνίες, ενώ -πάντα σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του βρετανικού δικτύου- δορυφόροι ενδέχεται να έχουν την εντολή να να ελέγξουν ιατρικούς ή ακόμα και ταφικούς χώρους.

Επίσης, ακριβώς όπως αναπτύχθηκε η τεχνολογία που «μυρίζει» εξ 'αποστάσεως για ίχνη πυρηνικού υλικού, δεν αποκλείεται, κατ'αναλογία, να αναζητηθούν εργαλεία που θα ανιχνεύουν τους παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν βιολογική απειλή, συνεχίζει.

Ήδη η Κίνα χρησιμοποιεί λογισμικό εντοπισμού έξυπνων τηλεφώνων για να εντοπίσει τη διασπορά του Covid-19 μέσω της παρακολούθησης κρουσμάτων, αναφέρει ο αστυνομικός συντάκτης, ενώ η Ρωσία χρησιμοποιεί κάμερες παρακολούθησης CCTV και συστήματα αναγνώρισης προσώπου για να αναζητήσει τους ανθρώπους που σπάζουν τους περιορισμούς.

Άλλες χώρες δημιούργησαν «ηλεκτρικούς φράχτες» για να ενημερώνονται οι αρχές όταν πολίτες μετακινούνται έξω από περιοχές καραντίνας, συμπληρώνει.

Το μέλλον

Ωστόσο, τα παραπάνω «εξακολουθούν να αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τον "παραδοσιακό κόσμο" της συλλογής πληροφοριών», γράφει ο Gordon Corera. 

Το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει τη χρήση πιο σύνθετων συνόλων δεδομένων, καθώς και την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να εντοπιστούν, να κατανοηθούν και να προβλεφθούν οι εξελίξεις σε έναν πληθυσμό, προειδοποιεί.

Εξάλλου, η «βιολογική κατασκοπεία» έχει μακρά ιστορία, υπενθυμίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος. «Στον Ψυχρό Πόλεμο, η Δύση και η Σοβιετική Ένωση ήθελαν απεγνωσμένα να μάθουν τι μυστικά βιολογικά παθογόνα και νευρικούς παράγοντες θα μπορούσε να αναπτύξει η άλλη πλευρά», γράφει χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, μελλοντικά η έμφαση μπορεί να δίνεται περισσότερο στα εμβόλια και λιγότερο στα «βιολογικά όπλα», υποστηρίζει.

Σε κάθε περίπτωση, «οι υπερασπιστές των πολιτικών ελευθεριών ανησυχούν ότι τα εργαλεία επιτήρησης θα μπορούσαν να εισαχθούν για να βοηθήσουν στον έλεγχο ενός ιού, αλλά στη συνέχεια να παραμείνουν σε ισχύ ή να αλλάξει ο σκοπός τους ώστε να εξυπηρετούν τον πολιτικό έλεγχο», προσθέτει ο Corera, σε ένα σχόλιο που αφορά και την υπάρχουσα συνθήκη (όπως την περιγράφει σε Κίνα και Ρωσία π.χ.) και τα σενάρια που εξετάζει.

Ο ρόλος του εθνικισμού και οι φόβοι για τρομοκρατία

Αξίζει να σημειωθεί πως οι «μακροχρόνιοι φόβοι» ότι οι τρομοκράτες ή άλλες ομάδες θα μπορούσαν να εξαπολύσουν βιολογικά όπλα θα ενταθούν από τα πρόσφατα γεγονότα, σύμφωνα με την εκτίμηση του δημοσιογράφου του BBC σε άλλο σημείο του άρθρου του.

Ο ίδιος καταγράφει μάλιστα κάποιες ενδείξεις ότι ακροδεξιές ομάδες έχουν σκεφτεί να προσπαθήσουν να διαδώσουν τον ιό σκόπιμα. Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε, πάντως, ότι όσοι προβούν σε τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ως τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα από τα σημαντικότερα άγνωστα στοιχεία είναι και το πώς η κρίση αυτή θα επιρρεάση την τάση ανόδου του εθνικισμού τα τελευταία χρόνια. Ο Corera δίνει δύο εκδοχές στο ερώτημα αυτό: «Η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να αναδείξει την παγκόσμια, διασυνδεδεμένη φύση του κόσμου μας και αυτό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τυχόν νέες πανδημίες». Από την άλλη, η τρέχουσα υγειονομική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλειστά σύνορα και περιχαράκωση των χωρών, σενάριο στο οποίο «η ανάγκη συλλογής πληροφοριών θα επικεντρώνεται στο τι κάνουν ή τι κρύβπυν οι άλλες χώρες», σημειώνει.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα