Βαθιά ύφεση πάνω από 18% για την ελληνική οικονομία

Βαθιά ύφεση που μπορεί να ξεπεράσει και το 18% προβλέπεται για την ελληνική οικονομία το 2020. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για ύφεση 10%, ενώ Economist και Unicredit την τοποθετούν στο 18%.

Σε ύφεση βυθίζεται η ελληνική οικονομία από την πανδημία COVID-19. Την κατάσταση ανέδειξε ο Economist προ ημερών, τονίζοντας ότι το ποσοστό της ύφεσης στην Ελλάδα  θα είναι υψηλότερο από αυτό άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Επικαλούμενο εκτιμήσεις ξένου

αναλυτή, το δημοσίευμα αναφέρει πως η ύφεση θα είναι μεταξύ 7%-18%, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό. 

Κάθε μήνα η κρίση στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με βαθιά ύφεση λόγω των απωλειών στον τουρισμό.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 FM» ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στην ελληνική oικονομία την κάνει πιο ευάλωτη στην κρίση. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι αν και η αρχική πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 ήταν καλύτερη στην Ελλάδα από ό,τι στα άλλα κράτη μέλη, πλέον εκτιμάται ότι η ύφεση θα είναι στα ίδια επίπεδα με τις προβλέψεις για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, φέρνοντας μείωση του ΑΕΠ κατά 5%-10% φέτος.

Ύφεση έως και 18,6% στην ελληνική οικονομία εκτιμά η ιταλική τράπεζα UniCredit, σε πρόσφατη ανάλυσή της για την παγκόσμια οικονομία..

Η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στη χώρα μας από κάθε άλλο κράτος, ενώ στην Ευρωζώνη αναμένεται ύφεση κατά 13%, στην Ιταλία κατά 15%, στη Γερμανία κατά 10% και στη Γαλλία κατά 13,8%.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ελλάδα,το ΑΕΠ πρόκειται να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 20% το 2020. Το σενάριο προβλέπει μια κάθετη πτώση στο Ά τρίμηνο του 20 (35% σε σωρευτική βάση), που θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη το Β’ τρίμηνο του ’20 καθώς θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Χρεοκοπία βλέπουν οι ξενοδόχοι

Δέσμη προτάσεων για την εφαρμογή μέτρων εγγύησης της βιωσιμότητας του ελληνικού ξενοδοχείου κατά τη μετα-πανδημική φάση, παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα ο 3ος κύκλος της έρευνας «Covid-19 και ελληνικά ξενοδοχεία» του ΙΤΕΠ, που διενεργήθηκε στο διάστημα 1-10 Απριλίου 2020 σε δείγμα 1.779 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.954 μελών του Επιμελητηρίου (ήτοι το 18% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας).

Όπως διαπιστώνεται μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δισ. για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ.

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%.

Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας..

Keywords
Τυχαία Θέματα