Τσιόδρας: Πρέπει να ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε πολύ καιρό ακόμα με τον κορονοϊό

«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε πολύ καιρό ακόμα με αυτόν τον ιό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας σε δηλώσεις του την Παρασκευή.

«Βλέπουμε πολλές χώρες οι οποίες έχουν κατά κάποιο τρόπο επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό, η καμπύλη έχει επιπεδωθεί, μειώνονται οι αριθμοί κρουσμάτων νοσηλευομένων και διασωληνωμένων και θανάτων. Και για άλλους λόγους μπορεί να ακούσουμε και τέτοιες ανακοινώσεις, ότι τελείωσε η πανδημία ή έληξε η πανδημία στη χώρα μας. Νομίζω είναι πρόωρο».

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την απάντηση του ο Σωτήρης

Τσιόδρας σε ερώτηση για την απόφαση της Σλοβενίας να κηρύξει το τέλος της επιδημίας στη χώρα και για το αν η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε παρόμοια απόφαση.

«Εξήγησα εχθές τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί κανείς να το κάνει αυτό. Σίγουρα η πρώτη φάση έχει υποχωρήσει, το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Πατρίδα μας έχει υποχωρήσει, έχουμε μικρή διασπορά στο γενικό πληθυσμό, αλλά ταυτόχρονα έχουμε τοπικές επιδημίες τις οποίες όλοι πρέπει να βοηθήσουμε», συνέχισε. «Οι φίλοι μας οι Ρομά, με τους οποίους συνδεθήκαμε μόνο με μια παρουσία, πρέπει να μας βοηθήσουν να τελειώσει αυτή η ιστορία στη Νέα Σμύρνη. Όπου αλλού εμφανίζονται τέτοιες ιστορίες, πρέπει να μας βοηθάει ο κόσμος να τελειώνει, να συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια ώστε να περιορίζεται η επιδημία και να παραμένουμε σε αυτό το καλό επίπεδο», ανέφερε ο καθηγητής.

«Σίγουρα δεν τελείωσε. Γιατί δεν τελείωσε; Γιατί ο ιός υπάρχει και για αυτό οι φίλοι Σλοβένοι εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα, τις αποστάσεις», επεσήμανε.

«Θα σας θυμίσω το Wuhan, το οποίο 12 εβδομάδες ήταν σε lockdown. 12 εβδομάδες απίστευτος χρόνος! Και τώρα ξαναβλέπουν clusters κρουσμάτων, ξαναβλέπουν επιδημικές εκρήξεις και αμέσως παρεμβαίνουν», πρόσθεσε. Επίσης, «η Σιγκαπούρη ήταν μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο, την έδιναν σαν παράδειγμα. Έφτασε το παράδειγμα που σας περιέγραψα αναλυτικά, για να οδηγήσει ξανά σε μια επάνοδο της επιφυλακής, επαγρύπνησης, περιοριστικά μέτρα σε κάποιους χώρους».

Για τον λοιμωξιολόγο πρέπει, επομένως, «να μάθουμε να παλεύουμε με τον ιό».

«Το ότι λήγει μια φάση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Μερικοί προβλέπουν δεύτερη, ίσως και χειρότερη φάση, ανάλογα με το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού, ανάλογα με τα μέτρα», τόνισε.

«Θεωρώ ότι όλα πρέπει να γίνονται με ένα στόχο. Ο στόχος είναι να παραμένει η επιδημία σε χαμηλά επίπεδα, να μην υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, να μπορούμε να ελέγξουμε, να ιχνηλατήσουμε, να απομονώσουμε τα περιστατικά που είναι θετικά, να τους δώσουμε έγκαιρα θεραπεία και να βλέπουμε την πορεία στη χώρα», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

«Και αν χρειαστεί να παρέμβει κάποιος, παρεμβαίνει. Νομίζω η παρέμβαση αυτή τη στιγμή δεν συζητείται ευρέως, ποια θα είναι και πώς θα είναι γιατί ο κόσμος πραγματικά υπέφερε σε αυτό το πρώτο απαγορευτικό. Νομίζω ότι όσο διατηρούμε επιφυλακή, όσο πιο καλά τηρούμε τα μέτρα – και εγώ λέω ας είμαστε 60%, 70%, ας φτάσουμε σε τέτοια νούμερα συμμόρφωσης, το ξέρω ότι είναι δύσκολο να φτάσουμε στο 100% – θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα, ώστε ο ιός να υπάρχει σε χαμηλά επίπεδα, να τον καταπολεμούμε πολύ πιο εύκολα όταν βγαίνει στην επιφάνεια και να κρατάμε μια καλή εικόνα σαν χώρα, σαν λαός, σαν Ευρώπη γενικότερα, έως ότου έρθει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», σημείωσε.

Παρόλα αυτά, «πρέπει να ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε πολύ καιρό ακόμα με αυτόν τον ιό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 40 νέα κρούσματα στη χώρα, 35 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων, και τέσσερις νέους θανάτους.

Παρακολουθείστε στο ακόλουθο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής στο Υπ. Υγείας:

Keywords
Τυχαία Θέματα