Τζορτζ Φλόιντ: Σήμερα η κηδεία του - Χιλιάδες προσκύνησαν τη σορό του

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, την ώρα που οι διαδηλώσεις για τον άδικο χαμό του συνεχίζονται επί 14η ημέρα. Πεντακόσια άτομα θα παραστούν, επιφανείς Αμερικανοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, αλλά και ακτιβιστές.

Η σορός του Τζοτζ Φλόιντ έφθασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην εκκλησία The Fountain of Praise στο Χιούστον, όπου εξετέθη σε δημόσιο προσκύνημα, ενώ σήμερα θα τελεσθεί

η κηδεία του.

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο του Χιούστον Memorial Gardens, στο προάστιο Πέρλαντ.

Ο 46χρονος θα ταφεί πλάι στη μητέρα του, οποίας τ’ όνομα φώναξε αρκετές φορές προτού χάσει τις αισθήσεις του και πεθάνει από ασφυξία.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν μόλις 500 άτομα και θα είναι άτομα τα οποία επέλεξε η οικογένεια του Φλόιντ να παραστούν. Μεταξύ αυτών θα είναι και επιφανείς Αμερικανοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, αλλά και ακτιβιστές.

Σίγουρη θεωρείται η παρουσία του πυγμάχου Φλόιντ Μεϊγουέδερ, ο οποίος ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας, καθώς και του δημάρχου του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ, των δικηγόρων της οικογένειας, του μέλους του Κογκρέσου, Αλ Γκριν, του αιδεσιμότατου Αλ Σάρπτον κ.ά.

Ο τελευταίος θα διαβάσει την νεκρώσιμη ακολουθία όπως έκανε και στην Μινεσότα με έναν συγκλονιστικό λόγο.

14η ημέρα διαδηλώσεων

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ για 14η ημέρα με τα επεισόδια να έχουν ατονήσει και να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα που είναι η κραυγή για πάταξη του ρατσισμού.

Χιλιάδες διαδηλωτών συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας αλλαγή και μείωση των κονδυλίων για την Αστυνομία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείει το ενδεχόμενο εκπτώσεων.

Χιλιάδες άνθρωποι απέσιναν φόρο τιμής

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη ζέστη τη Δευτέρα στο Χιούστον του Τέξας για να τιμήσουν τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς πριν από δύο εβδομάδες, ένα περιστατικό που έχει προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο κατά της αντιμετώπισης των αστυνομικών προς τους Αφροαμερικανούς και άλλες μειονότητες στη χώρα.

Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία επί περισσότερες από έξι ώρες για να αποχαιρετίσουν τον Φλόιντ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.

Thousands of protesters flooded Hollywood Boulevard in Los Angeles on Sunday as demonstrations have erupted worldwide since the death of George Floyd in police custody. https://t.co/mLGpJsMK1i pic.twitter.com/UYeCOipD9f — ABC News (@ABC) June 8, 2020

Η περίπτωση του Φλόιντ θυμίζει τον φόνο το 2014 ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος επίσης πέθανε αφού αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα κατά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη.

Οι τελευταίες λέξεις και των δύο ανδρών ήταν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών, με τις κινητοποιήσεις σήμερα να εισέρχονται στην τρίτη εβδομάδα τους.

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι τιμούσαν τον Φλόιντ στο Χιούστον, ο 44χρονος Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ και κατηγορείται για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση, εμφανιζόταν μέσω βίντεο ενώπιον δικαστή στη Μινεάπολις.

Η δικαστής Τζάνις Ρέντινγκ αύξησε το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση χωρίς όρους του Σόβιν στο 1,25 εκατομμύριο δολάρια και στο 1 εκατομμύριο με όρους.

Η εγγύηση για κάθε έναν από τους άλλους τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό και κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο του Φλόιντ έχει οριστεί στο ένα εκατομμύριο δολάρια με 750.000.

Και οι τέσσερις έχουν αποπεμφθεί από το σώμα.

Εν μέσω του άγχους και της απόγνωσης που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα την κοινότητα των Αφροαμερικανών, οι διαδηλώσεις μετά τον φόνο του Φλόιντ τροφοδότησαν το κίνημα Black Lives Matter και έφεραν τα αιτήματα για φυλετική δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η αναστολή της χρηματοδότησης της αστυνομίας προκαλεί αντιδράσεις

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις εκλογές Τζο Μπάιντεν, που θα αντιπαρατεθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με συγγενείς του Φλόιντ επί περισσότερο από μία ώρα χθες στο Χιούστον, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ.

«Άκουσε, αφουγκράστηκε τον πόνο τους και συμμερίστηκε τον πόνο τους», δήλωσε ο Κραμπ. “Αυτή η συμπόνοια είχε τεράστια σημασία για την οικογένεια που πενθεί”, πρόσθεσε.

Η ταφή του Φλόιντ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν νομοσχέδιο που θα καθιστά την αστυνομική βία ομοσπονδιακό αδίκημα και θα επιτρέπει στα θύματά της αλλά και στις οικογένειές τους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον των αστυνομικών, τερματίζοντας ένα νομικό δόγμα που στην ουσία παρέχει ασυλία στην αστυνομία.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος και απαιτεί τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς, ορίζει νέους κανόνες για τη χρήση θανατηφόρας βίας και διευκολύνει την ανεξάρτητη έρευνα αστυνομικών τμημάτων όπου παρατηρούνται πολλά περιστατικά παραβιάσεων.

Κάποια αστυνομικά τμήματα ήδη αναλαμβάνουν δράση. Χθες η Επιτροπή Αστυνομίας του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι το αστυνομικό τμήμα της πόλης συμφώνησε να θέσει αμέσως σε εφαρμογή μορατόριουμ στην εκπαίδευση και τη χρήση κεφαλοκλειδώματος.

Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών δεν ζητεί την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων ή την αναστολή της χρηματοδότησής τους, αιτήματα κάποιων ακτιβιστών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της αστυνομίας, λέγοντας ότι το 99% των αστυνομικών είναι «καταπληκτικοί, καταπληκτικοί άνθρωποι».

«Δεν θα ανασταλεί η χρηματοδότηση, δεν θα διαλυθεί η αστυνομία μας», τόνισε ο Τραμπ στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή αξιωματούχων από την ομοσπονδιακή, την πολιτειακή και την τοπική αστυνομία.

Ο Μπάιντεν είναι αντίθετος στην αναστολή της χρηματοδότης της αστυνομίας, όμως στηρίζει «την άμεση ανάγκη» για μεταρρυθμίσεις στο σώμα, επεσήμανε εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Έκκληση της οικογένειας στον ΟΗΕ  

Την ίδια ώρα, με επιστολή τους στις 3 Ιουνίου προς την Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, η οικογένεια του Αφροαμερικανού και ο συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπεν Κραμπ, απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ να ερευνήσει τον θάνατο του Φλόιντ και να ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να ασκηθούν ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες εναντίον των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Επίσης, ζητούν μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών αποκλιμάκωσης, ανεξάρτητες έρευνες και αυτοψίες για κάθε δολοφονία που έχει διαπράξει η Αστυνομία. Ο Κραμπ σε δήλωσή του είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ένα μοτίβο και πρακτική ετών στέρησης του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαώματος στη ζωή σε βάρος μαύρων πολιτών. 

Παραιτήθηκε η αρχηγός της αστυνομίας του Πόρτλαντ

Η Τζέιμι Ρες, η αρχηγός της αστυνομίας στην Πόρτλαντ, στην πολιτεία Όρεγκον, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παραίτησή της από τη θέση και ζήτησε να τη διαδεχθεί ο Τσακ Λοβέλ, αφροαμερικανός αξιωματικός της.

«Άκουσα, και η κοινότητα μας, εσείς, είπατε δείξτε μας ότι αλλάζετε», εξήγησε η Ρες μέσω Twitter. «Όλα αρχίζουν με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προχωράω σε αυτή την αλλαγή ηγεσίας με όλη μου την καρδιά».

Η Ρες επικρίθηκε για το πώς χειρίστηκε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη μεγαλύτερη πόλη της Όρεγκον, εν μέσω των κινητοποιήσεων που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ.

Η Ρες ήταν μόλις έξι μήνες στο αξίωμα όταν έκανε την απροσδόκητη ανακοίνωση.

Ο Λοβέλ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ευελπιστεί ο διορισμός του να αποτελέσει την «αρχή της επούλωσης των πληγών» της κοινότητας και πρόσθεσε πως θεωρεί «καθήκον» του να συμβάλλει σε αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα The Oregonian.

Η αστυνομία πολλών μεγάλων πόλεων βρέθηκε αντιμέτωπη με σωρεία επικρίσεων στις ΗΠΑ, καθώς ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς -αποτάχθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση έκτοτε- έθεσε στο επίκεντρο της προσοχής τα ζητήματα του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον μελών της αφροαμερικανικής κοινότητας.

Keywords
κηδεία, κηδεία, los angeles, abc news, διαδηλωσεις, ηπα, εκπτωσεις, hollywood, https, twitter, abc, news, νέα, black, εκλογες, δραση, μορατόριουμ, τραπεζες, συμμετοχή, οηε, ιουνίου, ρες, σωρεία, διορισμος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, συλληψεις, γουιτνει χιουστον, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, αστυνομικο τμημα, μορατόριουμ, βγαινουν, βιντεο, αστυνομια, ηπα, θανατος, μητερα, οηε, πυροσβεστικη, σημαιες, ωρα, abc, news, εβδομαδες, γονατο, δευτερα, δημοσιο, δηλωση, δογμα, εγγυηση, ειπε, εκκλησια, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξι, εξοδα, ερευνα, ετων, εφημεριδα, ζεστη, ζωη, ιδια, θυμιζει, οικο, κυβερνηση, λογια, λογο, μηκος, μηνες, μειωση, μπλουζακια, νεα υορκη, νοσοκομεια, οικογενεια, ονομα, ουσια, πεθανε, πνοη, πολιτεια, ρες, συλληψη, συμμετοχή, σωμα, σορος, σωρεία, τεξας, τμημα, τριτη, ωρες, abc news, black, δικαιωματα, εφαρμογη, επεισοδια, hollywood, https, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, λεξεις, λευκο, los angeles, νεκροταφειο, ουρα, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα