Τζορτζ Φλόιντ: Αψηφούν τις απειλές οι διαδηλωτές - Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά του Τραμπ

Οι διαδηλώσεις του κινήματος «i can't breathe» -για τον άδικο χαμό του Τζορτζ Φλόιντ- συνεχίζονται στις ΗΠΑ, παρά τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί ανάπτυξης του στρατού. Αντιδράσεις και από το εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την απόφασή του.

Εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπου ο 46χρονος Αφροαμερικανός υπέστη ασφυξία κατά τη διάρκεια της βίαιης

προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης δεν κοπάζει.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας συνεχίζονται για όγδοη συνεχή ημέρα στις ΗΠΑ, παρά τις λεηλασίες, τις συγκρούσεις με την αστυνομία και τον πολεμικό τόνο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει αποφασισμένος να αποκαταστήσει την τάξη, αναπτύσσοντας εάν κρίνει πως απαιτείται στρατό.

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απέτισαν χθες φόρο τιμής στον εκλιπόντα σε ειρηνική συγκέντρωση στο Χιούστον, την πόλη του Τέξας όπου μεγάλωσε και αναμένεται να κηδευτεί την επόμενη εβδομάδα. «Ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ, Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον πήρε μέρος στη διαδήλωση.

Αποκλεισμένος ο Λευκός Οίκος

Στο Λος Άντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι πόζαρε μαζί με αστυνομικούς καθώς γονάτιζαν, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής μειονότητας.

Στην Ουάσινγκτον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διαδήλωναν ως αργά το βράδυ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα). Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Οίκο ήταν αποκλεισμένος με μεταλλικά κιγκλιδώματα, κάτι που απέτρεψε άμεση εμπλοκή με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

«Οι ζωές των μαύρων μετράνε»

Στη Νέα Υόρκη, όπου πολλά καταστήματα στην περίφημη 5η Λεωφόρο λεηλατήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα, στις 20:00, ενώ ανακοινώθηκε πως η ισχύς του μέτρου παρατείνεται ως την Κυριακή.

Αυτό δεν εμπόδισε πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, λευκούς και μαύρους, να διαδηλώσουν φωνάζοντας το όνομα του εκλιπόντα ή ακόμη «Black Lives Matter» («οι ζωές των μαύρων μετράνε»), σύνθημα καταγγελίας της βίας της αστυνομίας σε βάρος των Αφροαμερικανών και ονομασία ενός ολόκληρου κινήματος που έχει γεννηθεί γι’ αυτό.

Αντιδράσεις και από το εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο προσπάθησε να τηρήσει αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την πολεμική ρητορική του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και την ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων γύρω από τον Λευκό Οίκο, ώστε να προστατεύσουν τον πρόεδρο από τις διαδηλώσεις.

Σε μια χώρα όπου οι στρατιωτικοί χαίρουν σεβασμού, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Έσπερ προκάλεσε ανησυχία δηλώνοντας πως οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει «να κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης» για να αποκαταστήσουν την τάξη, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων που οξύνθηκαν από την κρίση της επιδημίας του κορονοϊού.

«Απολυταρχικές» τάσεις

Η υπόθεση έφτασε ως το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σμιθ εξέφρασε την ανησυχία του για τις «απολυταρχικές» τάσεις του προέδρου Τραμπ και για τον «τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την κρίση της στρατιωτικής ιεραρχίας».

«Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού στη διατήρηση της τάξης στο εσωτερικό της χώρας είναι περιορισμένος», υπενθύμισε.

Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση στρατιωτών σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης, με εξαίρεση περιπτώσεις εξεγέρσεων. Σε περίπτωση ταραχών κάθε αμερικανική πολιτεία μπορεί να ζητεί τη συνδρομή της Εθνοφρουράς.

Ακόμη και ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεών της για την αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων είναι κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τα μέλη της. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις της τάξης στην αντιμετώπιση των ταραχών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

«Η αποστολή αυτή μας φέρνει σε δύσκολη θέση, Δεν τους αρέσει, αλλά μπορούμε να την φέρουμε σε πέρας», δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Λένγκιελ επικεφαλής της Εθνοφρουράς.

Το ξέσπασμα της μάνας της κόρης του Φλόιντ

«Η Τζιάνα δεν έχει πατέρα. Δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά. Δεν θα τη συνοδεύσει στην εκκλησία στον γάμο της», είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα της κόρης του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία ζήτησε απόδοση δικαιοσύνης. 

«Στο τέλος της ημέρας αυτοί πάνε σπίτι τους και είναι με τις οικογένειές τους», δήλωσε η Ουάσινγκτον.  

{https://youtu.be/TaHsFN97O5Y}

Keywords
Τυχαία Θέματα