Τσίπρας: Μέχρι χθες ήταν «περιττοί δημόσιοι υπάλληλοι», σήμερα είναι «ήρωες»

Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως αυτούς που τώρα τους αποκαλεί «ήρωες», μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους». «Μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους». 

Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,

ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», τονίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ’ αυτούς που βρέθηκαν ‘’κλεισμένοι’’ για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο». «Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί ‘’ήρωες’’, μέχρι χθες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».

Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος «έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα» γιατί «ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους ‘’εμπιστεύτηκε‘’, όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό» κατά το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους»

Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε «χρόνο» στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει «τις αστοχίες και τα λάθη» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ», τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον αξιοποίησε:

«Τι κάνατε τον χρόνο που σας έδωσαν οι πολίτες, τον αξιοποιήσατε; Όχι. Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Αυξήσατε ελάχιστα τα κρεβάτια ΜΕΘ. Αντί να κάνετε προσλήψεις [...] 4.000 είχαμε προκηρύξει, παγώσατε τη διαδικασία. Με τα τεστ τι κάνατε για να περάσουμε στη σταδιακή άρση των μέτρων; Στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ σε διαγνωστικά τεστ, πορευόμαστε στα τυφλά».

«Ποια η εξήγηση για να ανοίξουν γυμνάσια και Λύκεια από τις 18 Μαΐου;»

«Οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω, τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να κάνει το καθήκον της. Ποια η εξήγηση για να ανοίξουν γυμνάσια και Λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια η λογική της σκέψης να ανοίξετε και δημοτικά, που αποσύρατε λόγω αντίδρασης κοινωνίας και αντιπολίτευσης», σημείωσε και ρώτησε:

«Γιατί σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα, σπεύδετε να πάρετε απόφαση που ενέχει ρίσκο; Γιατί παίρνετε αυτό το ρίσκο για είκοσι μέρες; Υιοθετούμε ανοσία αγέλης; Δε μας είπατε γιατί τα σχολεία το Μάρτιο ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά το Μάιο ασφαλή; Η χρήση μασκών ήταν επικίνδυνη το Μάρτιο και το Μάιο επιβεβλημένη και με πρόστιμα».

«Στρατηγική σας να μετατρέψετε την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία»

«Στρατηγική σας να μετατρέψετε την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία. Ευκαιρία για εξυπηρετήσεις. Για ρυθμίσεις που αφορούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυξήσατε το κόστος νοσηλείας από τα 800 ευρώ στα 1600 σε μία μέρα. Δώσατε 30 εκατ. για να κάνουν οι πολίτες τεστ σε ιδιώτες», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν συμφέροντα, όπως τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Φέσσα, οι ταχυμεταφορές είναι κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση; Ευκαιρία για ελληνική εκδοχή ορμπανισμού. Γιατί δίνετε 20 εκατ. σε Μέσα χωρίς διαφάνεια; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Γιατί αποκλείετε τα Μέσα που δεν είναι αρεστά; Είναι απόπειρα εξαγοράς και εκβιασμού των Μέσων, ο Τύπος χρειάζεται στήριξη διακομματικά»

«Μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους»

«Μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους», τόνισε, αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα και καυτηριάζοντας την εκ περιτροπής εργασία που οδηγεί σε μειώσεις μισθών κατά 50% για τους επόμενους 6 μήνες:

«Έχετε σχέδιο με πλήρη απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων και κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους, εκ περιτροπής εργασία κάνοντας πράξη το μισή δουλειά, μισό μισθό. Δεν ήταν νομοτέλεια όλα αυτά εξαιτίας της πανδημίας, ήταν δικές σας επιλογές. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπήρξε μοντέλο να επιδοτείται η αναστολή συμβάσεων εργασίας και όχι η διατήρησή τους».

«Ο Νότος μιλά για τεράστια πακέτα στήριξης λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;»

«Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση, εμπροσθοβαρή στήριξη μικρομεσαίων και εργαζομένων. Επιμένουμε σε εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση για να κρατηθεί προσφορά και ζήτηση. Λέτε για λεφτόδεντρα. Εσείς στην Σύνοδο Κορυφής, όπου όλος ο Νότος μιλά για τεράστια πακέτα στήριξης λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα; Είναι μία ολέθρια τακτική, για να κάνετε μεταφορά της ανοσίας αγέλης στην οικονομία. Να επιβιώσει όποιος μπορεί».

«Θα φτάσει ο Σεπτέμβρης με ύφεση, ανεργία και δε θα έχουμε και μαξιλάρι»

«Μαξιλάρι ρευστότητας: Είχατε 36 δισ. ευρώ, τα 16 δισ. κλειδωμένα. Άρα 20 δις. ως μαξιλάρι ασφάλειας, μαζί με άλλους διαθέσιμους πόρους 40 δισ. Εμείς προτείναμε εμπροσθοβαρώς με σχέδιο 14 δισ. δημοσιονομική δαπάνη. 3 δισ. σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε επιχειρήσεις, 7 δισ. για να κρατηθούν οι μισθοί. Εσείς κάνετε μισή δουλειά, μισός μισθός», επισήμανε και συνέχισε:

«Ξοδεύετε το μαξιλάρι για ανελαστικές δαπάνες. Θα φτάσει ο Σεπτέμβρης με ύφεση, ανεργία και δε θα έχουμε και μαξιλάρι. Ό,τι γράψει πάνω από το 4% που προέβλεψε ο κ. Στουρνάρας στην ύφεση θα είναι η ύφεση του κ. Μητσοτάκη, με την υπογραφή σας. Θα φτάσετε σε ποσοστά αυτοδυναμίας στην ύφεση».

«Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες που είχατε κάνει σημαία προεκλογικά»

«Όχι η κρίση ως ευκαιρία για σκανδαλώδεις εξυπηρετήσεις. Δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε. Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες που είχατε κάνει σημαία προεκλογικά, ενώ μπορούσατε να δώσετε τα χρήματα απευθείας. Μιας και είστε εδώ απαντήστε μου: Επιστολή Φερέιρα σε Βρούτση από τις 18 Μαρτίου. Το έκανε μόνος του ή σε συνεργασία μαζί σας; Η σιωπή σας είναι ύποπτη», είπε και υπογράμμισε:

«Πείτε, είχατε γνώση επ’ αυτού ή όχι; Αν όχι, γιατί τον κρατάτε στη θέση του, μετά τις αποκαλύψεις; Ποιο μήνυμα δίνετε στους άλλους υπουργούς; Δεν τρέχει τίποτα να κάνουμε και καμία δουλίτσα; Βλέπουμε απευθείας αναθέσεις στο Μεταναστευτικής, στο Παιδείας, εταιρίες να ξεφυτρώνουν και μετά από δύο μέρες να παίρνουν έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η κοινωνία τα βλέπει αυτά».

Keywords
Τυχαία Θέματα