Τζορτζ Φλόιντ: Φόβοι να ενισχυθεί ο Τραμπ από τις ταραχές

Η δολοφονία του George Floyd που πυροδότησε αναταραχές στις ΗΠΑ, ενδέχεται να ενισχήσει τον Ντόναλτν Τραμπ, καθώς υπάρχει η περίπτωση της συντηρητικοποίησης του εκλογικού ακροατηρίου.

Για την δολοφονία του George Floyd και το ενδεχόμενο να ενισχυθεί σε εκλογικά ποσοστά ο Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Παν/μίου της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας.
O Στάθης Καλύβας σημείωσε

στον Νίκο Χατζηνικολάου, πως όσο συνεχίζεται το πλιάτσικο σε ορισμένες περιοχές ή τουλάχιστον προβάλεται έτσι, ενδέχεται να φοβίσει τους πολίτες.

Χαρακτηριστικά έφερε ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των Αφροαμερικανών του 1968, όταν οι πολίτες ψήφισαν μαζικά για πρόεδρο τον Ρεπουμπλικάνο Νίξον.

Έτσι, ο κ. Καλύβας εκτιμά ότι αν ο ψηφοφόρος εκλάβει τις κινητοποιήσεις, ως αποσταθεροποίηση της παρούσας συστημικής τάξης, μπορεί να συντηριτικοποιεί με τρομακτικό αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος τόνισε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς πέρα από τις κινητοποιήσεις για την δολοφονία του George Floyd, ανοιχτό είναι το θέμα της οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία.

Ο αδερφός του Φλόιντ ζητά δικαιοσύνη

Ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού έχει προκαλέσει ανυπολόγιστο πόνο στην οικογένεια του, η οποία απαιτεί δικαιοσύνη.

Ο δικηγόρος της οικογένειας ξεκαθαρίζει ότι ο αστυνομικός που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ στοιχίζοντάς του τη ζωή, δεν θα έπρεπε να κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας αλλά εκ προμελέτης.

Παράλληλα, για την δολοφονία του George Floyd, οι New York Times δημιούργησαν ένα αναλυτικό βίντεο, στο οποίο καταγράφεται η πορεία των αστυνομικών και οι ενέργειες τους, που οδήγησαν στη δολοφονία του Αφροαμερικανού από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσοβίν.

Επίσης, μέχρι στιγμής οι λεηλασίες και τα επεισόδια συνεχίζονται στα Ηνωμένες Πολιτείες, με το κίνημα I can’t breathe να φουντώνει και τους νεκρούς από τις συγκρούσεις να πληθαίνουν. Την ίδια ώρα, νέες εικόνες αστυνομικής βίας ξεχειλίζουν το ποτήρι της οργής.

Ο δήμαρχος του Ντάβενπορτ και ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης έδωσαν ενημέρωσαν σήμερα για τη βία που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο δήμαρχος Μάικ Μάτσον είπε πως εξαιτίας των ταραχών το βράδυ της Κυριακής εκδόθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την κομητεία. Ζήτησε, επίσης, βοήθεια από την Εθνική Φρουρά της Αϊόβα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάβενπορτ Πολ Σίκορσκι έδωσε τη δική του αναφορά για τα γεγονότα, αποκαλύπτοντας πως στα επεισόδια που έλαβαν χώρα πυροβολήθηκαν τέσσερα άτομα. Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ενώ μεταξύ των δύο τραυματιών ένας ήταν αξιωματικός της αστυνομίας. Ο Σικόρσκι είπε πως στις 3 το πρωί αστυνομικοί έπεσαν σε «ενέδρα» και πως ένας εξ αυτών τραυματίστηκε από πυρά.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα