Τσίπρας: Να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για το «μαξιλάρι» - Προ ημερησίας στη Βουλή για την Οικονομία

Στην οικονομία και το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, στην συζήτηση που διεξάγεται περί πρόωρων εκλογών και στην κατάσταση στην υγεία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Αποκάλυψε ότι θα ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση για την Οικονομία μετά το Πάσχα

Σφοδρή κριτική στον Κυριάκο

Μητσοτάκη ζητώντας του να δώσει με πλήρη διαφάνεια την εικόνα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η κυβέρνηση βαδίζει με την λογική «βλέποντας και κάνοντας», ενώ σχολιάζοντας την διαρροή του ΥΠΟΙΚ ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη χρήση μέρους του «μαξιλαριού» ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, είπε ότι «θα λογοδοτήσει» και αναφέρθηκε με σκωπτικό τρόπο σε χαρακτηρισμούς της κυβέρνησης για το εν λόγω μαξιλάρι προεκλογικά και μετεκλογικά ως «αχρείαστο», «που δεν υπάρχει», «γκάφα» ή «πλειοδοσία».

«Η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά, σοβαρά και με διαφάνεια και δημόσια τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας παράλληλα ότι άκουσε με «εξαιρετική επιφύλαξη» τις διαρροές γιατί, όπως είπε, «αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια χάρη σε αυτήν την παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το δήθεν αχρείαστο μαξιλάρι είναι εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε», και κάλεσε την κυβέρνηση με «πλήρη διαφάνεια να δώσει την εικόνα των δημόσιων οικονομικών» αλλά και να απαντήσει «γιατί δεν προχωρά στην εκταμίευση για να στηρίξει στοχευμένα τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και την εργασία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες μόλις επανεκκινήσει η οικονομία».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει λογαριασμό στον ελληνικό λαό» πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία. «Θα ζητηθούν εξηγήσεις και για την ενίσχυση στους νέους επιστήμονες με το voucher των 600 ευρώ μέσω κατάρτισης» καθώς όπως είπε «με την επιλογή της κυβέρνησης χρηματοδοτούνται με 80 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ».

Εμπροσθοβαρή μέτρα

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρότασή του για εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του μαξιλαριού για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και είπε ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί τώρα σε τρεις μήνες οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες και τότε δεν θα αρκεί. «Η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε η ελληνική κοινωνία και οικονομία να σταθεί όρθια. Γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το μαξιλάρι για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις; Αν δεν το κάνει άμεσα τότε μπορεί το σενάριο του ΔΝΤ για 10% ύφεση να είναι η θετική προοπτική. Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε μία βαθιά ύφεση γιατί τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι διπλάσιες και τριπλάσιες».

Αναφέρθηκε επίσης στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της οικονομίας με 24 δισ. λέγοντας ότι «μιλήσαμε για ένα πρόγραμμα 14 δισ. δημοσιονικής επέκτασης και τα υπόλοιπα σε ενισχύσεις. Αν όμως δεν κάνουμε τις παρεμβάσεις τώρα, αργότερα θα βρεθούμε μπροστά σε χιλιάδες λουκέτα, σε αύξηση της ανεργίας και σε μία ύφεση αντίστοιχη των πρώτων μνημονιακών ετών...Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μη δίνει λογαριασμό για το πώς και πότε χρησιμοποιεί τα χρήματα». Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Που είναι τα 14 δισ. για τα οποία μίλησε στο διάγγελμά του; Μέχρι στιγμής έχει δώσει δύο δισ. και άλλα δύο δισ. έχει δρομολογήσει, λείπουν άλλα 10 δισ, ». 

Εγκάλεσε όμως τον πρωθυπουργό και γιατί δεν απαντά στους αξιωματούχους των Βρυξελλών που επιμένουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από το τέλος Απριλίου, με κίνδυνο να μείνουν εκτός σπιτιού άνθρωποι που τους ζητούν λόγω κορονοϊού να μένουν μέσα.

Υγεία και κορονοϊός

Για την υγεία και την πανδημία του κορονοϊού ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αν κριθεί κανείς από τα αποτελέσματα και δούμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Είναι αλήθεια ότι πήραμε γρήγορα τα μέτρα και πρέπει να δώσουμε τα εύσημα σε έναν Ελληνα επιστήμονα τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος επέμεινε για αυτο που τελικά ήρθε. Ανταποκριθήκαμε σχετικά επαρκώς και με σχετική επιτυχία σε μια κρίση πρωτόγνωρη για εμάς και όλον τον κόσμο» και συμπλήρωσε ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι λάθος να λαμβάνουμε τις δημοσκοπήσεις για να βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα. Ειναι και απαράδεκτο αι λάθος και στο τέλος το πληρώνει όποιος το κάνει».

Διάγγελμα και Εκλογές

«Μου είναι αδιανόητο αυτές τις ώρες να σκέφτεται κανείς τις εκλογές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε το διάγγελμα του πρωθυπουργού προεκλογικό. «Μίλησε ως πολιτευτής που δίνει υποσχέσεις και που διαμορφώνει προεκλογικό λόγο. Ήταν μια στάση αλαζονείας, αυταρέσκειας και επιδειξης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» και απάντησε σε σχετική ερώτηση για τις εκλογές: «Εαν είναι αυτός ο στόχος του ή δεν εχει παρει χαμπάρι για αυτό που έρχεται και ζει σε ένα ροζ συννεφάκι ή επειδή έχει πάρει χαμπάρι τι έρχεται σκοπεύει να δραπετεύσει. Αυτό που έχει αξία είναι να μιλήσουμε για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν τώρα».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν μετά από μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα «θα ξεμπερδέψει ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα;», απάντησε ότι «είναι αστείο να μην σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης πώς θα ξεμπερδέψει από τον κορονοϊό και να σκέπτεται πώς θα ξεμπερδέψει από τον Τσίπρα και κατέληξε λέγοντας: «Δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να ξεμπερδέψει με την αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική παράταξη του τόπου, παρά τις εντυπώσεις, με την πρωτοφανή στήριξη των ΜΜΕ ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Οι ιδέες που εκπροσωπεί αμφισβητούνται από την πραγματικότητα».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, - Προ, Βουλή, Οικονομία,tsipras, - pro, vouli, oikonomia