Τσιόδρας: Στο 0,3 ο «R0» στην Ελλάδα την Κυριακή

Ο Σωτήρης Τσιόδρας χαιρέτισε τη θετική εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ τόνισε πως «η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα».

Σε εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία διοργανώθηκε από την ελληνική προεδρία, έδωσε το παρών ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μίλησε για τη δική του εμπειρία από τη «μάχη» εναντίον του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα

στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, ενώ έκανε ειδική μνεία και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος.

Αναφερόμενος δε στα τελευταία στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «τα μαθηματικά μοντέλα μάς λένε ότι έχουμε λιγότερο του 1% του πληθυσμού μολυσμένο στην Ελλάδα», ενώ αποκάλυψε πως την Κυριακή ο δείκτης «R0» ήταν μόλις 0,3 στη χώρα μας.

Συνεχίζοντας, έδωσε έμφαση στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στην οριζοντιοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Εξίσου ο κ. Τσιόδρας ανέδειξε την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη, με την παροχή υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, όπως μάσκες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, αναγνώρισε τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα του υπουργού Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, των γενικών γραμματέων, της επιτροπής επιδημιολόγων και όσων συνέβαλαν, κάνοντας λόγο για ομαδική δουλειά.

Επισήμανε ακόμα πως τα τεστ είναι ένα μεγάλο ζήτημα και σημείωσε η δυνατότητα για τη διενέργειά τους αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

«Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα»

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους πολίτες, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα και συνέστησε να αποφεύγουν το φόβο, τον πανικό, το στίγμα από την πανδημία, καθώς και ότι «όλοι μαζί θα το παλέψουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».

Σημειώνεται πως το «Συζητώντας με...» είναι μία καινοτομία της ελληνικής προεδρίας που εντάσσεται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις (e-chairmanship), προσφέροντας ένα θεσμικό βήμα διαλόγου, ανοιχτού στο ευρύ κοινό, με σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός αυτών των ψηφιακών συναντήσεων, είναι ο θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών.

«Ευχαριστώ τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα-τον άνθρωπο σύμβολο στη μάχη κατά της πανδημίας-που άνοιξε σήμερα τον κύκλο των διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η επιστημονική του γνώση είναι πάντα πολύτιμη. Ευχαριστώ και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο για τον συντονισμό της συζήτησης» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

{https://www.facebook.com/watch/?v=1147718685578975}

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα και τέσσερις νεκροί, ανεβάζοντας τον μέχρι στιγμής απολογισμό σε 2.918 και 179, αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα