Οι ημερομηνίες-σταθμοί για άρση των μέτρων: Από τις 27 Απριλίου, στις 3 και 10 Μαΐου, στις 15 Ιουνίου και 3 Ιουλίου

Θα παραμείνουν σπίτι τα άτομα τρίτης ηλικίας, σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων, θα καθυστερήσει το «απαγορευτικό» για τα ταξίδια στην επαρχία.

Τις εισηγήσεις τους ετοιμάζουν τα διάφορα υπουργεία, σε συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες, για την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, ενόψει της σύσκεψης που προγραμματίζεται για τις 27 Απριλίου, προκειμένου να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις, αναλόγως και της πορείας του ιού.

Η άρση των μέτρων θα γίνει βεβαίως σταδιακά, καθώς η όλη διαδικασία θα είναι ένας μαραθώνιος, με μπρος και πίσω και με

διαφορετικές αποφάσεις για ηλικίες, δραστηριότητες και, ενδεχομένως, για περιοχές.

Η πρώτη απόφαση που θα ληφθεί είναι η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία εντός των πόλεων. Από αυτή, όπως όλα δείχνουν, ενδέχεται να εξαιρεθούν οι ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, κάτι που εξετάζεται και πανευρωπαϊκά, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Τα εμπορικά καταστήματα

Στόχος είναι στις 3 έως στις 10 Μαΐου –με τις ημερομηνίες που αναφέρονται να είναι πάντα ενδεικτικές- να ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα, κυρίως τα εμπορικά, με την επιβολή περιορισμών για τα άτομα που θα εισέρχονται σε αυτά, όπως συμβαίνει τώρα στα σούπερ μάρκετ.

Και εδώ θα υπάρχουν δυο ταχύτητες, καθώς τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν αργότερα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο. Καφετέριες, μαζικοί χώροι εστίασης, μαγαζιά στην παραλιακή θα ανοίξουν σε αυτά σε δεύτερη φάση και θα λειτουργούν με μειωμένα τραπέζια, ενώ εξετάζονται και άλλα μέτρα για την επαναλειτουργία τους, όπως πχ πώς θα γίνεται η απολύμανση του χώρου κοκ.

Καθοριστικές ημερομηνίες αναμένεται να είναι η 15η Ιουνίου και η 3η Ιουλίου. Στις 15 Ιουλίου –πάντα ενδεικτικά- εκτιμάται ότι θα επιτραπούν τα ταξίδια προς την επαρχία, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Απώτερο όριο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου αυτή τη στιγμή φέρεται να είναι η 3η Ιουλίου –και μιλάμε για τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν και πότε θα επιτραπούν οι αεροπορικές πτήσεις και σε κατοίκους ποίων χωρών θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα σχολεία, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα επαναλειτουργήσουν, πλην ίσως της τρίτης Λυκείου, για κάποιες επαναλήψεις ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων, εφόσον οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Υπενθυμίζεται ότι και εδώ οι αίθουσες θα λειτουργούν με μικρότερο αριθμό μαθητών και με κενά θρανία ενδιάμεσα.

Τέλος, υπενθυμίζονται οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα ότι εφόσον απαιτείται από την πορεία του ιού, τα μέτρα θα επανέρχονται, είτε σε ολόκληρες περιοχές, είτε σε επιμέρους ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες και κλάδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα